Scandalul transplaturilor Managerul spitalului Sf Maria le-a transmis expertilor straini sa nu vina in control: Nu sunteti bineveniti

Sambata, 03 Decembrie 2016, ora 15:06
9557 citiri
Scandalul transplaturilor Managerul spitalului Sf Maria le-a transmis expertilor straini sa nu vina in control: Nu sunteti bineveniti
Foto: Arhiva Ziare.com

Managerul Spitalului Sfanta Maria din Bucuresti, Narcis Copca, le-a transmis expertilor straini care ar urma sa faca verificari impreuna cu Corpul de control al Ministerului Sanatatii, sa nu vina la unitatea sanitara.

Corpul de control al Ministerului Sanatatii, impreuna cu experti straini, ar trebui sa mearga, in perioada 8-9 decembrie, la Spitalul Sfanta Maria, dupa ce primarul Capitalei si-a dat acordul sa se verifice daca unitatea sanitara indeplineste conditiile pentru transplant pulmonar.

Copca spune insa ca unitatea sanitara este deja acreditata pentru transplant pulmonar.

El mai sustine ca nu poate fi de acord cu invitarea de catre Ministerul Sanatatii a unui membru din fundatia Eurotransplant "intr-o vizita privata care ar urma sa fie exploatata exclusiv electoral si care nu ar face decat sa continue denigrarea spitalului" si aduce, in continuare, acuzatii grave ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu.

Intr-o notificare care ar fi fost trimisa expertilor straini in numele Spitalului Sfanta Maria, printr-o firma de avocatura, se mentioneaza: "Nu sunteti bineveniti pe 8 si 9 decembrie sa faceti o vizita oficiala sau neoficiala la Spitalul Sfanta Maria. Daca nu veti tine cont de solicitarea noastra, vom considera aceasta atitudine ca o lipsa de respect si de dorinta de colaborare onesta si o interferenta deliberata in politicile nationale de sanatate".

Contactat, sambata, Narcis Copca a spus ca a discutat cu unul din membrii Eurotransplant si i-a semnalat trei aspecte, in contextul verificarilor care ar urma sa fie facute la Spitalul Sfanta Maria.

"Am semnalat faptul ca Spitalul Sfanta Maria a fost acreditat pentru transplantul de plaman, mai ales dupa ce reprezentantul Eurotransplant mi-a spus ca a fost invitat de ministrul Vlad Voiculescu pentru a analiza doua spitale care sunt in competitie pentru acreditare. Nu am inteles cu cine sunt eu in competitie. Eu am acreditare, deci nu intru in competitie cu nimeni", a spus Copca.

Managerul a mai spus ca de luni reprezentantii unitatii sanitare vor merge la procurori pentru a le prezenta probele privind autorizarea transplantului de plamani, in dosarul deschis in urma plangerii care il vizeaza pe ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.

El a precizat ca i-a mai semnalat reprezentantului Eurotransplant cu care a discutat ca organizatia este citata in dosarul penal.

"Le-am explicat, de asemenea, ca dumnealor sunt citati intr-un dosar penal, intrucat au luat plamani tinand cot de legea Eurotransplant si nicidecum de legea din Romania, care obliga autoritatile sa acorde cu prioritate romanilor organe pentru transplant si abia apoi altor state, daca nu au primitori compatibili aici", a adaugat Copca.

El a mai spus ca a atentionat echipa Eurotransplant si ca in Romania sunt alegeri parlamentare in 11 decembrie si ar putea fi interpretata vizita lor ca sustinere pentru un anumit partid.

"Le-am spus ca in Romania sunt alegeri. Nu este cel mai potrivit moment si a ramas sa ne intalnim dupa sarbatori", a precizat managerul spitalului.

Ulterior, Narcis Copca a transmis un comunicat de presa in care a aratat ca Spitalul Sfanta Maria este la dispozitia oricarui control legal din partea institutiilor statului roman, dar ca nu poate fi de acord cu invitarea de catre Ministerul Sanatatii a unui membru din fundatia Eurotransplant "intr-o vizita privata care ar urma sa fie exploatata exclusiv electoral si nu ar face decat sa continue denigrarea spitalului".

Narcis Copca il acuza pe minsitrul Sanatatii ca, prin "incercarea de denigrare" a Spitalului Sfanta Maria, urmareste "o musamalizare a acuzatiilor gave care i se aduc", legate de "refuzul platii serviciilor pentru pacientul Dumitru Simiras, urmat de decesul acestuia".

Ministrul Sanatatii a anuntat, marti, ca a primit acordul primarului Capitalei pentru a face verificari la Spitalul Sfanta Maria si ca, de saptamana viitoare, va merge Corpul de control la unitatea sanitara, impreuna cu experti internationali care vor veni in Romania in 8-9 decembrie.

Citeste mai multe despre scandalul transplanturilor:

Ministrul Sanatatii dezvaluie probleme grave in sistemul de transplant: Alocarea organelor se face subiectiv, pacientii nu au sanse egale

Agentia de Transplant neaga acuzatiile ministrului Voiculescu si spune ca de 10 zile nu s-a mai facut niciun transplant: E fara precedent!

MS: La toate centrele de transplant verificate aleatoriu s-au gasit nereguli. Ce spune ministrul care a semnat acreditarile

Ancheta la centrele de transplant: Spitalul Sfanta Maria a depus plangere penala impotriva ministrului Sanatatii

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#scandal transplant, #scandal spital sfanta Maria, #scandal control Sfanta Maria , #spital