Ziare.com

Rezidentiatul ar putea fi facut si in cabinetele medicilor de familie - proiect de lege

Sambata, 06 Iulie 2019, ora 14:54

   

Rezidentiatul ar putea fi facut si in cabinetele medicilor de familie - proiect de lege
Mai multi parlamentari de la PSD, UDMR si PNL au depus la Senat un proiect de lege care ofera posibilitatea desfasurarii rezidentiatului si in cabinete medicale individuale de medicina de familie, precum si in unitatile sanitare ale ministerelor cu retea proprie.

Propunerea legislativa initiata de 32 de parlamentari de la PSD, PNL si UDMR modifica si completeaza Ordonanta Guvernului nr.18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului.

Astfel unul dintre articolele actului normativ se va modifica prin proiectul de lege in felul urmator:

"Articolul 9: (1) Pregatirea in rezidentiat se desfasoara in mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultati de medicina, medicina dentara si farmacie acreditate, prin departamentele de invatamant postuniversitar medical, medico-dentar si farmaceutic, inclusiv in cabinete medicale individuale de medicina de familie, precum si in unitati sanitare ale ministerelor cu retea sanitara proprie sau in unitati sanitare aflate in administrarea unitatilor publice locale.

(2) Institutiile de invatamant superior cu facultati de medicina, medicina dentara si farmacie acreditate propune Ministerului Sanatatii coordonatorii de program de rezidentiat, directorii de program, precum si responsabilii de formare, inclusiv in cabinete medicale individuale de medicina de familie, precum si in unitati sanitare aflate in administrarea unitatilor publice locale.

(3) Nominalizarea coordonatorilor prevazuti la alin. (2) se face prin ordin comun al ministrului Sanatatii si al ministrului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

(4) Pentru indeplinirea unor sarcini, activitati si responsabilitati suplimentare functiei de baza, directorii de program, precum si responsabiii de formare din cabinetele medicale individuale de medicina de familie, precum si din unitatile sanitare ale ministerelor cu retea sanitara proprie sau din unitatile sanitare aflate in administrarea unitatilor publice locale pot beneficia, in conformitate cu prevederile legale, de plata unei indemnizatii.

(5) Responsabilii de formare din cabinetele medicale individuale de medicina de familie, precum si din unitatile sanitare ale ministerelor cu retea sanitara proprie sau in unitatile sanitare aflate in administrarea unitatilor publice locale vor beneficia de plata indemnizatiei prin transfer de la Directiile de Sanatate Publica
", conform initiativei legislative.

De asemenea, un alt articol al proiectului prevede ca "dupa promovarea examenului si dupa expirarea stagiului minim aferent specialitatii, ministrul Sanatatii confirma prin ordin titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, dupa caz, in cel mult 10 zile lucratoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizata pentru specialitatea respectiva".

Proiectul mai propune introducerea unui alineat prin care "medicii specialisti de pediatrie si medicii specialisti de interne pot obtine certificatul de medic specialist in specialitatea medicina de familie dupa efectuarea unui stagiu de pregatire de 6 luni in cabinete de medicina de familie, nominalizati de Ministerul Sanatatii".

Lipsa de medici de familie in comuneAlesii sustin ca proiectul este necesar in conditiile in care este o lipsa de medici de familie la nivelul mai multor comune din tara.

"Avand in vedere lipsa de medici de familie din mai mult de 500 de comune din tara si luand in calcul ca din cele 11.300 de cabinete de medicina de familie functionale, in urmatorii 10 ani se vor pensiona mai mult de 33% din medicii de familie activi in prezent, dar si faptul ca nu exista momentan sansa de a suplimenta in mod eficient aceasta lipsa de medici de familie, propunem prin modificarea noastra legislativa crearea posibilitatii reprofilarii medicilor specialisti in pediatrie si specialisti de interne in medici specialisti de medicina de familie, prin efectuarea unui stagiu de 6 luni, la propria solicitare", arata initiatorii, in expunerea de motive a proiectului.

Parlamentarii mai spun ca doresc sa ofere "posibilitatea de a obtine prima specialitate in regim cu taxa tuturor asistentilor universitari din cadrul facultatilor de stomatologie angajati pe perioada determinata, care poseda deja gradul stiintific de doctor in stiinte medicale. Avem nevoie de aceasta reglementare, deoarece cresterile salariale si numarul limitat de locuri de rezidentiat pentru specialitatile de stomatologie ingreuneaza semnificativ accesul cercetatorilor tineri, astfel fiind nevoiti sa abandoneze profesia de cadru didactic universitar".

Proiectul de lege a fost inregistrat la Senat, prim for sesizat, decizionala fiind Camera Deputatilor.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3679 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ba merge facut si acasa rezidentiatul, astfel incat prostia si ...

... incompetenta tinerelor vlastare medicale sa fie complete, ca la Videle !!!
La ce analfabeti ies din universitatile particulare, cel mai nimerit ar fi rezidentiatul la domiciliu, pentru ca frecatul mentei si arderea gazului pot fi invatate si exersate si la domiciliu !!!
Huuuuuuuuuuuuuuuo, tutelor de sparlamentari impostori de la usl (infractori psd + infractori pnl = love) si udmr !!!

 

O propunere teribila

@ Frumoasa tara

Ce aveti cu USL, nu acest partid propune asa ceva!

Ce vor invata acesti rezidenti de la un medic de familie, mai ales ca, avand inlocuitor, acesta va fi absent mai tot timpul?
O propunere teribuila, sa luptam sa nu fie votata!

 

O prostie! Nu invatam din greseli...

Rezidentiatul in cabinetele medicilor de familie a mai existat acum 10-15 ani; a fost desfiintat caci rezidentul/rezidenta nu trecea pe la cabinet decat o data pe luna pentru a primi pontajul in baza caruia primea salariul iar medicul de cabinet primea indemnizatia.

Eu cred ca cea mai buna facultate

este la Poarta Alba, daca si Hrebenciuc a ales aceast rezidentiat!
Prostia iesita la suprafata psd, ne arata si cine sunt votantii nostrii???
Ce mai este de comentat, Viorica candidat la presedintia tarii.

 

Adevarata problema

este ca avem un numar mare de medici rezidentiati, care nu si-au gasit un post in spitale dupa ce au luat si acest examen!
O tara a hotilor, curvelor si mincinosilor!

 

Mai lipseste sa ...

...se infiinteze niste cooperative de productie !
Care sa le dea rezidentiatul ...
Da banu' ..ia banu' ...semneaza pontajele ..ia hartiile !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor