Protest la Spitalul "Marie Curie": Vrem sa-i dati locul inapoi salvatorului de vieti!

Sambata, 17 Octombrie 2015, ora 15:09
3862 citiri
Protest la Spitalul "Marie Curie": Vrem sa-i dati locul inapoi salvatorului de vieti!
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproximativ 80 de parinti s-au adunat, sambata, in zona Spitalului "Marie Curie", pentru a cere sa nu fie schimbat din functia de sef de sectie medicul Adrian Stanciu, pe motiv ca nu mai e cadru universitar, managerul unitatii spunand ca exista o cerere in acest sens analizata de Senatul UMF.

Cei aproximativ 80 de parinti ai unor pacienti ai spitalului, unii veniti cu copiii, au protestat, timp de doua ore, la intersectia dintre bd. Constantin Brancoveanu si soseaua Oltenitei, ei afisand pancarte cu mesaje precum: "Vrem sa-i dati locul inapoi salvatorului de copii, dr. Stanciu Adrian", "Vrem sa-i dati locul inapoi salvatorului de vieti", "Dr. Stanciu Adrian = diagnostic corect = tratament eficient. Respect" si "Doctor Stanciu Adrian, speranta copiilor nostri".

Protestul vine dupa ce parintii au aflat ca seful Sectiei Pediatrie III, Adrian Stanciu, ar urma sa fie inlocuit cu medicul Eliza Cinteza, sotia fostului ministru al Sanatatii Mircea Cinteza.

Dan Buzatu, managerul Spitalul "Marie Curie", a spus ca a primit o solicitare din partea unui alt sef de sectie sa il inlocuiasca pe Stanciu, dupa ce acesta si-a dat demisia din functia de asistent universitar, si sa o numeasca in locul lui pe Eliza Cinteza, sef de lucrari, la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Bucuresti.

Buzatu a mai spus ca a trimis cererea la Senatul UMF si asteapta un punct de vedere care va fi discutat in Consiliul de Administratie al spitalului, care va lua o decizie.

Medicul Adrian Stanciu a fost informat de existenta acestei cereri si este in prezent in concediu, a mai spus Buzatu.

Potrivit Legii Sanatatii (95/2006), in sectiile universitare ale unui spital clinic, cum este cazul Spitalului "Marie Curie", "este incadrat cel putin un cadru didactic universitar, prin integrare clinica", insa "pentru activitatea medicala, diagnostica si terapeutica, personalul didactic este in subordinea administratiei spitalului, in conformitate cu prevederile contractului de munca".

Parintii spun insa ca decizia de a il schimba din functie pe Adrian Stanciu, pentru ca nu ar mai corespunde din punct de vedere legal, nu a fost luata cu gandul si in interesul pacientilor.

"Copiii au fost pusi pe ultimul loc. In aceste conditii parintii sunt in situatia de a apara dreptul copiilor lor de a fi sanatosi, de a fi ingrijiti si de a avea o calitate buna a vietii", se arata intr-un comunicat al organizatorilor protestului.

La manifestare, zeci de mamici au strigat in cor sa fie pastrat in functie medicul Stanciu, scandand "Il iubim".

Una dintre mamicile prezente a spus ca toti copiii erau atrasi de maniera de lucru a medicului, caruia ii spuneau Gepeto.

O alta a declarat ca "medicul Stanciu ii vede pe copii ca pe niste boboci de trandafir gata sa infloreasca, in vreme ce alti medici ii vad pe acesti copii ca pe niste legume".

"Indepartarea doctorului Adrian Stanciu poate reprezenta o crima indreptata impotriva dreptului parintilor de a alege ce este cel mai bine pentru copiii lor. Dincolo de legi, de circumstante economice si politice, doctorul Stanciu este printre putinii medici, daca nu chiar singurul in foarte multe dintre cazuri, care a oferit o sansa sutelor de copii cu fibroza chistica, cu sindroame genetice, cu boli rare", se mai arata in comunicatul initiatorilor protestului.

Acestia mai spun ca "intr-o tara in care titlurile universitare s-au demonetizat, putand fi fabricate, aplicam inca reguli administrative care nu tin cont de realitatea dura cu care acesti copii si parinti se confrunta zilnic".

"O mare parte din pacientii doctorului Stanciu sunt copii cu cazuri medicale complexe, in fata carora alti medici se simt dezarmati. Insa dansul le-a acceptat si si-a asumat responsabilitatea ingrijirii acestor copii, dandu-le o sansa la viata. Pe mare parte dintre acesti copii dansul ii cunoaste si ii urmareste inca din primele zile de viata, zile care sunt critice.

Apoi ii insoteste medical si sufleteste pana la adolescenta. Este prietenul lor. Pentru multi dintre acesti copii, sectia Pediatrie 3 a devenit o a doua casa, iar medicul singurul in care isi pun sperante parintii lor in cele mai grele momente", se mai arata in comunicat.

Din partea initiatorilor protestului, Anca Hreniuc a declarat ca nimeni nu contesta aptitudinile profesionale ale medicului Eliza Cinteza, dar este de parere ca aceasta nu ar putea vreodata sa isi asume dificultatile pe care si le asuma doctorul Stanciu.

Ea a mai spus ca, daca protestul lor nu va avea succes, parintii care au copiii tratati la Marie Curie vor continua demersurile, prin petitii si sesizari, la organele abilitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protest spital Marie Curie Bucuresti, #medic demis spital Marie Curie , #spital