Ministrul Sanatatii acuza probleme la centrele de transplant din Romania. Sunt in pericol pacientii? UPDATE

Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 16:14
4870 citiri
Ministrul Sanatatii acuza probleme la centrele de transplant din Romania. Sunt in pericol pacientii? UPDATE
Foto: Ziare.com

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a reluat, miercuri, declaratiile in legatura cu activitatea de transplant din Romania, sugerand ca exista nereguli care ar putea pune in pericol sanatatea pacientilor.

"In luna octombrie, in urma semnalelor pe care le-am primit de-a lungul timpului, am decis sa trimitem Corpul de Control la Agentia Nationala de Transplant si acest lucru a trezit si oarece reactii defensive din partea unui sistem care, dupa opinia noastra, nu pune intotdeauna pe primul loc interesele pacientului. Corpul de control a verificat prin sondaj patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe. In toate cele patru cazuri au gasite nereguli majore. Este vorba de spitalele judetene de urgenta din Braila, Alba-Iulia, Ploiesti si Resita", a spus ministrul Sanatatii.

Controlul a scos la iveala mai multe probleme administrative, dar si de natura medicala, ministrul sustinand ca acreditarea unora dintre centrele de transplant din tara s-a facut din orgoliul medicilor si pretentiile politicienilor, si nu a fost pusa pe primul loc siguranta pacientilor.

"Cu siguranta, dorim transplant de plaman in Romania, dar, daca avem indoieli asupra sigurantei pacientului, nu facem. Nu de bani a fost vorba. Veti vedea despre ce este vorba in acreditarile centrelor din Romania.

Orice problema poate fi rezolvata, poate fi imbunatatita. Ungaria s-a pregatit zece ani pentru transplant de plamani. Acolo se face transplant de plamani. A pregatit oameni, infrastructura, dar trimit inca 60 la suta din pacienti la Viena.

Sapte tari din regiune trimit inca pacienti la AKH, la Viena. Nu cred ca orgoliul profesional si pretentiile politice trebuie sa primeze in fata sigurantei pacientului. De aceea, expertii din patru centre majore din Europa vor veni la Bucuresti in 8-9 decembrie", a spus ministrul.

Nicio prelevare de organe pentru ca nu exista aparatul care sa ateste ca un pacient e in moarte cerebrala

Raportul prezentat de Voiculescu arata ca Agentia Nationala de Transplant a acreditat spitalele, desi acestea nu indeplineau criteriile minime de activitate pentru prelevarea de organe.

Niciunul dintre aceste spitale nu avea aparatura necesara declararii mortii cerebrale, motiv pentru care nu a fost realizata nicio prelevare de organe pana in prezent.

Ministrul a sustinut ca la ANT nu exista proceduri si criterii clare de alocare a organelor catre pacientii care au nevoie de transplant si nici un registru pentru fiecare organ prelevat in parte, astfel ca fiecare spital intocmeste listele proprii, iar acestea nu sunt integrate la nivel national.

Plangeri penale si toate acreditarile de transplant luate la control

In plus, Voiculescu a precizat ca au fost descoperite si probleme de natura financiara si in unele cazuri vor fi depuse chiar sesizari penale, deoarece exista suspiciuni legate de cheltuirea banilor publici sau diverse situatii de incompatibilitate. In ce priveste Agentia Nationala de Transplant, ministrul a sustinut ca exista probleme privind derularea unui proiect european pentru donarea si transplantul de organe.

"Exista suspiciuni la cheltuirea banului public. Exista un caz in care un sofer a semnat un raport. S-a incalcat legea 95 prin desemnarea doctorului Zota in functia de coordonator. Nu exista aceasta functie. Intre 2013-2016, Consiliul Stiintific nu s-a intrunit decat de patru ori, desi era obligatoriu sa o faca lunar, iar o parte dintre membri sunt decedati. Vom sesiza autoritatile competente pentru suspiciuni de fals si uz de fals. Autoritatea Nationala de Transplant va face o reevaluare a tuturor centrelor de recoltare a organelor", a mai precizat ministrul Sanatatii.

Totodata, Voiculescu a anuntat ca vor fi verificate toate dosarele de acreditare a activitatii de transplant, precum si intreaga legislatie in domeniul transplantului. Ministrul nu a precizat insa ce se intampla cu operatiile de transplant din Romania cat timp vor fi efectuate aceste controale.

Niciun transplant pulmonar in Romania: Plangere penala pe numele lui Voiculescu

In luna mai a acestui an, Spitalul Sfanta Maria din Capitala anunta ca primul transplant pulmonar din Romania ar putea fi realizat curand si ca in program a fost inscris deja un pacient.

Saptamana trecuta ministrul Sanatatii a anuntat ca amana inceperea operatiilor de transplant pulmonar la Sf. Maria, pentru ca are "suspiciuni serioase" ca unitatea medicala a fost acreditata pentru transplant de plaman sub presiune politica.

El a fost contrazis atunci de managerul spitalului, Narcis Copca, si conducerea spitalului a depus plangere penala pe numele lui Voiculescu.

O declaratie a venit si de la dr. Igor Tudorache, seful centrului de transplant pulmonar din Hanovra si medicul care ar urma sa coordoneze echipa de transplant din Spitalul Sfanta Maria din Bucuresti. El a spus ca nu vede motivele deciziei lui Voiculescu, poate doar prin prisma faptului ca ministrului "ii lipsesc cunostintele si practica medicala necesare pentru intelegerea" situatiei.

Ministrul acuza presiunile PSD, in razboi intra si Firea

In legatura cu cazul Spitalului Sf. Maria, Voiculescu a facut si miercuri noi precizari si a cerut Primariei Capitalei sa permita Corpului de Control sa verifice functionarea unitatii medicale si modul in care a fost acreditata.

"Daca doamna primar nu are nimic de ascuns, o invit sa faca un act de transparenta - pe care in cateva saptamani toate spitalele vor fi obligate sa il faca -, si anume sa publice lista contractelor incheiate de Spitalul Sfanta Maria cu firmele care au furnizat echipamente, in decursul anului 2015 in special".

In replica, primarul Capitalei, Gabriela Firea, spune ca Ministerul Sanatatii trebuie sa dea explicatii.

"Acolo exista acreditare legala si functionala de transplant de plaman inca din martie. Atunci, ministru era tot un tehnocrat, Patriciu Achimas Cadariu. Primaria Bucuresti condusa de PNL, era Razvan Sava. Ministrul Vlad Voiculescu face niste acuzatii grave la adresa PNL, eu reprezint interesele Bucurestiului, nu ma bag in luptele dintre PNL si USR", a spus Firea, citata de Stiri pe Surse.

Potrivit Agerpres, ea l-a somat pe Voiculescu sa deblocheze fondurile pentru Sfanta Maria "si de maine dimineata sa se poata realiza transplant pulmonar in Romania", "pentru ca sunt pacienti care sufera".

Ministrul i-a raspuns la scurt timp pe Facebook: "Eu nu sunt specialist in transplant pulmonar, doamna Firea nu este specialista in transplant pulmonar. Maine dimineata nu putem sa facem transplant, o spun specilistii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#nereguli Agentia Nationala Transplant, #nereguli transplant spitale, #Vlad Voiculescu nereguli transplant, #Ministerul Sanatatii transplant , #spital