Ministrul Sanatatii se lauda cu descentralizarea a 98 la suta din sistemul sanitar

Miercuri, 11 August 2010, ora 21:12
1281 citiri

Descentralizarea sistemului sanitar s-a realizat in procent de 98% pana in prezent. Din cele 373 de unitati sanitare care trebuiau descentralizate a fost transferat catre autoritatile locale un numar de 364, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ministrul Sanatatii Cseke Attila.

El a precizat ca in 36 de judete procesul a fost finalizat in totalitate.

"Consideram procesul de descentralizare a sistemului sanitar un real succes care va transforma sistemul sanitar intr-unul mai eficient si care va aduce mai multa echitate si sustenabilitate, dar si stabilitate. Dupa introducerea sistemului de asigurari de sanatate, descentralizarea este cel mai important pas din ultimii ani pentru reformarea sistemului sanitar romanesc", a declarat ministrul Sanatatii.

Demnitarul a spus ca exista noua unitati sanitare la care nu au fost semnate protocoalele de predare-primire de catre autoritatile locale din cauza ca, sustin acestia, spitalele au inca datorii.

Cele noua spitale sunt din Vrancea, Olt, Caras-Severin, Vaslui, Arad, Valcea.

Cseke Attila a semnalat faptul ca un numar de 734 angajati ai celor noua spitale, din cadrul unitatilor de primiri urgente, rezidenti, cabinete, vor primi salariul pe luna iulie cu cateva zile intarziere, desi ministerul a virat banii in contul Directiilor de Sanatate Publica.

Potrivit ministrului, descentralizarea nu va insemna abandonarea sistemului medical pe umerii comunitatilor locale.

In ceea ce priveste cele 859 de milioane de lei, datorii acumulate de spitale, demnitarul a precizat ca acestea vor fi platite cel mai probabil dupa rectificarea bugetara in urma careia se vor mai aloca bani pentru MS.

"Incercam impreuna cu Ministerul Finantelor sa asiguram plata datoriilor spitalelor pana la 30 iunie 2010", a explicat Cseke Attila.

Citeste si:
Cum ne-au năpădit pensiile speciale, marele subiect „tabu” pentru guvernanți. „Șefii au privilegii prin simplul fapt că sunt șefi”
Cum ne-au năpădit pensiile speciale, marele subiect „tabu” pentru guvernanți. „Șefii au privilegii prin simplul fapt că sunt șefi”
Fostul ministrul al Muncii Violeta Alexandru a vorbit miercuri, 17 august, într-o postare pe Facebook, despre pensiile speciale din România. Fostul liberal susține că ideea pensiilor...
Ce s-a întâmplat cu Toby, câinele adus de Ludovic Orban la sediul PNL. „5 ani de zile a fost tratat cu omenie, asta până de curând”
Ce s-a întâmplat cu Toby, câinele adus de Ludovic Orban la sediul PNL. „5 ani de zile a fost tratat cu omenie, asta până de curând”
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a scris pe Facebook despre câinele Toby, căruia susține că i-a găsit un adăpost la sediul PNL în urmă cu câțiva ani. Animalul ar fi primit acolo...