Romania reala: Spitalul cu un singur medic

Sambata, 24 Aprilie 2010, ora 08:35
4836 citiri
Romania reala: Spitalul cu un singur medic

Spitalul din Anina, judetul Hunedoara, deserveste 20.000 de oameni. Este de necrezut ca, in acest secol, acesti oameni sunt doftoriciti de un singur medic, care este si directorul spitalului.

Il cheama Nicolae Rambu. Este un om in aparenta incredibil si cu siguranta unul dintre cei mai spectaculosi directori de spitale din Romania. Rambu este de 19 ani director la spitalul din Anina, micul oras din Caras-Severin. Nu are alaturi nici un doctor. De ani si ani de zile, nimeni nu a mai venit sa lucreze ca medic in spitalul din Caras-Severin.

Este ginecolog de profesie, dar trebuie sa faca totul. "Stiti, multi mi-au spus ca am ceva cu capul, ca de 19 ani sunt tot aici. Si ca am o responsabilitate enorma. Am colegi care lucreaza pe zeci de mii de euro, la Anina totul e mort, dar nici toti banii din lume nu m-ar face sa plec de aici".

In urma cu doi ani, a fost penalizat. A luat zero puncte la un capitol din analiza manageriala. Acum se distreaza copios pe seama deciziei venite de sus.

"In cadrul unei evaluari manageriale, mi-au cerut explicatii si m-au notat cu zero puncte intr-o rubrica. Nu puteau intelege cum, de-a lungul unui an, nici un om nu a murit in Spitalul din Anina".

Spitalul din Anina ar trebui, in aceasta perioada, sa se pregateasca de sarbatoare. Se implinesc 100 de ani de la infiintare. La Anina, artificiile nu vor pocni si nici sampaniile nu se vor deschide. De aproape 10 ani de zile, in fiecare moment, spitalul se poate inchide. Pentru ca nu are suficienti medici.

Orasul, cunoscut in special ca avand cea mai adanca mina din Europa, este la un pas de colaps. Inchiderea minei a tras si mai jos cortina.

Cu un deficit incredibil de personal, spitalul din Anina deserveste aproape 20.000 de oameni din oras si de pe Valea Almajului. Ministerul, de mai multe ori, nu a fost convins de utilitatea unui spital care are un singur medic specialist - chiar directorul. A redus de fiecare data numarul de paturi. Nu printr-un control direct, ci prin analize contabile, ale unui control condus de secretarul de stat Raed Arafat.

"Ultima comisie de evaluare nu a venit pe teren. Ne-au taiat, direct de la Resita, inca 5 paturi. Am ajuns la 50, desi, odata, la Anina puteau fi tratati 120 de oameni. Acum, daca trecem in subordinea primariei, s-a terminat totul. Eu sunt singurul doctor de la Anina. S-au scos in fiecare an posturi, dar nimeni nu a venit la concurs. Cum sa vina pe un asemenea salariu si intr-o zona defavorizata?", mai spune Nicolae Rambu.

Spitalul cu un singur medic are totusi trei mari sectii: ginecologie, pediatrie si interne. Doi doctori de la Resita vin, de doua ori pe saptamana, sa vada ce s-a mai intamplat la Anina. Intr-o atmosfera sumbra, in care singurul doctor are functie si de brancardier si de moasa sau de asistenta, Spitalul din Anina nu arata deloc rau.

Rambu le-a explicat prietenilor din strainatate cam cum sta treaba la Anina si cunostintele nu s-au lasat prea mult rugate. Doar pe prietenii, Rambu a dotat aproape de unul singur Spitalul din Anina. Bai ultramoderne si cea mai buna aparatura se gasesc intr-un spital care ar fi trebuit sa fie in ruina.

"Toate reabilitarile le-am facut doar cu ajutorul prietenilor si cunostintelor de dincolo. Toti oamenii din spital ne-au ajutat la lucrarile de interior. Daca nu avem doctori, am vrut ca macar pacientii sa se simta la noi bine. Nimeni nu-si cumpara medicamente la Anina si cred ca nici cele mai mari spitale nu au conditiile de igiena si confort ca la spitalul nostru", spune Rambo de Anina.

Spitalul din Anina nu duce lipsa doar de doctori. Si asistentele sunt o problema in localitatea din Banatul montan. Aici ar fi solicitari, dar posturile nu pot fi scoase la concurs. Pentru ca ministerul a luat o decizie controversata. "Acoperim cu greu schimburile, deficitul de personal este si in randul asistentelor. Nu putem angaja insa pe nimeni. Un ordin de ministru spune ca putem angaja un cadru mediu, daca pleaca alti 7. Eu cred ca doar un om beat sau un tampit poate spune asa ceva".

In orasul in care apa rece este dupa program, iar apa calda ramane un vis, Nicolae Rambu nu vrea sa plece. "Nimeni nu sta la Anina, pentru ca salarizarea este proasta si zona fara nicio perspectiva. Doar nebuni care isi pot iubi meseria pana la sacrificiu se mai gasesc pe aici".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#spital Anina medic , #spital