Ziare.com

Nicolaescu: Exportul paralel de medicamente pentru cancer, suspendat - vezi ce a descoperit

de Camelia Badea
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 15:22

   

Nicolaescu: Exportul paralel de medicamente pentru cancer, suspendat - vezi ce a descoperit
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat luni ca a semnat un ordin de ministru prin care se suspenda pana la sfarsitul anului 2013 toate activitatile de export paralel pentru toate medicamentele oncologice care sunt monitorizate.

Intr-o conferinta de presa, ministrul Sanatatii a afirmat ca toate controalele efectuate au scos la iveala motivele reale pentru care exista "anumite sincope in asigurarea unor medicamente oncologice".

"Avem documente, avem dovezi (...) Cautam masuri sa prevenim o majorare exagerata a preturilor", a declarat ministrul, subliniind faptul ca un producator distribuitor a notificat ministerul cu o crestere a preturilor la medicamentele oncologice de peste 70 de ori.

"E o strategie. Au retras unele medicamente, acum vin sa le reinregistreze ca sa le creasca preturile", a subliniat ministrul Eugen Nicolaescu.

Acesta a declarat ca incepand cu octombrie 2012 pana in ianuarie 2013 s-au livrat de Unifarm 3 medicamente oncologice esentiale catre reteaua de spitale si farmacii, Alkeran, Leukeran si Puri-nethol.

Incepand cu decembrie 2012 a fost implementat sistemul SEAP in Unifarm si au fost afisate si in sistem electronic. Controalele efectuate au aratat ca au existat farmacii care au livrat in tarile europene, prin export paralel, medicamente oncologice.

"Exportul a avut ca scop crearea penuriei pe piata si crearea premiselor pentru cei care vor sa creasca preturile", a subliniat ministrul Nicolaescu.

In aceste conditii, acesta a semnat luni un ordin de ministru prin care se suspenda pana la sfarsitul anului 2013 toate activitatile de export paralel pentru toate medicamentele oncologice care sunt monitorizate.

De asemenea, s-a organizat o activitate de monitorizare zilnica pe stocuri de medicamente la nivelul spitalelor, iar Unifarm a demarat procedurile de achizitie in regim de urgenta pentru achizitionarea tuturor produselor deficitare.

In ceea ce priveste debandada creata in unele spitale prin introducerea sistemului de coplata incepand de astazi, 1 aprilie, ministrul Eugen Nicolaescu a enumerat numerele din Monitorul Oficial in care au fost publicate toate hotararile de guvern si ordinele de ministru referitoare la acest subiect.

"Cand mai auziti oameni care nu stiu ce sa faca, cereti-ne sa ii destituim, sa ii trimitem acasa pentru incompetenta si pentru ca nu citesc Monitorul Oficial, desi principala lor obligatie este sa aplice actele normative", a spus ministrul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2425 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

un securist si turnator de prin restaurantele bucurestene ceausiste

pelticul asta , din 91 pana in 97 a avansat pana la nivel de director general la RATMIL. Apoi din 1999 s-a dat cu traficantul de origine israeliană, Shimon Naor.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor