Prejudiciu de peste 68 milioane lei la Ministerul Sanatatii

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 17:11
3312 citiri
Prejudiciu de peste 68 milioane lei la Ministerul Sanatatii

Corpul de Control al premierului a constatat la nivelul Ministerului Sanatatii un prejudiciu de peste 68,7 milioane lei, reprezentand contributii neincasate in trimestrul IV 2009 - trimestrul III 2011, din cauza modului defectuos in care reprezentantii ministerului si-au indeplinit obligatiile.

Corpul de Control precizeaza ca fapta reprezentantilor Ministerului Sanatatii de a indeplini in mod defectuos obligatiile privind urmarirea incasarii acestor contributii trimestriale, datorate de 23 de platitori, selectati prin sondaj in raport cu sumele notificate, poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, conform Codului Penal.

Constatarile au fost transmise inclusiv Directiei Nationale Anticoruptie, Agentiei Nationale de Integritate si Curtii de Conturi.

Unde sunt banii din taxa clawback?

Pentru contributiile trimestriale (taxa clawback) aferente perioadei trimestrul IV 2009 - trimestrul III 2011, ordinul comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din 2010 a fost emis cu intarziere de aproximativ 8 luni fata de termenul legal, avand drept consecinta necalcularea si neincasarea in termenul legal a contributiei datorate.

Ordinul a fost emis si cu incalcarea dispozitiilor art. 3631 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, deoarece ministrul si presedintele CNAS nu au prevazut obligatia depunerii de catre platitori a declaratiilor aferente trimestrului IV 2009, desi contributia trimestriala era datorata incepand cu data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 104/2009, respectiv incepand cu trimestrul IV 2009.

La nivelul Ministerului Sanatatii nu a fost constituita o structura de specialitate care sa aiba ca atributie de serviciu gestionarea taxei clawback, in conditiile in care Ministerul Sanatatii avea ca atributie "verificarea si urmarirea incasarilor rezultate din contributiile trimestriale datorate de detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor sau de imputernicitii acestora, fiind astfel incalcate dispozitiile legale.

La nivelul Ministerului Sanatatii nu a fost adoptata nici o procedura operationala speciala cu privire 1a gestionarea contributiilor trimestriale, cu incalcarea dispozitiilor legale.

Sumele notificate de CNAS, prevazute in centralizatoarele transmise catre MS privind taxa clawback, nu au fost inregistrate in contabilitatea ministerului, in contul debitori "461" si, prin urmare, nu se regasesc nici in contul de executie a bugetului Ministerului Sanatatii - venituri pentru perioada 2010-septembrie 2012, contrar dispozitiilor legale.

Abia in noiembrie 2010 MS a transmis CNAS situatia incasarilor din taxa clawback, in cuantum de 374.828,15 lei.

Cine e de vina?

Raspunzatori pentru neefectuarea demersurilor legale pentru executarea de bunavoie a obligatiilor stabilite prin hotararile judecatoresti titluri executorii sunt indicati directorii Constantinescu Minola, Grozavu Mirela Nicoleta si Angheloiu Gabriela, care au ocupat aceasta functie in perioada 2009 - 2012.

O alta constatare este ca ordinul ministrului Sanatatii din septembrie 2011 prin care Elena Florentina Margarit a fost numita, interimar, in functia de manager al Spitalului Clinic de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie Eforie Nord, judetul Constanta, a fost avizat pentru legalitate de catre directorul Directiei Juridice si Contencios din cadrul Ministerului Sanatatii, desi nu erau respectate conditiile de legalitate ce trebuiau indeplinite pentru ocuparea acestei functii.

Sunt indicati si reprezentantii Ministerului Sanatatii care si-au indeplinit in mod defectuos obligatiile legale referitoare la urmarirea incasarii contributiei trimestriale

Corpul de control va sesiza organele de urmarire penala in legatura cu operatiunile sau actele ilicite constatate in urma desfasurarii actiunii de control, care pot intruni elementele constitutive ale unei infractiuni, urmand ca organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunii respective si asupra vinovatiei.

Nota de control a fost transmisa DNA, pentru cercetarea posibilelor fapte de natura penala, Ministerului Sanatatii, Secretariatului General al Guvernului, spre informare, Curtii de Conturi a Romaniei, spre luare la cunostinta, Agentiei Nationale de Integritate si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#prejudiciu Minister Sanatate, #corp control premier prejudiciu, #contributii neincasate sanatate , #spital