Prizonieri in comunism (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 13:32
7743 citiri
Prizonieri in comunism (Opinii)

Dupa ce a anuntat ca va sista "finantarea spitalelor private" de catre Casa de Sanatate, Guvernul Ponta se pregateste sa fac acelasi lucru si in invatamant.

Elevii care merg la scoli de stat vor avea invatamant gratuit, cei care merg la scoli private isi vor plati integral taxa. Adica va fi sistata "finantarea invatamantului privat" din bani publici.

Decizia ar fi corecta daca fundamentul ei nu ar fi complet eronat, de-a dreptul comunist. Ce finanteaza, de fapt, banii Casei de Sanatate din contributiile adunate prin CASS? Ce finanteaza Ministerul Educatiei din banii adunati prin taxe si impozite? Finanteaza institutii sau oameni?

Unul dintre principiile foarte bune introduse de reforma Funeriu in Educatie a fost "finantarea urmeaza elevul". Asta inseamna ca fiecare elev din tara aceasta are alocata o anumita suma de bani anuala pentru educatie, suma care merge unde merge si el.

Daca elevul alege o scoala de stat, ea incasa banii, daca mergea la o scoala privata - aceea incasa banii alocati elevului, urmand ca diferenta pentru completarea taxei de scolarizare sa fie achitata de parinti.

Asadar, finantata nu este scoala privata, ci finantat era elevul. Fiecare cu exact aceeasi suma. La fel cum fiecare copil primeste alocatia de la stat, indiferent de statutul parintilor sai.

Sistemul din sanatate nu era principial diferit. Casa de Sanatate stabilea cu spitalul privat un cost pentru fiecare interventie, pe care il achita daca asiguratul se opera in spitalul privat. Daca pacientul opta pentru aceeasi interventie pentru spitalul public, banii alocati de CNAS pentru respectiva operatie mergeau catre spitalul public.

Nu spitalul public sau privat era cel finantat, ci pacientul platitor de asigurari de sanatate.

Principiul mi se pare foarte corect si foarte stimulativ pentru cresterea calitatii. Cand trebuie sa te lupti pentru banii elevului/pacientului trebuie sa sporesti calitatea, altfel ramai fara clienti si deci fara banii lor.

Da, multe scoli si multe spitale de stat de slaba calitate si-ar fi inchis portile prin aplicare ferma a acestor principii, dar e normal, e sanatos ca cei necompetititivi sa dispara.

Va asigur ca nicio scoala buna de stat, niciun spital bun de stat n-ar fi ramas fara bani. Dimpotriva, ar fi avut posibilitatea sa se extinda, sa se dezvolte, sa devina si mai bune.

In neocomunismul pe care il traim, insa, nu sunt finantati oamenii platitori de contributii, taxe si impozite, ci institutiile de stat. Nu este stimulata competitia, ci baltirea.

Sigur ca spitalul de stat si scoala de stat avand finantare garantata nu vor avea nicio durere de cap, nicio motivatie sa fie mai competitive, sa ofere conditii mai bune, sa atraga mai multi bani. Finantarea lor e garantata indiferent de calitate, pentru ca platitorii de taxe, impozite si contributii sunt prizonierii lor.

Iar acest prizonierat nu poate fi rupt decat renuntand cu totul la drepturile oferite de calitatea de contribuabil, renuntand practic cu totul la banii care iti sunt luati luna de luna prin diferite dari, pentru diferite fonduri, si platind totul din buzunar la fel ca un neasigurat.

Asta in timp ce din banii pe care tu ii folosesti sunt finantate institutii de proasta calitate care ofera servicii jalnice inclusiv unor necontributori asistati din banii tai.

De ce un parinte care doreste sa-si dea copilul la o scoala privata sa fie practic pus in situatia sa nu aiba niciun beneficiu de pe urma taxelor si a impozitelor pe care le plateste? De ce copilul de la scoala privata sa nu aiba exact acelasi drept la finantarea educatiei sale ca un copil dintr-o scoala publica?

Ca parintii sai completeaza acaesta finantare e o alta problema, dar dreptul sau este egal cu al copilului din scoala de stat. La fel si cu pacientul din spitalul privat.

Pana cand nu vom intelege ca nu institutiile, ci oamenii trebuie finantati, cei care contribuie si, ideal, in functie de contributia lor, tot intr-un comunism tarziu vom ramane, tot prost ne va merge, tot in spitale mizere ne vor trata si tot in scoli de proasta calitate vor invata copiii nostri.

Un candidat la alegerile prezidențiale îi cere lui Călin Georgescu să îşi facă publică poziţia referitoare la legionari, după ce s-a spus că mama sa a fost membră a Mişcării Legionare
Un candidat la alegerile prezidențiale îi cere lui Călin Georgescu să îşi facă publică poziţia referitoare la legionari, după ce s-a spus că mama sa a fost membră a Mişcării Legionare
Daniel Funeriu, care şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale, a reacţionat sâmbătă, 18 ianuarie, după dezvăluirile făcute de istoricul Florian Bichir, potrivit cărora mama...
Mama lui Călin Georgescu ar fi fost membră a Mişcării Legionare, arată arhiva CNSAS. Istoric: „Sunt documente oficiale, semnate de Aneta Popescu”
Mama lui Călin Georgescu ar fi fost membră a Mişcării Legionare, arată arhiva CNSAS. Istoric: „Sunt documente oficiale, semnate de Aneta Popescu”
Istoricul Florian Bichir a invocat sâmbătă, 18 ianuarie, la B1 Tv, mai multe documente despre care a afirmat că provin din arhiva CNSAS şi din care ar rezulta că mama lui Călin Georgescu,...
#finantare spitale private, #bani scoli private , #spital
  1. TikTok s-a oprit în SUA. Utilizatorii de acolo au primit mesajul când au încercat să deschidă aplicația
  2. CIA a declasificat o carte despre cum va sfârși lumea
  3. Echipa lui Trump anunță mutarea care îl va năuci pe Putin: Atunci Rusia va veni singură la masa negocierilor
  4. Trump îl numește pe agentul care l-a protejat de gloanțe pentru a conduce Secret Service
  5. Cum a inspirat războiul din Ucraina o nouă inițiativă NATO pentru a-l descuraja pe Putin
  6. Justiţia din Coreea de Sud a prelungit detenţia preşedintelui suspendat din funcție. Susținătorii săi furioși au luat cu asalt tribunalul VIDEO
  7. Îndemnul fostului cancelar german Angela Merkel, înainte ca Donald Trump să ajungă la Casa Albă. „Un președinte special”
  8. Marile schimbări de la învestirea lui Donald Trump. Va fi primul președinte, de după Ronald Reagan, care nu-și depune jurământul în aer liber
  9. Un „mini cabinet” britanic secret face planuri pentru a lucra cu imprevizibilul Trump
  10. Cine este „manipulatorul” bisericii proruse din Ucraina, acuzat de trădare. A fost unul dintre cei mai bogați ucraineni și îi urmează instrucțiunile patriarhului Kirill