Nu-ti platesti contributia la sanatate? Vezi ce servicii medicale iti asigura oricum statul

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 10:56
18010 citiri
Nu-ti platesti contributia la sanatate? Vezi ce servicii medicale iti asigura oricum statul

Sa fii sanatos costa si costa destul de mult. Tocmai de aceea cei mai multi romani isi platesc asigurarea medicala la stat pentru a fi acoperiti in caz de nevoie medicala. Dar ce se intampla cu cei care nu beneficiaza de o astfel de asigurare?

"Persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale numai in cazul urgentelor medico-chirurgicale si al bolilor cu potential endemo-epidemic si cele prevazute in Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala, in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin Contractul-cadru si normele metodologice de aplicare a acesuia", a declarat Augustus Costache, reprezentant al Casei Nationale de Asigurari, pentru Ziare.com.

In acest pachet minimal acordat pacientilor neasigurati nu se regasesc investigatii medicale paraclinice - adica analize medicale si servicii medicale paraclinice de radiologie si imagistica medicala - acordate in regim ambulatoriu.

In ceea ce priveste internarea in spital, o persoana neasigurata va primi serviciile medicale de urgenta necesare, iar reprezentantii spitalului au obligatia sa evalueze situatia medicala a pacientului si sa-l externeze daca starea sa de sanatate nu mai reprezinta urgenta.

"La solicitarea pacientului care nu are calitatea de asigurat se poate continua internarea, cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale de catre acesta. Spitalul are obligatia de a anunta casa de asigurari de sanatate cu care a incheiat contract de furnizare de servicii medicale despre internarea acestor pacienti, lunar, printr-un centralizator separat, cu justificarea medicala a internarii de urgenta.

In aceasta situatie, Casele de Asigurari de Sanatate deconteaza spitalului contravaloarea serviciilor medicale in conditiile stabilite prin norme", se arata in contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011 - 2012, aprobat prin HG 1389/2010, citat de Augustus Costache.

Practic, dupa cum subliniaza reprezentantul CNAS, in Romania, la fel ca si in celelalte tari civilizate, serviciile medicale de urgenta sunt gratuite, indiferent de situatia pacientului ca si contribuabil la fondul de sanatate.

Bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei, pana la vindecarea respectivei afectiuni, chiar daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse.

Printre afectiunile care se regasesc in programele mai sus amintite se numara infectia cu virusul HIV, tuberculoza, diabetul zaharat, afectiunile oncologice, epilepsia, maladia Parkinson, osteoporoza si insuficienta renala cronica.

De asemenea, operatia de apendicectomie este tot un serviciu gratuit si pentru cei neasigurati, tocmai pentru ca "diagnosticul de apendicita acuta justifica considerarea cazului drept situatie de urgenta medico-chirurgicala si acordarea de servicii medicale gratuite, indiferent de situatia pacientului ca si contribuabil".

Pe de alta parte, trebuie mentionat ca pachetul de servicii de baza ce se acorda asiguratilor cuprinde serviciile medicale, serviciile de ingrijire a sanatatii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale si alte servicii la care au dreptul asiguratii si se suporta din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, in conditiile Contractului-cadru si normelor metodologice de aplicare a acestuia, dupa cum ne-a mai spus Augustus Costache.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#contributie sanatate servicii medicale, #asigurare medicala servicii gratuite, #neasigurati spital costuri , #spital