Romanii, europenii cei mai nemultumiti de sistemul de sanatate

Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 23:16
4412 citiri
Romanii, europenii cei mai nemultumiti de sistemul de sanatate

Romanii sunt cetatenii Uniunii Europene cei mai nemultumiti de ingrijirea medicala primita. La polul opus se afla belgienii, foarte putini dintre acestia avand nemultumiri fata de sistemul de sanatate.

71 la suta dintre cetatenii Uniunii Europene apreciaza ca buna calitatea ingrijirii medicale pe care o primesc in tara lor, insa nivelurile de satisfactie variaza semnificativ pe cuprinsul continentului.

Astfel, daca 97 la suta dintre locuitorii Belgiei considera ca sistemul lor medical este unul bun, in Romania doar un sfert dintre locuitori se declara multumiti de ingrijirea medicala primita, se arata intr-un studiu european, citat de Pharma Times.

Fata de anul 2009, cea mai mare crestere a gradului de multumire fata de sistemul de sanatate s-a inregistrat in Lituania - 65 la suta, in crestere cu 25 la suta fata de acum cinci ani. Cresteri importante s-au inregistrat si in Ungaria (19 la suta), in Malta si in Portugalia (13 la suta).

In schimb, in doar cinci tari, Spania, Suedia (scadere de cate 4 la suta), Franta, Slovacia (scadere de cate 3 la suta) si Marea Britanie (scadere de un procent), opinia generala este a unei inrautatiri a sistemului medical, in ultimii cinci ani.

O treime dintre cetatenii Uniunii Europene considera ca ingrijirea medicala din tara lor este mai buna decat in alte tari, pe primul loc fiind din nou Belgia, cu doua treimi dintre locuitori avand aceasta opinie.

In ce ii priveste pe cei care cred ca sistemul medical din tara lor este mai prost decat in alte state, ponderea acestora este de 25 la suta la nivelul UE, cea mai mare crestere a acestei opinii inregistrandu-se in Romania, unde cu 5 la suta mai multi oameni fata de anul 2009 cred ca sistemul de sanatate romanesc este mai prost decat in alte tari.

Personalul medical bine pregatit (53 la suta), tratamente corespunzatoare si care dau rezultate (40 la suta), precum si echipamentul medical modern (25 la suta) reprezinta primele trei criterii care sunt asociate cu ingrijirea medicala de calitate. Curatenia, lipsa listelor de asteptare si proximitatea unui spital si a unui doctor reprezinta alte criterii importante luate in calcul.

#Romania sistem sanatate, #Romania ingrijire medicala, #ingrijire medicala UE, #Romania multumire sistem medical , #spital