Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Raed Arafat, despre viata si Sanatatea din Romania

Duminica, 21 Noiembrie 2010, ora 23:25
2712 citiri
Raed Arafat, despre viata si Sanatatea din Romania
Foto: Arhiva

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, doctorul Raed Arafat, sustine ca in medicina este greu sa separi doctorul de om, asa cum i se intampla lui. Arafat vorbeste si despre decizia lui de a ramane in Romania, care a fost determinata, in mod special, de caderea regimului comunist.

"Omul Arafat este tot dr. Arafat. E foarte greu in medicina, iar in medicina de urgenta in special, sa separi doctorul de om, de viata lui privata. Eu sunt un om caruia ii place sa aiba si momente de relaxare, sa vada un film, sa se desprinda, daca poate, de activitatea sa, dar asta se intampla extrem de rar. Daca stau mai mult de doua zile in concediu fara sa fac nimic, o iau razna. Este aproape imposibil sa stau doua-trei zile fara sa fac ceva", a declarat acesta, in cadrul unui interviu acordat Agerpres.

Secretarul de stat a marturisit ca s-a integrat repede ca student la o facultate din Romania.

"Poate daca nu se schimba regimul, nu ramaneam, in niciun caz nu ramaneam. Faptul ca s-a schimbat regimul si a aparut si posibilitatea sa faci ceva in plus m-au incurajat sa raman, mai ales ca ramai acolo unde te simti bine. Pornirea SMURD-ului ca proiect-pilot, ca o idee si incercarea la Cluj, apoi pornirea la Targu Mures si continuarea lui m-au facut sa raman, sa continui aceste lucruri.

Imi place tara si mi-a placut viata de aici, in plus puteam sa fac ceva nou, in loc sa fiu in alta parte unde puteam sa fiu doar o rotita dintr-un mecanism care functioneaza sau un pion intr-un mecanism care functioneaza, aici am avut ocazia sa incep ceva care, incet-incet, creeaza un sistem pentru urgenta", a mai spus acesta.

Raed Arafat a marturisit ca la inceput i-a fost greu sa se adapteze in Romania, slabind 16 kilograme, dar s-a mobilizat si a vrut sa infiinteze o echipa pentru situatiile de urgenta.

"Ideea a fost de a avea o echipa de urgenta, nu un sistem. Ideea crearii unui sistem a aparut la inceputul anilor 1993-1994, dupa primii doi-trei ani de lucru in Targu Mures, cu echipa de acolo, au inceput alte judete sa ne ceara sa copieze modelul si atunci am inceput sa realizam ca vorbim deja despre raspandirea unei idei, a unui model.

A devenit un sistem real pe plan national incepand cu anul 2006, cand a iesit legislatia si a conturat exact modul cum functioneaza sistemul si a permis Ministerului Sanatatii, Ministerului de Interne, ca prin investitiile facute, sa inceapa raspandirea acestui model in toata Romania. Daca pana in 2006, din 41 de judete si municipiul Bucuresti erau doar vreo cinci judete care aveau SMURD, acum raportul este invers: sunt 5-6 judete care nu au, in doar trei ani", a mai declarat secretarul de stat.

Mai este mult de facut in domeniu

Doctorul Raed Arafat crede ca mai sunt multe de facut in sistemul medical romanesc, inclusiv in ceea ce priveste educatia cetatenilor pentru acordarea ajutorului in cazul accidentelor colective.

"E foarte mult de facut in domeniu, nu neaparat din punctul de vedere al organizarii, cat mai ales in implementarea aspectelor din lege pentru a fi functionale. Este inca mult de facut. Daca se pun piedici vom lupta mai departe.

Piedici au fost si pana acum. De remarcat insa ca Ministerul de Interne si cel al Sanatatii au lucrat foarte indeaproape pentru sistemul de urgenta si au avut ca interes principal cetateanul. Daca nu era pus bolnavul la mijloc, ci orgolii personale, nu cred ca ajungeam sa facem nici pe jumatate din ceea ce s-a facut in ultimii ani. Conteaza foarte mult sa se inteleaga, la nivelul institutiilor de stat, importanta unor sisteme cum este cel de urgenta", a mai spus Arafat.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Raed Arafat secretar stat, #infiinta SMURD Romania , #spital