Scandal la rezidentiat: Studenti eminenti au picat pentru ca grilele erau gresite. Candidatii acuza incalcarea legii

Duminica, 19 Noiembrie 2017, ora 18:42
30688 citiri
Scandal la rezidentiat: Studenti eminenti au picat pentru ca grilele erau gresite. Candidatii acuza incalcarea legii

Examenul de rezidentiat organizat duminica s-a incheiat cu scandal in Capitala, unde studenti eminenti au fost depunctati pe nedrept. Dupa mai multe ore de balbaiala, Ministerul Sanatatii, condus de Florian Bodog (foto), a admis eroarea si a anuntat recorectarea lucrarilor, procedura fiind insa contestata de cei care considera ca s-ar fi incalcat legea.

Cazul a fost relatat pe Internet de un jurnalist al TVR.

"Intr-una din sali, trei candidate obtin sub 500 de puncte. Pica examenul. Fetele riposteaza si cer recorectarea. Sunt printre cei mai buni absolventi de Medicina si au invatat pentru examen. Riposteaza si ceilalti candidati din sala. Profesorii se opun. Se ajunge pana la decan. Lucrarile se recorecteaza. Fetele primesc cu 450 de puncte mai mult...

Dupa muuuulte insistente in care mi se transmite ba ca important e procesul, nu presa acum, ba nu mi se raspunde, ministrul confirma ca la Bucuresti a fost o problema cu stick-urile pe care se aflau grilele corectate. Se recorecteaza asadar toate lucrarile...", a povestit pe Facebook jurnalista Emanuela Schweninger.

Scandalul public a fost amplificat si de fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu, care s-a intrebat daca nu cumva s-ar fi facut niste aranjamente.

"Peste 5.000 de absolventi de medicina, farmacie si medicina dentara dau astazi examenul de rezidentiat. Dupa ce ca materia pentru examenul asta - pregatita de distinsi profesori, desigur - este ca vai de ea, dupa ce ca examenul se bazeaza aproape exclusiv pe capacitatea viitorilor medici si farmacisti de a memora informatie nu intotdeauna de actualitate sau relevanta... ORGANIZAREA examenului de anul asta - cel putin la Bucuresti - este o catastrofa.

Grile de corectare gresite sau folosite gresit (absolventi buni cu sub 500 din 1000 puncte), oameni in toata firea care in ciuda emotiilor firesti intr-una din cele mai importante zile din viata lor trebuie sa alerge de la o sala la alta si sa convinga mai-marii Ministerului si Universitatii de Medicina si Farmacie ca folosesc o grila aiurea... Good job, Ministerul Sanatatii! Well done!

Oare e doar o crasa lipsa de profesionalism si responsabilitate... sau o metoda sa iasa punctajele unora asa cum trebuie??? Sau amandoua, ca doar asa sta treaba peste tot in Romania?", s-a intrebat pe Facebook Vlad Voiculescu.

Ministerul Sanatatii a incercat sa stinga focul, dar mai rau l-a intetit

Ca urmare a scandalului public creat si la presiunea studentilor nemultumiti, Ministerul Sanatatii a admis eroarea si a anuntat recorectarea lucrarilor.

"Urmare a problemelor tehnice sesizate de Comisia locala de Rezidentiat Bucuresti in timpul procedurii de scanare a grilelor de concurs, Comisia centrala a decis rescanarea tuturor grilelor pentru candidatii din Centrul Universitar Bucuresti.

Ministrul Sanatatii a fost informat in aceasta dupa amiaza de catre coordonatorul de Rezidentiat, secretarul de stat Corina POP despre situatia creata si a solicitat recorectarea grilelor, transparent, astfel incat candidatii sa nu fie nedreptatiti", se arata intr-o postare publicata duminica seara pe pagina de Facebook a Ministerului Sanatatii.

Postarea este insa urmata de numeroase reprosuri si acuze aduse la adresa organizatorilor examenului de rezidentiat, cele mai multe suspiciuni ridicandu-se cu privire la reala transparenta a procesului de recorectare a lucrarilor.

"Incompetentilor! In anul 2017 UN MINISTER nu este capabil sa organizeze si sa sustina un examen! TRANSPARENTA? Nu exista nicio transparenta. In timpul de 4 ore cat a durat aceasta eroare a unor incompetenti cine a verificat si supravegheat? Se plimba comisia cu un stick de memorie de la un etaj la altul. HALAL ORGANIZARE, HALAL MINISTER, HALAL TARA. Cum zicea cineva mai sus, mai goniti doctorii din tara. Noi ne cautam unde plecam, oriunde e mai bine decat in tara in care un MINISTER este ori incompetent ori malevolent cu scopurile de a acorda locurile celor care trebuie!", a scris Radu Cojocaru Serban.

Iata si alte comentarii:

Popescu Anamaria: E inadmisibil sa nu se corecteze in prezenta noastra. Inadmisibil si ilegal

Diana Spatariu: Cat de transparent? Numele e la vedere scris cu majuscule cu marker negru, fara martori si in absenta noastra?

Ema Onisai: Transparent fara noi de fata, domnule ministru? Cine opreste un corector sa vada pe calculator 900 pct si sa treaca pe foaie 850? Daca nu exista semnatura, recorectarea e ilegala? Noi avem un punctaj pe semnatura, noi am vazut acel punctaj pe calculator care a coincis cu cel scris pe foaie, fara sa fie martori de fata, fara semnatura, e degeaba.

Georgiana Dinu: Felicitari! Ati mai izgonit niste doctori din tara. Cum sa se recorecteze in absenta noastra???

Andreea Sava: De unde stim ca aceasta fraudare nu s-a facut si in alte orase!Cine ne garanteaza ca a fost corectitudine in celelalte centre?

Ana Dorobantu: Vrem mai multe detalii despre sistemul transparent de corectare! Il transmiteti live la nivel national sau cum? Ne rechemati pe toti la corectura?

Repartizarea medicilor rezidenti va avea loc saptamana viitoare, dupa ce Ministerul Sanatatii va face clasificarea nationala.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase luni,...
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
PSD va prezenta în fața Parlamentului, joi, de la ora 18.00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist,...