Scandalul seringilor pentru dependentii de droguri - Ce spune Ministerul Sanatatii

Luni, 01 Iulie 2013, ora 20:34
1506 citiri
Scandalul seringilor pentru dependentii de droguri - Ce spune Ministerul Sanatatii

Ministerul Sanatatii spune ca a alocat din timp fondurile necesare pentru achizitia seringilor destinate persoanelor care se drogheaza, pentru evitarea riscului de infectare cu HIV/SIDA si alte boli, Institutul "Matei Bals" le-a distribuit, insa unele ONG-uri nemultumite de acestea le-au returnat.

"In scopul indeplinirii acestui segment din programul de preventie HIV/SIDA, unitate de implementare a fost desemnat Institutul de Boli Infectioase 'Prof Dr. Matei Bals', care a asigurat punerea la dispozitie a ONG-urilor solicitante a seringilor necesare acestei activitati. Unele ONG-uri sunt nemultumite de seringile puse la dispozitie atat de Institutul de Boli Infectioase 'Prof. Dr. Matei Bals', cat si de Agentia Nationala Antidrog si au returnat seringile primite", arata luni Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat de presa.

Ministerul Sanatatii a precizat ca nu a avut cunostinta de aceasta situatie si a cerut Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" sa se consulte cu ONG-urile si sa propuna solutii.

"Ministerul Sanatatii va asigura tot sprijinul sau in scopul rezolvarii acestui caz", se mai arata in comunicatul citat.

Precizarea a fost facuta dupa ce reprezentanti ai unor ONG-uri au reclamat oprirea programelor de alocare a seringilor pentru persoanele care se drogheaza, in vederea evitarii riscului de infectare cu HIV/SIDA si a altor boli.

Acestia au spus ca au depus, luni, petitii la Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Interne.

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, in sedinta de vineri, un proiect prin care Directia Generala de Asistenta Sociala si ARAS au incheiat un acord in vederea derularii unui proiect pentru evitarea riscului de infectare cu HIV/SIDA si alte boli cu transmitere sangvina.

Directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, Cosmina Simean, a declarat ca, in baza acordului cu ARAS, vor fi distribuite 3.265.800 de seringi pentru 5.443 de persoane care se drogheaza, aflate in evidenta institutiei si vor fi colectate 2,8 milioane de seringi folosite.

Numarul consumatorilor de droguri a crescut ingrijorator in Bucuresti, 90 la suta dintre ei avand hepatita C, in crestere alarmanta fiind si numarul celor cu HIV, declara, in martie, directorul executiv de la Romanian Harm Reduction Network (RHRN), Valentin Simionov.

Directorul executiv de la RHRN arata ca numarul cazurilor de consum de droguri, in special de etnobotanice, a crescut alarmant in ultimii ani in Bucuresti, dar a crescut si rata de injectare, ceea ce a dus la extinderea HIV, dar si a tuberculozei, in randul consumatorilor.

"Consumul de droguri a inregistrat o crestere ingrijoratoare in Bucuresti. Intre 2007-2010, erau 28 de cazuri de HIV inregistrate oficial si, in ultimii doi ani, 2011 si 2012, numarul de cazuri a ajuns in jur de 360.

Aceasta crestere a fost cauzata de cresterea consumului de substante etnbotanice si a scaderii generale a accesului la servicii de prevenire HIV pentru consumatorii de droguri. Cresterea numarului de cazuri de HIV nu este constatata doar in societate, este posibil sa fie si in penitenciare.

Institutiile statului si organizatiile neguvernamentale trebuie sa colaboreze pentru a gasi un raspuns in aceasta situatie, raspunsul focusandu-se pe probleme de sanatate publica si reintegrare a consumatorilor de droguri", spunea Simionov.

Directorul executiv de la RHRN mai spunea ca o situatie si mai grava se inregistreaza in cazul hepatitei C, aceasta raspandindu-se intre 2000 si 2010 si atingand in prezent cote de 90 la suta in populatia estimata de 19.000 de persoane care consuma droguri in Bucuresti.

"Un alt pericol epidemiologic este legat de tuberculoza. Din pacate, Romania are trista pozitie de locul intai in UE, iar in combinatie cu infectia cu HIV s-a constatat ca tuberculoza este una dintre primele infectii care se instaleaza la o persoana seropozitiva. Tinand cont de faptul ca virusul HIV se dezvolta foarte rapid la consumatorii de droguri, in special la consumatorii de etnobotanice, sunt deja sub imunitate scazuta cand virusul se instaleaza, posibilitatea incrucisarii virusului HIV cu tuberculoza, care apoi se poate raspandi in populatia generala, este foarte mare", arata Valentin Simionov.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#seringi drogati Ministerul Sanatatii, #siringi dependenti droguri , #spital