Mor bebelusi la usile spitalelor supraaglomerate si lasate fara bani - Interviu cu dr. Catalin Carstoveanu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 13:42
10932 citiri
Mor bebelusi la usile spitalelor supraaglomerate si lasate fara bani - Interviu cu dr. Catalin Carstoveanu

Sectiile de terapie intensiva pentru bebelusi au ramas fara bani de la Ministerul Sanatatii fara ca macar sa fi fost anuntate. Ele depind acum de banii de la CNAS, foarte putini, si de ceea ce cumpara medicii, asistentele si parintii.

Este situatia dramatica pe care o prezinta intr-un interviu pentru Ziare.com seful sectiei terapie intensiva neonatala din cadrul Spitalului de Copii Marie Curie din Bucuresti, medicul primar Catalin Carstoveanu.

Situatia este foarte grava pentru ca, pe langa materiale de baza si medicamente esentiale lipsesc medicii, trei dintre ei voluntari fara salariu, si asistentele. Cei care sunt lucreaza in conditii foarte riscante, din cauza suprasolicitarii, iar altii nu pot fi angajati pentru ca nu exista buget.

Zilnic sectia refuza copii in stare grava si unii dintre ei mor. "Intr-o zi am refuzat sase si doi au murit", povesteste medicul Catalin Carstoveanu. Daca bani nu primeste, in schimb la sectia ATI de la neonatologie de la Marie Curie suna mai mereu telefonul pentru interventii, pentru ca unii copii sa aiba prioritate.

Informatii recente spun ca sectiile terapie intensiva nou nascuti, unde ajung cazurile cele mai grave, au ramas fara bani de la Ministerul Sanatatii.

Este complicat prin ce trecem. In primul rand, pentru ca ne-au fost luati acei bani pentru sustinerea pacientului neonatal critic. Era vorba despre vreo 30 de mii de euro. Ministerul Sanatatii nici macar nu ne-a anuntat ca s-au taiat. Noi tot asteptam banutii si am ajuns sa sunam la minister, de unde ni s-a spus ca nu mai sunt pentru ca ministerul se ocupa cu programe profilactice.

Asa o fi. Dar profilactic inseamna transplant, inseamna chirurgie cardiaca? Acestea nu sunt profilactice. Daca Ministerul Sanatatii ar fi facut doar profilaxie, as fi acceptat. Dar e din nou totul in favoarea adultilor si in detrimentul copiilor.

Si cine va finanteaza acum?

Am intrebat si noi in stanga, in dreapta. Ministerul Sanatatii a promis ca va face licitatii nationale in care se vor cumpara anumite lucruri, niste sonde, niste branule. Asta nu suna a program profilactic. Ar mai fi o intentie sa se deschida un program pentru profilaxia infectiilor intraspitalicesti, asta s-ar lega oarecum cu ceea ce luam inainte.

Dar e vorba de mult mai multe lucruri, e vorba de medicamente. N-am vazut surfactantul, de exemplu, pe lista de consumabile a ministerului, un medicament folosit foarte mult si esential pentru prematuri in maternitati.

Deci in acest moment terapia intensiva neonatala nu e finantata?

Ca program al Ministerului Sanatatii nu mai e finantata. Am trimis un borderou la minister cate bucati de sonde, de branule etc, dar sunt doar niste puncte pe o lista. Ar putea fi cumparate in iulie.

Si acum cine cumpara aceste sonde si branule?

Pana in iulie va fi foarte complicat. Spitalul nu are mai nimic. Iar nu au primit buget. Daca ai o asistenta care pleaca, e foarte grav. Am ajuns din nou la lucruri primare.

Cumparati materiale din banii dvs.?

Am ajuns si la asta. Fiecare cumpara cate ceva. Si pacientii sunt extrem de generosi, in permanenta fac donatii.

Am inteles ca nu mai aveti voie sa cereti pacientilor medicamentele care va lipsesc.

Daca ei au observat o nevoie... Au vazut ca s-a terminat hartia, s-au dus si au cumparat hartie. Nu le-am cerut. Eu pot sa cumpar? Am voie sa cumpar ca doctor? Au atunci si ei voie. Fara sustinerea parintilor nu merge. Mai incerc sa aplic proiecte, sponsorizari. Am putea foarte simplu sa ne oprim, atata se poate, dar nu e corect.

Cate asistente va lipsesc?

Noi suntem deja la maximum de pacienti - 15. Ne-am chinuit o vreme cu 10 copii pentru ca aveam doar doua 2 asistente la 10 intubati. E ceva ireal. N-ai voie sa faci asa ceva. O asistenta nu ar trebui sa aiba mai mult de doi intubati. Sunt pacienti cu probleme. Se pot decompensa, incidente, e o ingrijire speciala. Avem 4-6 locuri care nu pot fi ocupate din cauza regulii 1 la 7, angajezi unul daca pleaca sapte.

Nu era vorba ca se renunta la regula aceasta?

Intai mi s-a spus ca se poate, apoi ca nu e buget. Si daca nu e buget, e ilegal sa faci asta. Ca mai e ceva. Te duci la Casa de Asigurari si Casa ea iti da cati bani vrea ea. Daca iti da bani mai putini, cum sa te incadrezi in tinta bugetara, cum sa angajezi numarul normal de asistente? E complicat. Managerul ajunge la inchisoare daca face asta. E un cerc vicios.

Sa va arat ceva. Am media nationala a complexitatii cazurilor pe diverse sectii, in chirurgie, oncologie, neurologie, pediatrie. Spitalul Marie Curie e peste media nationala. Asta inseamna ca ingrijeste pacienti cu mai multe complicatii. Si atunci de ce eu, ca spital care rezolva cazuri din toata tara, sa fiu pedepsit, de ce sa am acelasi buget ca celelalte spitale?

Unul care munceste mai mult si mai greu trebuie sa aiba fonduri mai importante. Noi nu dormim in garzi, uitati-va, luminile sunt aprinse. Ma intereseaza mai putin capra vecinului decat copiii din sectia mea.

In privinta medicilor cum stati?

Lucram cu trei medici voluntari.

Adica pe gratis?

Muncesc de drag. O colega de-a mea s-a specializat, am trimis-o prin America si Israel in cele mai bune sectii, e voluntara de 6 luni. Alta colega e voluntara de un an si jumatate. Fara cei trei colegi nu am putea functiona. De multe ori ne trezim... Seful imi zice sa nu mai spun asta, dar eu nu ma ascund. Avem un numar limitat de locuri si tot timpul suna telefoane: colegi, de la Ministerul Sanatatii, de la SMURD. Va rugam sa primiti cutare, ca domnul secretar de stat.... Nu avem unde.

Asta in timp ce asistentele spun ca nu mai vor sa munceasca, nu mai pot, ma rog de ele. Iar daca refuz, nu ma cred ca nu am loc. Cat am tinut doar 10 internati nu stiti ce tragedii am avut. Si apoi am primit 15. Asta e, muncim pe branci pana s-o intampla ceva. Intr-o zi am avut sase cereri refuzate, doi nou nascuti au murit.

In Bucuresti, sunt 50 de paturi de reanimare pentru neonatologie. La un oras cu populatia Bucurestiului, necesarul ar fi de 200 de paturi monitorizate, cu staff medical pentru nou nascutii cu probleme. Care sa fie primul internat? O pila? Cine suntem noi sa alegem care e mai important si care mai putin important.

Am incercat sa construim ceva. Am esuat. De 6 ani lucrez la proiectul spitalului nou din curtea spitalului actual. A fost un proiect mare pentru care nu am avut sustinere niciunde. Toata lumea s-a bucurat, dar nimeni n-a miscat nimic. Faptul ca-i plimbam pe nou nascuti prin spitale si unii mor e mai scump, mult mai scump decat daca i-am trata rapid, corect, eficient.

Aceasta plimbare prin policlinicile private, ca sa le facem investigatii, e scumpa: salvare, asistenta, uneori medic, costul analizelor in sine.

Cine le plateste?

Parintii, noi ce sa dam de la spital? Am pierdut deja o jumatate de zi pentru un RMN. Ca sa nu vorbim de alte lucruri. Stau in spitale mult, consuma, e mai scump. Unii pleaca afara si milioane de euro de aici pleaca afara, inclusiv de la Casa de Sanatate pe formularul E112. Sigur, unii dau din banii lor, isi vand casele pentru copii. E mult mai scump asa, sa tii o sectie fara asistente.

In plus, toate lumea stie ca sectiile supraaglomerate si cu personal putin sunt vulnerabile la infectii nosocomiale. Si ca sa tratezi o astfel de infectie inseamna sa-l mai tii o luna in spital cu medicamente, energie, echipamente, cu mult mai mult decat sa platesti o asistenta cu 1.200 de lei. Noi aveam o rata normala infectiilor nosocomiale, de 6-7%, cu 1-2 decese cel mult. In perioada aceasta s-a dublat procentul.

Daca urmariti cu atentie, de spitale regionale de copii ati auzit vorbindu-se? Nu se vorbeste decat de spitale de adulti unde intr-un coltisor sunt si copii. Afara e spitalul de adulti si langa spitalul de copii, separat. Occidentul a tras concluzia ca nu e bine, nu e corect, nu functioneaza asa.

Atunci am zis sa dam tuturor o sansa corecta. N-am reusit sa facem un spital, macar o sectie de reanimare sa facem. Lucrarile sunt aproape finalizate.

Cu ce bani?

ONG-uri. Si pe 2% din impozit. Cine vrea intra pe www. Inimacopiilor.ro si formularul pentru 2% e acolo. Sectia noua dubleaza numarul de paturi, e alt tip de ingrijire. Fiecare pacient in camera proprie cu toata infrastructura necesara.

Cat costa pe luna functionarea unei sectii ca aceasta, nu ma refer la cea noua?

Copilul critic nu are fonduri ca adultul critic si asta e o frustrare a mea. Macar sa aiba cat un pacient cronic. Pentru un pacient cronic poti primi intre 1.000 si 2.000 de lei pe zi. Daca as avea finantare pentru sectie cat pentru trei astfel de pacienti pe zi, ar fi foarte bine. In Occident pentru un nou nascut la terapie intensiva se primesc intre 2.000 si 3.000 de euro/zi. Eu pot sa plec de aici, noi putem pleca, dar e dezastru in ziua aceea.

De ce n-ati plecat din tara sau intr-un spital privat?

Acum e mai usor ca niciodata sa pleci. Dar am inceput proiectul reanimare nou nascuti, proiectul cardio chirurgie, mai sunt si altele, vreo 2-3... Nu ma plang de bani, nu sunt frustrat ca altii castiga bani. Mie imi place in tara asta si trec peste toate problemele din sistem. Merg mai departe.

Campania Ziare.com "O sansa la viata" - Ziare.com trage un semnal de alarma in urma redistribuirii fondurilor pentru sectiile de terapie intensiva neonatala. Copiii sunt viitorul, le suntem datori macar cu o sansa la viata!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#bani spitale bebelusi Catalin Cirstoveanu, #Ministerul sanatatii bani spitale copii, #bani spital Marie Curie , #spital