Medicii si asistentele intra in greva japoneza - Iata de ce si de cand

Marti, 15 Martie 2016, ora 12:55
2518 citiri
Medicii si asistentele intra in greva japoneza - Iata de ce si de cand
Foto: Arhiva Ziare.com

Federatia Sindicala "Hipocrat" din Romania - FS "Hipocrat" si Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania - CFSMR, federatii membre CNS "Cartel ALFA", incep protestele din 21 martie, prin intrarea in greva de tip japonez timp de cinci zile, a anuntat, marti, Ion Cotojman, presedintele FS "Hipocrat".

Cotojman a precizat ca la proteste vor participa peste 7.000 de persoane, reprezentand personal medical (medici, asistente, infirmiere).

Potrivit reprezentantilor sindicali, decizia a fost luata dupa intalnirea pe care conducerea celor doua formatiuni a avut-o cu ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, si cu ministrul secretar de stat, Francisk Iulian Chiriac. Discutiile au vizat solutionarea revendicarilor salariatilor din Sanatate si nu s-au finalizat cu un calendar concret si realist pentru rezolvarea acestor probleme.

Revendicari

Solicitarile F.S. "Hipocrat" si CFSMR vizeaza aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind:

- salarizarea unitara si in sanatate, in sensul reincadrarii personalului avand ca valoare de referinta salariul minim brut pe economie de 1.250 lei

- acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de conditii deosebite de munca, sporul de doctorat

- respectarea normei de munca si a timpului de munca si de repaus pentru toate categoriile de personal din Sanatate, prin reducerea pana la eliminare a deficitului de personal.

De asemenea, acestia sustin ca lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o norma de munca efectiva mare, timpul de repaos si de refacere fiind mult mai redus decat timpul de munca.

Sindicatele mai cer:

- asigurarea in regim gratuit si prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat in sistemul de sanatate

- cresterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator si medicina de familie.

Federatiile atrag atentia ca, in lipsa unei decizii rectificative solicitate, se poate ajunge la escaladarea starii conflictuale, in perioada urmatoare mergand pana la intreruperea partiala a activitatii, disfunctionalitatile create cazand exclusiv in responsabilitatea Guvernului Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#medici greva japoneza 21 martie, #medici greva martie, #sindicat Hipocrat greva, #sindicat CFSMR greva , #spital