Recorder.ro: "Eu n-am fost ca ei". Confesiunea asistentei concediate pentru ca a incalcat codul tacerii

Marti, 16 Octombrie 2018, ora 13:10
7407 citiri
Recorder.ro: "Eu n-am fost ca ei". Confesiunea asistentei concediate pentru ca a incalcat codul tacerii
Foto: captura video Recorder.ro

Timp de 24 de ani, Mariana Luceanu a fost asistenta medicala la cel mai mare spital public din Romania, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

A lucrat la Anestezie, dar in timpul garzilor a facut de toate: a resuscitat, a ingrijit oameni calcati de tramvai, copii arsi, batrani sinucigasi; a tras de targi, a muncit pana n-a mai putut in haosul spitalului romanesc in care toti fac de toate.

A facut parte si din sistemul de atentii, nelipsit din niciun spital romanesc. Codul spagii nu e greu de spart.

"Pe plic, intr-un colt, vezi scris M1 'mana intaia'. Apoi e M2, A - anestezist si R - rezident. Iar daca medicul imi dadea si mie la finalul zilei 20 - 30 de lei, spuneam 'Multumesc!'. Si o faceam pentru ca stiam ca eu am muncit in ziua aia, nu el!", spune Mariana.

E mult patos in confesiunea ei, dar nu putem intra altfel intr-o lume plina de mistere cum e cea a oamenilor care lucreaza in spital. Cum se privesc unii pe altii, medici si asistente, despartiti de salarii si statut social. Cum ajung sa se deteste si totusi sa slujeasca zi de zi un interes atat de mare cum este cel al salvarii de vieti?

Intr-o zi, asistenta Mariana a decis sa nu mai taca. Sa arunce o lumina peste fata nevazuta a sistemului medical, din care facea parte.

Declicul a fost tragedia de la Colectiv, in urma careia Spitalul Universitar a devenit - ca tot sistemul medical romanesc, de altfel - expresia neputintei si a lipsurilor in fata unei catastrofe de proportii nemaiintalnite. Mariana a simtit in acele zile de groaza ca se scufunda intr-o mocirla. Ca, daca nu va face ceva sa se salveze, sistemul o va inghiti definitiv.

"Toti ziceau ca avem tot ce ne trebuie, dar noi nu aveam nimic". Alergau toti - ca si Mariana - prin sectii, sa gaseasca dezinfectanti, pansamente, orice, numai sa faca ceva, sa nu se simta total depasiti de eveniment.

Vezi mai departe reportajul Recorder.ro: "Eu n-am fost ca ei". Confesiunea asistentei concediate pentru ca a incalcat codul tacerii

#asistenta Universitar demisa greva foamei, #Mariana Luceanu greva foamei Universitar, #asistenta demisa greva foamei , #spital