Planurile Ministerului Sanatatii in 2015: Transplant pulmonar, terapie noua pentru hepatita C si trei spitale

Vineri, 02 Ianuarie 2015, ora 13:03
6331 citiri
Planurile Ministerului Sanatatii in 2015: Transplant pulmonar, terapie noua pentru hepatita C si trei spitale
Foto: Romania Actualitati

Ministerul Sanatatii (MS) si-a stabilit obiectivele prioritare pentru 2015. Astfel, prioritatile din sanatate pe 2015 vizeaza dezvoltarea programelor de preventie, cu obiective ca depistarea surditatii la nou-nascut si a cancerului de col, realizarea de transplanturi pulmonare, introducerea unei noi terapii pentru hepatita C si construirea a trei spitale regionale.

Actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite va continua prin introducerea unor noi terapii pentru bolnavii cronici. "In prezent se deruleaza etapa finala de introducere a triplei terapii pentru tratarea bolnavilor cu hepatita C", a precizat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Tot in 2015, o serie de molecule evaluate vor fi introduse in lista prin mecanismul cost-volum, urmand sa aiba loc, de asemenea, prima delistare si introducerea unora intr-un nivel de compensare mai mic. "As vrea sa reamintesc faptul ca in 2014, dupa sapte ani, am reusit sa actualizam de doua ori lista de medicamente compensate si gratuite, pentru ca pacientii romani sa beneficieze de tratamente inovative care sa determine o imbunatatire a calitatii vietii lor, refacere rapida dupa boala si, implicit, o reintegrare mai usoara in familie sau la locul de munca", a adaugat Banicioiu.

In privinta dezvoltarii si extinderii programelor nationale de sanatate, pentru 2015 a fost dublate sumele alocate, de la 300 milioane de lei la peste 650 milioane de lei. In aceste conditii, MS va derula si va dezvolta programul national gratuit de depistare activa precoce a cancerului de col uterin, care a beneficiat de peste 18 milioane de lei in 2014, iar pentru noul an a fost planificata o crestere a bugetului cu peste 50%.

Pentru urmatorii cinci ani, MS are ca obiectiv testarea a 65% din populatia eligibila, in acest scop fiind dublate fondurile pentru efectuarea testelor Babes-Papanicolau. "Sigur ca acest obiectiv depinde de cadrele medicale care deruleaza programul si, din aceasta cauza, apelul meu se indreapta catre medicii de familie, pentru implicarea mult mai activa. Pana in prezent, doar 40% dintre medicii de familie sunt implicati in activitatea de mobilizare a femeilor pentru participarea la screening", spune ministrul Sanatatii.

Tot in 2015, MS va dezvolta programul pentru prevenirea deficientelor de auz, prin extinderea la nivel national a screeningului pentru depistarea precoce a acestui fel de probleme la nou-nascuti.

Un alt obiectiv al noului an este continuarea dezvoltarii programului national de transplant de organe, tesuturi si celule de origine umana. "Pentru anul viitor, ne propunem cresterea numarului de centre de transplant de organe, construirea celor patru banci de multitesut si celule - pentru care, in 2014, am finalizat studiile de fezabilitate -, precum si dezvoltarea transplantului pulmonar. Evident ca vom urmari si cresterea numarului de bolnavi transplantati, acesta fiind in 2014 mai mare cu 10% decat in anul precedent", spune ministrul de resort.

De asemenea, potrivit MS, anul 2015 va aduce reluarea Programului national de fertilizare in vitro.

Cele mai importante investitii din 2015 vor fi realizate cu ajutorul fondurilor structurale si ale Bancii Mondiale, subliniaza ministrul Nicolae Banicioiu. Astfel, cu suportul Bancii Mondiale, va fi initiat un program national de radioterapie si va incepe construirea unor unitati noi de radioterapie in intreaga tara, in beneficiul pacientilor cu afectiuni oncologice.

Si tot in 2015 va incepe construirea a trei spitale regionale, la Iasi, Timisoara si Craiova, primele de acest gen de dupa 1989.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ministerul Sanatatii prioritati 2015, #2015 spitale regionale , #spital