Pacientii care reclama un caz de malpraxis ar putea fi obligati sa plateasca verificarea medicului

Joi, 18 Iulie 2013, ora 17:02
3253 citiri
Pacientii care reclama un caz de malpraxis ar putea fi obligati sa plateasca verificarea medicului
Foto: arhiva

Pacientii care reclama un medic pentru malpraxis ar putea sa fie pusi sa plateasca pentru expertiza care se face intr-un asemenea caz.

Mai precis, oficialii din Ministerul Sanatatii vor ca in acele cazuri in care nu se confirma malpraxisul, pacientul reclamant sa plateasca o parte din suma cheltuita pentru expertiza, scrie Adevarul.

"Ne-am opus unei astfel de masuri, pentru ca niciun pacient nu va mai reclama medicii. Expertiza este facuta de un expert care este platit de compania de asigurari care are contract cu medicul respectiv. Prin urmare, noi am propus ca medicul legist sa fie cel care sa isi aduca expertii in caz de nevoie", a declarat Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

In cadrul discutiilor privind proiectul de lege privind malpraxisul s-au discutat si alte probleme ale sistemului. De exemplu, cei participanti la dezbatere au ajuns la concluzia ca, la ora actuala, timpul in care este facuta expertiza in cazul unei reclamatii este mult prea mare.

Proiectul de lege va fi supus dezbaterii publice timp de o luna, incepand de vineri.

Prin acest proiect, pacientii vor avea, timp de sase luni de la momentul incidentului, alternativa unei solutionari amiabile in ceea ce priveste cazurile de malpraxis. Mai mult, pentru prima data vor avea acces la documentele medicale ale cazului, pana acum acestea putand fi date numai la cererea instantelor.

"Procedura prealabila nu reprezinta o retragere a accesului la justitie intrucat este o procedura limitata in timp - sase luni - mai scurta in timp decat termenul de prescriptie a actiunii in justitie, este o procedura fara cheltuieli, ofera pacientului acces la toate documentele medicale, pe care le poate folosi ulterior in actiunea juridica", a declarat Raed Arafat.

"Legea vizeaza reducerea partii birocratice si includerea partii de mediere, dar mai ales face ca cel care reclama sa intre imediat in discutii si in mediere cu asiguratorul. (...) Legea prevede mai multe aspecte care sa faciliteze modul in care se rezolva litigiul sau acuzatia de malpraxis, iar cel care a fost victima unui malpraxis sa fie platit. Pentru ca asta era problema pana acum, medicii se asigurau, pacientii sau familiile lor nu primeau bani. Noua lege prevede ca cei care asigura sa si plateasca, atunci cand este vorba despre un caz real de malpraxis", a mai declarat Raed Arafat in urma cu o luna.

Pacientii vor beneficia de un evaluator care poate fi desemnat sau ales de ei dintr-un corp de experti. In plus, un mediator va putea negocia valoarea daunei morale cu pacientul si asiguratorul.

Potrivit documentului, personalul medical va fi obligat sa se asigure atat pentru daunele materiale, cat si pentru cele morale. Pentru daunele morale va fi stabilit un anumit plafon, asa cum se practica si alte tari. In plus, medicul va fi asigurat pentru incidentele petrecute.

Polita de asigurare in sistemul public va fi acoperita partial de catre angajator, adica de catre spital. Spitalul va avea insa propria asigurare si apoi ar putea contribui cu o anumita cota la polita de asigurare a medicilor, a explicat Raed Arafat, precizand ca prin noul proiect, spitalul va evita riscurile de blocare a conturilor.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#malpraxis proiect lege, #Arafat lege malpraxis, #lege doctori spital pacient plata , #spital