Registru national pentru donatorii post-mortem de organe

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 22:38
4477 citiri
Registru national pentru donatorii post-mortem de organe
Foto: The Guardian

Persoanele care consmit sa isi doneze post-mortem organele pentru transplant vor fi inscrise, din timpul vietii, intr-un registru national creat la nivelul Ministerului Sanatatii, potrivit unui proiect de ordin supus dezbaterii publice.

Datele Registrului National de Evidenta a Donatorilor de Organe, Tesuturi si/sau Celule Umane sunt centralizate pe suport electronic la nivelul Ministerului Sanatatii prin Serviciul de Telecomunicatii Speciale, se arata in proiect.

Potrivit acestuia, registrul are drept scop crearea unei baze de date pentru gestionarea informatiilor in scopul realizarii transplantului de organe, tesuturi si/sau celule cu respectarea vointei si drepturilor persoanelor care in timpul vietii consimt sa le doneze post-mortem, in scop terapeutic.

In registru se inscriu si verifica declaratiile incheiate in forma autentica prin care persoanele majore si cu capacitate de exercitiu deplina isi exprima in mod liber si neviciat consimtamantul cu privire la donarea in scop terapeutic a organelor, tesuturilor si/sau celulelor in situatia in care sunt declarate de catre medici in moarte cerebrala.

"Activitatea Registrului se desfasoara conform principiilor confidentialitatii, in conditiile legii. Prelucrarea datelor cu caracter personal ale donatorilor de organe, tesuturi si/sau celule se face numai in vederea atingerii scopurilor pentru care acestea au fost colectate si cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare", potrivit aceluiasi proiect.

Pot face obiectul declaratiilor autentice urmatoarele tipuri de organe, tesuturi si celule umane: cord, plaman, cord-pulmon, rinichi, ficat, pancreas, intestin, piele, cornee, insule Langerhans, os, vase de sange si diverse tipuri de celule.

Notarul public care a autentificat o declaratie, prin care o persoana majora si cu capacitate deplina de exercitiu isi da consimtamantul in vederea donarii post-mortem si in scop terapeutic a organelor, tesuturilor si/sau celulelor are obligatia sa comunice catre Registru, de indata, in ziua autentificarii, datele necesare din cuprinsul declaratiei, completand in acest sens un formular electronic de inscriere. La formularul electronic de inscriere se va atasa scanata in format pdf declaratia autentica, se mai arata in proiect.

Potrivit proiectului, verificarea registrului se va face numai de catre persoanele autorizate de Ministerul Sanatatii, denumite operator, prin completarea obligatorie a formularului electronic de verificare prevazut.

In cazul in care in urma eliberarii certificatului de inscriere de catre aplicatie se constata ca o inregistrare este eronata si necesita a fi rectificata, se va proceda la efectuarea unei noi inregistrari a respectivei declaratii sau a noii declaratii date de catre donator in acest scop, inregistrare care atrage anularea tuturor inscrierilor anterioare.

Potrivit proiectului, in situatia in care o persoana in timpul vietii a incheiat mai multe declaratii prin care fie doneaza, fie revine asupra vointei sale de a dona revocandu-si declaratiile anterioare sau isi modifica tipurile de organe, tesuturi si/sau celule pe care doreste sa le doneze, cu ocazia interogarii registrului in vederea demararii procedurilor de prelevare de organe, operatorul va avea in vedere ultima declaratie autentificata si inscrisa in registru, ca fiind cea valabila.

Bazele de date sunt administrate de Ministerul Sanatatii in conditiile legii, Agentia Nationala de Transplant avand acces si monitorizare a acestor date.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#registru donare organe, #donare organe post mortem inscriere , #spital