Noua Lege a Sanatatii: Romanii vor plati taxe si pentru rude fara venit

Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 17:08
6912 citiri
Noua Lege a Sanatatii: Romanii vor plati taxe si pentru rude fara venit

Potrivit noului proiect al Legii sanatatii, romanii vor fi nevoiti sa plateasca o contributie mai mare, in cazul in care au in familie persoane care nu obtin niciun fel de venit si care, prin urmare, nu contribuie la Sanatate.

Pana la noua Lege a Sanatatii, romanii co-asigurati sau cei care erau scutiti de la plata taxelor beneficiau de servicii medicale pe baza solidaritatii, fara sa plateasca cineva vreun leu pentru ei.

In viitor, insa, chiar si acestia vor fi nevoiti sa devina asigurati si sa aiba taxa platita, fie de catre rude, fie de catre stat, in cazul in care rudele nu isi pot permite.

Ministerul Sanatatii si-a propus sa adune banii de la toti romanii, deoarece trebuie evitat deficitul din sistem. Conform Realitatea Tv, acest deficit se ridica la aproape trei miliarde de lei.

In acest sens, orice roman salariat care are rude ce nu obtin venituri, va fi nevoit sa plateasca pentru acesti membri ai familiei. Concret, orice salariat va plati, pentru maxim trei co-asigurati, suma de cate 5,5% din salariul minim pe economie, in conditiile in care respectivul are un salariu de cel putin doua ori mai mare decat doua salarii minime pe economie. In cazul in care venitul sau este mai mic, sumele vor fi platite din bugetul de stat.

"In momentul in care exista o categorie de persoane care este scutita de la plata contributiei, dar beneficiaza de serviciile de asigurari de sanatate, in situatia in care aceste persoane erau scutite prin legi speciale, proiectul de lege spune ca pentru ele va trebui sa plateasca statul, la minimum posibil, adica cota procentuala se aplica la salariul minim pe economie", a declarat Calin Alexandru, director asistenta medicala in cadrul Ministerului Sanatatii.

Cei care vor fi vizati in mod direct si inevitabil de aceste modificari din noua Lege a sanatatii se numara somerii, persoanele cu handicap, veteranii, vaduvele de razboi, persoanele persecutate politic, invalizii, revolutionarii, preotii sau detinutii, pentru care insa platile vor fi facute din bugetul de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#romani taxe Legea sanatatii, #romani taxe rude sanatate, #proiect lege Sanatate , #spital