Migratia medicilor romani: Aproximativ 3.000 de doctori ne-au spus "adio" anul trecut

Marti, 11 Februarie 2014, ora 20:37
4566 citiri
Migratia medicilor romani: Aproximativ 3.000 de doctori ne-au spus "adio" anul trecut

Aproximativ 3.000 de medici au parasit Romania in anul 2013, informeaza un comunicat de presa al Colegiului Medicilor remis marti.

"Este trist ca presa din alte tari semnaleaza acest fenomen si ca decidentii din Romania raman indiferenti si nu iau nicio masura concreta pentru a motiva medicii sa ramana in Romania.

The Guardian, despre miile de medici care au spus "Adio" Romaniei: Sistemul sanitar este in criza

Trebuie sa remarcam, totodata, si un grad de ipocrizie din partea tarilor care primesc medicii romani, deoarece ele isi rezolva problema de sanatate publica, dar nu initiaza niciun program prin care cheltuielile educationale ale statului roman sa fie recuperate prin programe si proiecte de pregatire profesionala in Romania si investitii in sistemul de sanatate", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR, referindu-se la articole aparute in publicatii precum "The Guardian" sau "British Medical Journal" care au scris despre fenomenul migratiei medicilor romani in tari din UE.

Migratia medicilor, cauza sistemului de sanatate din Romania

Potrivit comunicatului CMR, jurnalistii britanici atrag atentia asupra faptului ca migratia medicilor romani a determinat criza sistemului de sanatate din Romania.

"Sistemul de sanatate romanesc a intrat in criza si se confrunta cu lipsa specialistilor, in vreme ce mii de medici pleaca sa lucreze in Marea Britanie si alte tari europene, noteaza The Guardian citandu-l pe presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Romania cheltuie sume insemnate de bani pentru a educa medicii, investind practic pentru a rezolva problemele sistemelor de sanatate din Marea Britanie si alte tari europene", se arata in comunicat.

Ministrul Sanatatii, despre migratia medicilor: Este un fenomen international

Potrivit sursei citate, si "British Medical Journal" puncteaza intrarea in criza a sistemului de sanatate romanesc din cauza plecarii medicilor care aleg sa emigreze in locuri care au conditii mult mai bune de munca.

De asemenea, in articole a fost remarcat faptul ca mult anuntata "invazie" a romanilor si bulgarilor dupa 1 ianuarie 2014 nu s-a produs, in vreme ce medicii romani sunt foarte cautati la recrutari.

Citeste si:
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Nicuşor Dan: "Licitaţia pentru studiul ce va sta la baza Planului Integrat de Calitate a Aerului va fi lansată în această săptămână"
Bucureştiul are restanţe pe mediu, iar în această săptămână vom lansa o licitaţie pentru realizarea unui studiu care să fie baza elaborării Planului Integrat de Calitate a Aerului....
În plină criză politică, președintele Klaus Iohannis pleacă la New York
În plină criză politică, președintele Klaus Iohannis pleacă la New York
Președintele Klaus Iohannis va pleca săptămâna viitoare în SUA pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, susțin surse politice pentru ziare.com. Dezbaterile din cadrul celei de-a 76...
Sursa: AGERPRES