O noua taxa in spitale, dupa coplata? Nicolaescu: Nu e adevarat, Doamne fereste! (Video)

Marti, 28 Mai 2013, ora 16:54
1584 citiri
O noua taxa in spitale, dupa coplata? Nicolaescu: Nu e adevarat, Doamne fereste! (Video)

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu s-a vazut nevoit sa nege, marti, ca, dupa controversata coplata, pacientii romani vor avea de platit si o alta taxa.

Declaratia ministrului a venit la scurt timp dupa ce Realitatea Tv a prezentat un proiect pilot ce ar fi apartinut Ministerului, potrivit caruia, incepand cu luna septembrie, pacientii din Romania vor plati o noua taxa ce ar putea ajunge si pana la 1.500 de lei.

Potrivit documentului citat, medicul ar urma sa primeasca 70 la suta din valoarea taxei, personalul auxiliar 20 la suta si spitalul 10 la suta. Astfel, prin taxarea bolnavilor cu sume comparative sistemului privat, se doreste marirea salariilor medicilor.

Astfel, proiectul pilot ar fi urmat sa intre in vigoare de la 1 septembrie, pentru o perioada de 4 luni, dupa care sa fie extins pentru inca un an.

Pentru pacientii internati, taxa ar fi putut ajunge la 1.500 de lei, in functie de pregatirea medicului care face consultatia. Totodata, pacientii consultati in ambulatoriu ar fi putea plati o taxa de cel mult 150 de lei.

Medicii ar urma, potrivit documentulu, sa fie platiti astfel: Salariu de baza fix, un venit variabil, sporuri pentru conditii de munca, venituri din garzi si venituri din taxa platita de pacienti.

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a dezmintit insa ca o asemenea masura ar urma sa intre in vigoare de la 1 septembrie, proiectul pilot nefiind unul asumat. Totodata, liberalul a precizat ca in prezent se lucreaza la un proiect de lege privind salarizarea medicilor.

"Nu e nimic adevarat. O asemenea informatie este incorecta si nu are legatura cu realitatea. Va spun ca in acest moment se lucreaza la un proiect de lege privind salarizarea dupa competenta si dupa performanta a personalului medical", a declarat ministrul Sanatatii, la Realitatea Tv.

"Pentru majorarea salariilor se vor lua bani din sistem, prin reorganizare, prin restructurarea sistemului si cu bani de la buget. Nu vom lua bani de la cetateni. Nu baga nimeni mana in buzunarul omului", a completat ministrul, adaugand ca proiectul legii salarizarii va fi gata in luna iulie.

Intrebat daca s-a pus in problema taxarea separata a pacientilor, fata de coplata, Nicolaescu a raspuns: "Fereasca Dumnezu! Niciodata n-a pus cineva o astfel de idee. Niciodata nu s-a spus o asemenea problema".

Revenind la proiectul pilot privind taxarea suplimentara a pacientilor, ministrul a spus ca "nu este un proiect care sa fie prezentat Ministerului".

"El nu este asumat, nu este angajamentul nimanui. Hartiile nu sunt asumate. Nici macar de proiect pilot nu vorbim, vorbim de ideile unora sau altora. Pana cand nu este asumat de conducerea Ministerului, nu exista", a mai explicat ministrul.

Citeste si:
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...
Marcel Boloș, despre renegocierea PNRR: În lunile iulie și august ne pregătim strategia iar în toamnă deschidem negocierea
Marcel Boloș, despre renegocierea PNRR: În lunile iulie și august ne pregătim strategia iar în toamnă deschidem negocierea
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a declarat vineri, 1 iulie, despre renegocierea PNRR pe pensii, că în această vară de foc, în lunile iulie şi august,...