O mama din Ploiesti a castigat in instanta dreptul la viata pentru fiica sa, dupa refuzul Casei de Sanatate

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 10:41
7307 citiri
O mama din Ploiesti a castigat in instanta dreptul la viata pentru fiica sa, dupa refuzul Casei de Sanatate
Foto: Arhiva Pixabay

O tanara din Ploiesti a castigat in instanta dreptul la viata a fiicei ei, dupa ce Casa de Asigurari de Sanatate Prahova a refuzat sa-i elibereze un formular. Femeia avea nevoie de respectivul formular pentru a duce fetita la operatie in Germania, imediat dupa nastere.

Povestea mamicii a inceput cand tanara era insarcinata in 22 de saptamani. Bucuria de a avea un copil a fost umbrita de o veste teribila: fetita avea o malformatie cardiaca. Medicii de la Spitalul "Marie Curie" i-au spus viitoarei mamici ca singura solutie salvatoare este operatia, imediat dupa nastere, insa interventia nu se putea face in Romania, ci in Germania. Tanara a inceput sa stranga acte pentru formularul E112, care ii permitea decontarea interventiei.

"In saptamana a douazeci si doua de sarcina am aflat ca fetita mea este diagnosticata cu o malformatie cardiaca, destul de grava. Aveam suficient timp la dispozitie incat sa pregatim terenul pentru ca nasterea si operatia copilului sa se faca in cele mai bune conditii. Am inceput procedurile, prin urmare. Ne-am documentat pe Internet in prima faza, iar ulterior ne-am decis sa mergem la Casa de Asigurari de Sanatate sa cerem exact de acolo, de la cea mai sigura sursa, spuneam noi la momentul acela, pentru a face dosarul si a putea merge in strainatate sa operam copilul", a declarat mamica.

Inca din prima clipa, la CAS Prahova, mama spune ca s-a izbit de un refuz categoric: "copilul nu are identitate".

"La Casa de Asigurari, in prima faza, am fost izbita de un refuz categoric, cum ca acest dosar nici macar nu poate fi facut. Nu am primit niciun fel de informatie, copilul nu avea identitate, fiind nenascut, si atunci ei spuneau ca operatia putea fi decontata, dar nu si nasterea, iar doctorul si toate referatele medicale atestau faptul ca nasterea trebuia sa aiba loc in locul in care se poate interveni imediat, deoarece copilul putea sa nu respire in momentul nasterii", a afirmat tanara.

Aceasta a strans mai multe acte, dar a continuat sa se loveasca de refuzul autoritatilor.

"Am mers cu dosarul complet (....) Mi-au trantit un refuz clar (....) Am depus dosarul la CAS, am cerut numar de inregistrare. In acel moment, au fost solicitate alte acte din partea unei alte clinici, mai aveam de la Spitalul Marie Curie", a spus tanara.

Asa se face ca, insarcinata fiind, a mers la spitalul din Targu-Mures, unde, dupa un lung sir de analize si investigatii, a primit acelasi raspuns: medicii nu pot da asigurari ca pot interveni in timp util pentru salvarea bebelusului.

"Am depus toate documentele restante pe care le-au cerut ei si am primit din nou un raspuns negativ, in scris. Dupa ce am primit si al doilea raspuns negativ am decis sa mergem sa ne luam un avocat. Am obtinut termene rapide avand in vedere data probabila a nasterii si situatia de sanatate a copilului. Am mers in instanta si am castigat si am reusit in acest fel sa mergem in Germania. Suferinta a fost enorma si cel mai important lucru de care eram speriati era ca pentru copilul nostru o nastere prematura putea fi fatala", a declarat mamica.

Potrivit portalului instantelor, Tribunalul Prahova a decis, in august, "eliberarea de urgenta a formularului E112 in baza Regulamentului CE nr. 1408/71".

Casa de Sanatate se apara: Eliberarea formularului genereaza cheltuieli mari, niciun functionar nu-si permite luxul sa nu respecte legea

La randul sau, purtatorul de cuvant al CAS Prahova, Catalin Tudorache, spune ca institutia pe care o reprezinta nu a facut nimic altceva decat sa respecte legea.

"Institutia noastra este obligata sa respecte legislatia. Exact asta am facut si in acest caz. Este dreptul fiecarui cetatean sa se adreseze instantei de judecata. Instanta a hotarat intr-un anumit mod. De asemenea, trebuie sa precizez ca in situatia in care persoana respectiva obtine in instanta o hotarare definitiva, noi, ca orice institutie din Romania, suntem obligati sa punem in aplicare hotaraea instantei de judecata care devine lege, practic, in acel caz (...)

Eliberarea acestor formulare E112 genereaza niste cheltuieli semnificative pe care le suporta bugetul statului roman si niciun functionar din nicio insitutie nu-si permite luxul sa nu respecte legislatia in momentul in care semneaza pentru eliberarea acestui formular E112. Din punct de vedere uman, intelegem pe oricine", a declarat Tudorache.

In cele din urma, tanara, in varsta de 29 de ani, a nascut in Germania, iar fetita a fost operata imediat. Acum, cele doua sunt acasa si sunt bine.

Citeste si:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mama Ploiesti drept viata copil, #mama ploiesti Casa Sanatate judecata , #spital