Pachetul serviciilor de baza in sanatate, aprobat: Ce se schimba

Marti, 13 Mai 2014, ora 18:24
4866 citiri
Pachetul serviciilor de baza in sanatate, aprobat: Ce se schimba

Pachetul de servicii medicale de baza a fost aprobat de Guvern si pune accentul, potrivit ministrului Nicolae Banicioiu, pe preventie, pacientii asimptomatici pana la 39 de ani trebuind sa faca o vizita la medicul de familie cel putin o data la trei ani, iar cei peste 40 de ani, in fiecare an.

Potrivit Ministerului Sanatatii (MS), in sedinta de marti a Executivului au fost aprobate, prin aceeasi hotarare de guvern, pachetele de servicii medicale, de baza si minimal, si Contractul-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru 2014-2015.

Prin acest proiect de act normativ, in conformitate cu angajamentele asumate prin Programul de Guvernare si in cadrul acordului cu institutiile financiare internationale, se propune redefinirea pachetului minimal de servicii medicale si pachetului de servicii de baza, precizeaza MS.

Atentie pacienti: Sute de boli nu vor mai fi tratate in spital

"Este o masura importanta pentru sistemul de sanatate si pentru toti romanii. Putem acum vorbi de o redefinire a pachetului minimal de servicii si a pachetului de servicii de baza in interesul pacientului. Pachetul de baza aduce ca noutate preventia, care va fi efectuata prin completarea unei riscograme. Vom putea astfel face preventie, lucru care va ajuta atat starea de sanatate a cetatenilor acestei tari, dar si intreg sistemul de sanatate. (...)

Principiile care au stat la baza procesului de redefinire a pachetului minimal de servicii si a pachetului de servicii de baza sunt reprezentate de imbunatatirea accesului pacientilor la serviciile medicale furnizate de catre medicii de familie si medicii din ambulatoriul de specialitate si dezvoltarea serviciilor de preventie acordate in segmentul de asistenta medicala primara", spune ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

In scopul prevenirii imbolnavirilor, noul pachet de baza, care intra in vigoare la 1 iunie, prevede vizite periodice la medicul de familie. "Punem un accent important, in premiera, pe preventie. Introducem pentru pacientii asimptomatici pana la 39 de ani o vizita obligatorie la medicul de familie, cel putin o data la trei ani, iar pentru cei dupa 40 de ani, prezenta anuala la medicul de familie", precizeaza Banicioiu.

Tot anual vor merge la medicul de familie persoanele asimptomatice cu varsta intre 18 si 39 de ani depistate cu risc inalt.

Testarea pentru hepatita si HIV, inclusa in pachetul de baza al gravidei

Referitor la asistenta medicala primara, atat in pachetul minimal cat si in pachetul de baza, pentru supravegherea gravidei s-a introdus si testarea pentru hepatita de etiologie virala cu virus B si C, in plus fata de testarea HIV.

De asemenea, in pachetul de baza au fost introduse consultatii de monitorizare activa, prin plan de management integrat, pentru boli cardiovasculare, dislipidemie, diabet zaharat tip 2, astm bronsic, boala cronica respiratorie obstructiva si boala cronica de rinichi;

In ceea ce priveste asistenta medicala ambulatorie de specialitate, a fost revizuita lista procedurilor diagnostice si terapeutice, astfel incat pacientul sa beneficieze de o serie de investigatii suplimentare, pentru care nu va mai fi nevoie internarea in spital.

Nu se mai regasesc in pachetul de baza serviciile de homeopatie si fitoterapie (aceste servicii pot face obiectul asigurarilor private).

Cei care nu se prezinta periodic la medic ar putea fi sanctionati

Pentru protectia si asigurarea accesului la servicii medicale in ambulatoriu pentru asigurati, a fost insa revizuita lista investigatiilor medicale paraclinice din pachetul de baza, fiind introduse o serie de investigatii noi, precum ATPO, sodiu seric, potasiu seric, transferina, angiografie RMN/segment, testosteron etc.

Tot in pachetul de servicii de baza se regasesc, la capitolul serviciilor stomatologice, consultatii, servicii profilactice, tratamente protetice si ortodontice precum si alte tratamente, inclusiv serviciile de medicina dentara de urgenta.

Si in pachetul minimal, pentru neasigurati, se regasesc serviciile de medicina dentara de urgenta. Acest pachet va intra in vigoare la 1 ianuarie 2015.

In contextul preventiei la nivelul sistemului medical prespitalicesc, care ar duce la reducerea numarului de internari, MS precizeaza ca a fost marita finantarea pentru asistenta medicala primara si ambulatoriul de specialitate, pentru specialitatile clinice si paraclinice.

"Pentru asigurarea sustenabilitatii implementarii pachetelor de servicii medicale a crescut finantarea pentru segmentul de asistenta medicala primara si ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice si paraclinice, astfel incat acestea sa furnizeze servicii medicale in regim ambulatoriu, la costuri reduse fata de cele acordate in regim de spitalizare, concomitent cu degrevarea spitalelor, prin reducerea internarilor", arata MS.

Citeste si:
Florin Cîţu spune că discuţiile cu USR PLUS vor fi reluate: "În acest moment, noi guvernăm în situaţia în care suntem"
Florin Cîţu spune că discuţiile cu USR PLUS vor fi reluate: "În acest moment, noi guvernăm în situaţia în care suntem"
Discuţiile cu USR PLUS vor putea fi reluate după congresul acestui partid, după ce va fi stabilită noua conducere, în condiţiile în care nu vor mai fi în alianţă cu AUR şi PSD, a...
Fost apropiat, afirmație despre Diana Șoșoacă: "Mulţi din jurul ei i-au şoptit: ”Tu o să fii noul preşedinte al României”"
Fost apropiat, afirmație despre Diana Șoșoacă: "Mulţi din jurul ei i-au şoptit: ”Tu o să fii noul preşedinte al României”"
George Simion crede că Diana Şoşoacă ar putea candida la alegerile prezidenţiale. George Simion a fost întrebat duminică, 26 septembrie, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima...
Sursa: MEDIAFAX
Comentarii
Georgica Boerica
rank 3
Votati USL-USD, votati "pachetul de baza", eu votes PSD, multi ani!