Primarul Iasiului nu va prelua spitalele daca Guvernul nu ii da si bani

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 18:48
1049 citiri
Primarul Iasiului nu va prelua spitalele daca Guvernul nu ii da si bani
Foto: Cotidianul

Primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, a declarat ca nu va semna pentru preluarea spitalelor din municipiu daca Guvernul nu asigura si resursele financiare necesare.

"Atat timp cat nu ne vor da si resursele financiare si nu ne vor demonstra ca au acesti bani, nu le vom prelua. Daca unii sunt inconstienti in Romania, nu inseamna ca si eu trebuie sa fiu", a afirmat primarul Gheorghe Nichita, in conferinta de presa.

Municipalitatea ieseana ar trebuie sa semneze, pana la sfarsitul acestei luni, un protocol de predare-primire a Spitalului "Sf. Parhon" si a Spitalului de Recuperare. La nivelul Consiliului Judetean, consilierii vor analiza saptamana viitoare preluarea a sase spitale, in conditiile in care conducerea institutiei a sustinut ca acestea vor fi preluate atat timp cat se rezolva problema datoriilor unitatilor medicale.

Edilul a criticat in termeni duri si alte masuri decise la nivel guvernamental, subliniind ca Executivul nu face decat sa taie din bugetele municipalitatilor din tara. Nichita a explicat ca, in urma taierii subventiilor la incalzire, a abonamentelor pentru pensionari si a fondurilor pentru reparatii la scoli, bugetul local s-a diminuat cu cel putin 40 de milioane de lei.

"Este cutremurator ce se-ntampla. Nu au niciun drept sa distruga autoritati locale care functioneaza. Niciun ministru nu are dimensiunea electorala a unui primar de mare municipiu, ei sunt numiti", a mai spus Nichita.

Acesta a precizat ca a solicitat convocarea unei sedinte a Asociatiei Municipiilor din Romania pentru ziua de luni, in cadrul careia primarii sa analizeze masurile adoptate recent de Guvern si care afecteaza functionarea autoritatilor locale.

"Se uita faptul ca AMR trebuie sa dea avize pentru unele acte emise de Guvern. Scopul intalnirii este analiza masurilor, iar primarii sa-si exprime punctele de vedere. Sa gasim o solutie sa facem raul cel mai mic sau niciun rau", a subliniat Nichita.

Guvernul a aprobat, la inceputul lunii iunie, proiectele de acte normative privind descentralizarea sistemului sanitar, prin care 373 de spitale vor trece in subordinea administratiei publice locale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iasi primarie spitale, #Gheorghe Nichita spitale, #primarii preluare spitale , #spital