Minciunile domnului Cadariu, dezinfectantii diluati si tacerea din campania electorala

Sambata, 07 Mai 2016, ora 13:40
5017 citiri
Minciunile domnului Cadariu, dezinfectantii diluati si tacerea din campania electorala

Criza din domeniul sanatatii a atins un nivel fara precedent. Dupa publicarea listei cu cele 50 de spitale cu probleme, retelele sociale au fost inundate cu mesaje de indignare.

Intr-un articol de opinie publicat vineri, inainte ca Ministerul Sanatatii sa faca publica lista cu "spitalele infectate", am sustinut ca Achimas Cadariu ar trebui sa nu plece. Am considerat conferinta de presa tinuta de acesta, joi seara, de buna credinta.

Vineri, tot ce a spus s-a dovedit a fi o mare minciuna. Nu sunt 5% dintre spitale cu probleme, ci 20%, din care cele mai multe sunt centre mari si foarte mari. Impactul asupra populatiei e unul major.

Se pare ca domnul Cadariu a mintit si atunci cand a declarat ca nu poate publica lista, pentru ca nu-i permit procurorii. Un comunicat al Parchetului General trimis catre jurnalistii GSP care au declansat investigatia dezinfectantilor diluati anunta ca nu a existat niciun fel de corespondenta intre minister si parchet pe aceasta tema.

In aceste conditii, cred ca domnul Ciolos trebuie sa-l elibereze de urgenta din functie pe Achimas Cadariu, care prin declaratiile sale a incercat sa minimalizeze impactul diluarii dezinfectantilor de catre compania Hexi Pharma.

In aceste zile, s-a spart o buba mare din care a inceput sa curga mizerie. Din pacate, chirurgii au fost jurnalistii, nu medicii. Se dovedeste astfel ca Sanatatea din Romania e unul dintre cele mai corupte domenii, iar lipsa reformei a devenit toxica pentru societate.

E ciudat ca in acest scandal partidele tac. In afara de Traian Basescu, niciun politician nu a preluat subiectul. Mi se pare si mai ciudat sa-l vezi pe fostul sef de stat cum a sare in barca lui Catalin Tolontan cand ii convine subiectul, trecand relaxat peste atacurile violente asupra jurnalistului atunci cand a publicat seria de anchete despre Gala Bute, operatiune de coruptie girata de Elena Udrea, ministru la acea vreme.

Cred ca fostului presedinte ii vine manusa subiectul dezinfectantilor pentru ca are polite de platit. Declinul politic al domniei sale a inceput odata cu criza declansata de Raed Arafat, care s-a opus reformei in Sanatate la inceputul anului 2012.

Atunci, o confruntare publica intre Traian Basescu si Raed Arafat a declansat miscari de proteste, oamenii luand partea eroului sistemului medical de atunci. Intre timp, acesta a devenit personaj negativ dupa tragedia din Colectiv.

Dar, in rest, e tacere. Tocmai a inceput campania electorala. Oare despre ce vorbesc candidatii la primarii in aceste zile cand se intalnesc cu oamenii? Ce le spun?

Poate unii ii intreaba de ce spitalul din orasul lor e plin de bacterii rezistente la antibiotice, de ce se foloseste pe post de dezinfectanti apa chioara, platita la pret de apa grea? Poate ii intreaba de ce managerii trucheaza licitatii, de ce cumpara aparatura fara sa o foloseasca si de ce nu sunt pansamente si medicamente?

Poate. Dar si mai interesant ar fi sa-i auzi pe cei de la PSD ce raspund la aceste intrebari. Dar si pe cei de la PNL. De la doamna Firea nu am asteptari, dar de la domnul Catalin Predoiu inca putem spera la o interventie despre sistemul de sanatate din Bucuresti. Sunt noua spitale in Capitala afectate de criza Hexi Pharma.

Dar, in ultima vreme, partidele traditionale din Romania par sa-si fi spus ultimul cuvant. Dupa tragedia din Colectiv s-au debransat total de la societate si, efectiv, par din alt film. Si pentru ca filmul sa fie prost, majoritatea parlamentara a pornit din nou razboiul cu statul de drept.

Cer scuze cititorilor pentru punctul de vedere exprimat vineri, unul care-l sustinea pe ministrul Achimas Cadariu. Faptele au dovedit ca acesta a mintit opinia publica, iar autorul a luat afirmatiile facute de acesta in timpul conferintei de presa ca fiind de buna credinta.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#scandal dezinfectanti diluati, #ministrul Sanatatii dezinfectanti diluati, #ministrul Sanatatii demisie , #spital