Ziare.com

Medicina personalizata - 80% mai putine erori medicale si costuri pe jumatate - Interviu cu dr. Bogdanka Militescu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 01 August 2013, ora 13:12

   

Medicina personalizata - 80% mai putine erori medicale si costuri pe jumatate - Interviu cu dr. Bogdanka Militescu
Diagnostice de mare acuratete, tratamente adaptate fiecarui pacient si costuri mult mai mici. Sunt perspectivele pe care promite sa le deschida un nou curent in medicina, inca incipient in Romania, dar deja dezvoltat in tarile avansate. Este vorba despre medicina personalizata.

Dupa cum a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com dr. Bogdanka Militescu, general manager al Personal Genetics, medicina personalizata porneste de la teste genetice facute pacientului, teste care arata care sunt predispozitiile unei persoane de a face o boala sau alta, si dupa declansarea ei, care sunt cele mai eficiente tratamente.

"Variatiile genetice umane explica de ce un medicament are rezultate la unele persoane si de ce nu la altele, determina diferente ale modului in care un medicament este absorbit, metabolizat de catre organism", a explicat dr. Bogdanka Militescu. De aici nu numai o preventie mai buna si sanse mai mari de vindecare, dar si economii foarte mari pentru pacienti si sistemul sanitar.

Statisticile internationale arata ca medicina personalizata reduce cu 80% erorile medicale, imbunatateste cu 64% rezultatele pacientilor si reduce cu 46% costurile tratamentelor medicale.

Ce presupune medicina personalizata si care sunt beneficiile ei?

Este un nou model de ingrijire medicala care se dezvolta rapid si care promite o mai mare precizie si eficienta fata de medicina traditionala, pentru ca se bazeaza pe unicitatea informatiei clinice, sociale, genetice, ambientale a fiecarui pacient.
Medicina personalizata se bazeaza pe o ingrijire continua si personalizata a starii de sanatate a pacientului, de la starea de sanatos la cea de bolnav, si este o ingrijire integrata, coordonata si bazate pe dovezi.

Polimorfismul ADN-ului din genele noastre are rol in determinarea riscului de a face sau nu o anumita boala. Combinatiile dintre mai multe gene si factori externi, alimentatia, stilul de viata, modul in care percepe si gestioneaza stresul influenteaza riscul fiecaruia dintre noi.

Variatiile genetice umane explica de ce un medicament are rezultate la unele persoane si de ce nu la altele, determina diferente ale modului in care un medicament este absorbit, metabolizat de catre organism. Intelegerea acestor variatii genetice si a interactiunii lor cu factorii de mediu va ajuta cercetatorii sa introduca teste moleculare predictive si de diagnostic noi, tratamente noi, care sa permita medicilor sa selecteze medicatia si doza, in functie de nevoile individuale.

Aceste inovatii vor permite clinicianului sa mearga dincolo de modelul "one size fits all" si de a lua masuri cu mult mai eficiente si individualizate pentru pacientii sai.

Ce ofera in mod concret medicina personalizata?

Un diagnostic de mare acuratete si identificarea predispozitiei unui individ de face boala. Identificarea unor subgrupe de boli carora sa li se asocieze tratmente corespunzatoare.

Genomica si proteomica au capacitatea de a personaliza ingrijirile medicale, de a determina ca tratmentul pacientului sa coincida cu profilul genetic, de a identifica cum un anumit pacient va raspunde la un tratament.

Ce se obtine? Inlaturarea tratmentelor inutile, minimalizarea potentialului de efecte secundare determinate de medicament si cel mai important imbunatatirea rezultatelor tratmentului aplicat. Descoperirile de ultima ora au demonstrat ca diferenta intre doua genoame, adica intre doi indivizi este data de 6 milioane de nucleotide (unitatea de baza a acizilor organici din celule.)

Cateva exemple. In cancerul de san in stadiu incipient si cel metatstatic beneficiaza de tratmentul cu Herceptin doar persoanele care au fost evaluate. Personalizarea tratamentului in functie de rezultatul testului in cancerul de san determina o reducere cu 34% a utilizarii chimioterapiei.

In cancerul de colon metastatic, dozarea unui biomarker KRAS inainte de inceperea terapiei citostatice duce la economii de 604,000,000 $ pe an pentru sistemul de sanatate. Sunt cifre din statisticile americane.

Alt exemplu al utilitatii ar putea fi la persoanele care au avut un accident vascular. S-a constatat ca, desi se afla sub tratament anticoagulant, apar manifestari recurente. Din cauza unor mutatii genetice raspunsul la terapia anticoagulanta poate sa nu apara. Identificarea acestor cazuri poate duce la prevenirea accidentelor vasculare recurente.

Conform datelor furnizate de statisticile americane pot fi prevenite 17 000 de accidente pe an si, implicit, costurile suplimentare generate de ele, ceea ce reprezinta o economie la bugetul sanatatii.

Statisticile internationale arata ca medicina personalizata reduce cu 80% erorile medicale si imbunatateste cu 64% rezultatele pacientilor.

Ati vorbit despre cancer. Care sunt tipurile de cancer cu cea mai mare incidenta in Romania si in ce fel ajuta testele genetice in privinta lor?

Conform datelor furnizate de agentia EUCAN, in 2012 in Romania pe primul loc s-a situat cancerul de san 66,2%, urmat de cel pulmonar, 45.8%, si cancerul de colon, 38.3 %. Exista deosebiri intre cele doua sexe. La femei ordinea este san, col uterin, colon, iar la barbati plaman, colon, prostata.

Cancerele ereditare, in special cel de san, ovar si colon, reprezinta un grup separat la care se poate determina riscul individual de a face boala pe parcursul vietii, fata de riscul din populatia generala. Identificarea riscului determina recomandarea masurilor de preventie.

Prezenta mutatiilor in genele BRCA 1 si BRCA 2 determina un risc de 60-80% de a face cancer de san si de 40% de a face cancer de ovar. Prezenta acestor mutatii este rara in populatia generala, dar exista si populatie cu risc crescut care include persoane cu: debut sub 50 de ani a unui cancer de san, doua cancere de san primare uni sau bilateral antecedente eredocolaterale cu debut sub 50 de ani, cancer de san la persoane de sex masculin, antecedente personale sau familiale de cancer ovarian
Se pot face teste pentru a identifica prezenta mutatiilor BRCA1 si BRCA2. In functie de numarul de mutatii determinat pretul difera. Este intre 880 de ron si 10 000 ron.

Testele pe care le presupune medicina personalizata sunt decontate de CNAS?

In Romania nu sunt decontate, dar provocarea este majora pentru ca potrivit statisticilor medicina personalizata reduce cu 46% costurile tratamentelor. Un exemplu il reprezinta decizia Institutului National Francez de Cancer(INFC) care a implementat testele moleculare(genetice) la toti pacientii cu cancer inainte de a lua decizia asupra tratamentului. INFC a cheltuit 1.7 milioane de euro si a constatat ca doar 10% din pacienti vor raspunde la un anumit tratamant. In acest fel a economisit 69 milioane euro in 8 saptamani.

Cine apeleaza de regula, in Romania, la acest tip de servicii medicale al caror pret este destul de ridicat?

Medicii care detin informatia isi indruma pacientii catre noi; in ultima perioada si colaborarea cu companiile farmaceutice, care au medicamente pentru anumite afectiuni, incepe sa fie functionala. Imbucurator este ca incepem sa fim sunati si de catre pacient direct.

Testele genetice sunt scumpe comparativ cu analizele uzuale pe care le facem anual sau de mai multe ori pe an fara nicio logica sau documentare clinica. Dar marea majoritate a testelor genetice se face o data in viata. Este o investitie "one shot".

Ce trebuie avut in vedere este faptul ca si la acestea preturile vor scadea pe masura ce se dezvolta tehnologia. Un exemplu in acest sens il reprezinta secventierea genomului uman: in 2001 costul a fost 300,000,000$ iar in 2011 a ajuns la 5000$

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4092 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Medicină fără miniștri securiști sfertodocți, traficanți de armament

Asta este prima condiție pentru pornirea unui sistem medical sănătos. Sistemul bolnav nu poate fi insănătoșit de mafioții securiști.

 

Fără Securisti ... :)):)):))

FĂRĂ Securistii Altora.
CU Securistii NOSTRI, To'arăsi ... :)):)):))

Pentru cine face asta medicina personalizata, pentru cei cu bani?

... Asta-i joaca, nu medicina si presupune sa aiba sub observatie doar cativa pacienti bogati care, oricum, la nevoie o intind in strainatate nu se dau pe mana medicilor din tara. Cei mai buni, cei mai bine pregatiti profeseaza in strainatate. Cei care au ramas arunca pacientii la sant, pe marginea drumului sau ii lasa sa moara pe holurile spitalului. Vorba cunoscutei prezentatoare de televiziune Sanda Ţăranu - sa ne rugam la Dumnezeu sa fim sanatosi sa nu ajungem la spital.
http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/217493/Sanda-Taranu-la-limita-subzistentei-Ma-rog-la-Dumnezeu-sa-fiu-sanatoasa-si-sa-nu-ajung-in-spital-

 

Sanda Taranu trebuia sa se descurce ! Nu prezentatoare TV zeci

de ani,trebuia sa se faca parlamentara,in MAN, procuroara sau sa fie colaboratoare a cinstitei securitati !

Nu toti putem fi ceea ce sustii tu. Este nevoie si

... de prezentatori si de profesori si de jurnalisti.
E trist insa ca toti acestia imbatranesc la un moment dat, tristi, singuri si in saracie, dar cu ruga la Dumnezeu...

La Mafia care este in Romania , care controleaza comertul

cu medicamente , aparatura medicala si servicii ....
nu se poate decat cu agenti infiltrati si arestate cateva mii de persoane .
Altfel .... e la misto , sa le arate ariciul unora care nu se "aliniaza" .

 

de cand se practica aceasta medicina in Ro cu cat a crescut

succesul in cancer sau in alte boli?? Cati pacienti au fost salvati de la moarte??

 

aaide bre,ce stii matale?La noi cancerul e o bagatela,se

trateaza cu ceai de tei si hapuri expirate,ramase de la cei decedati ! Aici,nu se arunca nimic !!!...se toaca si se baga la carnati !

Sau cu m o a r e - zeama de varza murata

...

 

Ar trebui citit printre randuri...

" Se pot face teste pentru a identifica prezenta mutatiilor BRCA1 si BRCA2. In functie de numarul de mutatii determinat pretul difera. Este intre 880 de ron si 10 000 ron.

Testele pe care le presupune medicina personalizata sunt decontate de CNAS?

In Romania nu sunt decontate, dar provocarea este majora pentru ca potrivit statisticilor medicina personalizata reduce cu 46% costurile tratamentelor. Un exemplu il reprezinta decizia Institutului National Francez de Cancer(INFC) care a implementat testele moleculare(genetice) la toti pacientii cu cancer inainte de a lua decizia asupra tratamentului. INFC a cheltuit 1.7 milioane de euro si a constatat ca doar 10% din pacienti vor raspunde la un anumit tratamant. In acest fel a economisit 69 milioane euro in 8 saptamani."

Deci, ideea nu este decat de a scadea costurile in sistem. Degeaba te investighezi; daca in urma testelor (care costa ceva) reiese faptul ca esti rezistent la o anume medicatie ( pe care altfel ai fi primit-o) sistemul se spala pe maini si face economii...

Escrocherii stimate coleg, hotii si minciuni si

... iata cum presa le mediatizeaza doar, doar s-or gasi fraieri, desigur din cei cu bani... Ca astia fara bani sunt tratati cu aspirina si algocalmin...

@klaus-eroare de interpretare

Nu s-a economisit nimic cu asta in bugetul francez. Ba chiar dimpotriva si chiar foarte! As putea sa iti explic dar nu cadreaza cu locul de "discutie".
Pe scurt e vorba doar de a gasi anumite tinte pentru firmele farmaceutice. Tinte care, intr-adevar pot beneficia de o prelungire a supravietuirii sau macar a calitatii vietii.
Altfel nu ar vinde nimic si nimeni nu ar initia nici un tratament fara "dovada" unei posibile eficacitati.
Oricum francezu' plateste TOT, vrea-nu vrea.
Stima.

:)) uniunesatanista,1-0 pentru tine!haide sa te premiez,unde-l vrei,

"premiul",sus sau jos ? Dar hotaraste-te repede,nu sta ca mormolocul !

 

IAR va prinz pe Toti, To'arasi ... :)):)):))

... intr-o O_Pozitiune indecenta, ideatic ... :)):)):))
Io crez ca Astia cu Genomuu' "vrea" să stie Totuu' dăspre Donatorii Eventuali, exact.

PRECIS.
După ce AU aflat, este Cestie de Timp si "Norocuu'" de a te potrivi cu f'Un Bogătan Betiv cu Ficatuu', Inima sau Rinichii.

 

Gresesti Gabierule, business'ul asta medical poate salva vieti

omenesti;..dar ar trebui avuta mai multa incredere in medicina personalizata care ofera garantat beneficii la nivel individual,..(implicit)...ea ar determina si scaderea costurilor in sistem, per total, prin evitarea supratratamentelor si diminuarea efectelor adverse;!!
Eu cred ca toti sintem egali in fata lui Dumnezeu, toti ar trebui sa avem aceleasi sanse de viata aici pe pamint – sa putem beneficia de cel mai modern tratament, de cele mai noi inventii in materie de tratamente si medicamente. Egalitatea inseamna si o egalitate in demnitatea personala a fiecaruia.!!
Ma gindesc la egalitate in privinta drepturilor pe care le avem: drepturi reale, nu numai declarate;!!!... doar ca ma indoiesc de functionalitatea ei corecta intr-o tara ca Romania; ..daca judec logic dupa comentariile citite pe aici, pot sa deduc simplu ca paciantii din Romania, sint tratati mai mult dupa DNA decat dupa ADN.
Asta crede Melody, ce asteapta in portitza, dulce si suava, ca o garofita. O zi buna Gabierule.

Ai Dreptate, la Portită ... :)):)):))

Nici Securistii "BUNI", adică Ăia NU ai lu' SC Felix de mai sus,
NU mai sunt CE au fost.

Inteleg enorm si văd monstruos ...
INVERS adică.
Mă TAIE la Notări.
Sau ii LASĂ pe Ăilaltii să facă CE vor ... :)):)):))
Sau s-au terminat ... :)):)):))

In Rest, oi fi tu optimistă, da' NU ai cu CINE, AICI.
Beneficiarii vor fi EXACT ĂIA de care vorbesc Io.
Si Victimele, Sărăcanii ...

Esti SIGURĂ că STII Bancuu' cu Portita ?

NU te dor Salele ?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor