Reactia medicilor, dupa incriminarea donatiilor de la pacienti

Vineri, 07 August 2015, ora 21:47
6613 citiri
Reactia medicilor, dupa incriminarea donatiilor de la pacienti
Foto: Ziare.com

Medicii sunt nemultumiti de o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prin care cei care lucreaza in sistemul public de sanatate nu mai au dreptul sa primeasca donatii sau cadouri din partea pacientilor.

Un medic specialist in radioterapie, Mircea Savu, atrage atentie ca decizia poate fi discriminatorie, intre medicii care lucreaza in sistemul privat si cei din sistemul public, primii fiind exclusi de hotararea instantei surpreme.

E oficial: Fara atentii sau donatii pentru medicii din spitalele de stat

"Sa spunem ca medicul X presteaza niste servicii medicale intr-o clinica privata, servicii medicale care sunt integral decontate de catre Casa.

Care e diferenta dintre acest medic si un medic care lucreaza intr-un spital de stat? Normele deontologice sunt aceleasi, iar sursa din care cei doi medici isi primesc salariul este aceeasi", a spus Savu, la Digi 24.

In plus, acesta atrage atentia ca, astfel, se incurajeaza plecarea medicilor din tara.

"Ne plangem ca fug medicii, ca nu isi vad de treaba, ca asistenta de serviciu... bun. Ar trebui fidelizati intr-un fel si este foarte limpede ca ar trebui finalizati prin retributii ceva mai bune", sustine medicul.

Decizia prin care medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu mai pot primi donatii sau plati din partea pacientilor a fost pronuntata in cadrul ICCJ pe 4 iunie si a aparut miercuri in Monitorul Oficial, devenind obligatorie in toata tara.

Astfel, pacientii vor putea sa ofere sume de bani medicilor - plati suplimentare sau donatii -, fara a fi trasi la raspundere penala, insa personalul medical nu mai poate primi donatiile pentru ca astfel ar incalca legea. Au fost insa si judecatori care au sustinut ca medicii care primesc donatii nu pot fi acuzati de fapte penale.

Decizia ICCJ vine dupa cazul medicului militar Iancu Mocanu. Acesta a fost achitat de Tribunalul Militar Bucuresti, in luna martie 2014, fiind acuzat de DNA de luare de mita si primire de foloase necuvenite. Pe 23 septembrie 2013, medicul fusese prins in flagrant cand lua mita 2.000 de euro pentru operatia unui pacient. Atunci, doctorul a spus anchetatorilor ca banii au fost primiti "ca atentie din partea unui apartinator al pacientului".

Citește și:
Șoșoacă sancționată de guvernul Ucrainei: Un „politician marginal” care folosește „revanșismul rusesc”
Șoșoacă sancționată de guvernul Ucrainei: Un „politician marginal” care folosește „revanșismul rusesc”
Declarațiile făcute de senatoarea Diana Șoșoacă, privind anexarea unor teritorii din Ucraina care au aparținut în trecut României, nu au rămas neobservate în presa de la Kiev. FOCUS,...
Scandal între lideri PNL și PSD. Dan Motreanu, despre Marian Mina: „Un fost taxator la barieră și fără școală; Personajul principal într-o investigație Recorder”
Scandal între lideri PNL și PSD. Dan Motreanu, despre Marian Mina: „Un fost taxator la barieră și fără școală; Personajul principal într-o investigație Recorder”
Prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu și deputatul PSD Marian Minau au avut un schimb acid de replici după ce ultimul l-a acuzat pe liberal că este vinovat pentru pagubele fermierilor români...
#medici donatii pacienti, #Inalta Curte donatii medici, #incriminare donatii medici , #spital