Sindicalistii din Sanatate ii scriu lui Ciolos: Medicii fac garzi de 31 de ore, chiar si de 9 ori pe luna

Luni, 16 Mai 2016, ora 10:15
5813 citiri
Sindicalistii din Sanatate ii scriu lui Ciolos: Medicii fac garzi de 31 de ore, chiar si de 9 ori pe luna

Reprezentantii Cartel Alfa si sindicalistii din sistemul sanitar i-au adresat o scrisoare deschisa premierului Dacian Ciolos, care este si ministrul interimar al Sanatatii, in care atrag atentia asupra timpului de lucru al medicilor din Romania.

Acestia sustin ca personalul medical din tara noastra este obligat de efectueze garzi chiar si de 31 de ore, iar acest lucru se intampla si de pana la 9 ori pe luna, potrivit documentului remis Ziare.com.

Medic in Romania: Castigul intr-o zi de garda, ca al unui zidar Interviu

"Va comunicam faptul ca medicii, chimisti si biologii care efectueaza garzi, sunt fortati si exploatati prin OMS (ordinul ministrului Sanatatii - n.red.) 870/2004 sa efectueze un act medical continuu, de pana la 31 ore, fara nicio posibilitate de refuz. In acest context, va reaminitim ca, din anul 1886, la Chicago, s-a stabilit norma de munca de maximum 8 ore, situatie regasita in prezent in Codul Muncii din Romania", precizeaza sindicalistii.

Acestia explica faptul ca "dupa 30 de ore lucrate continuu, oboseala acumulata duce la scaderea calitatii actului medical, cu punerea in pericol atat a vietii pacientilor, cat si a medicilor, in egala masura".

Sindicalistii din Sanatate se mai plang ca exista situatii in care un medic ajunge sa faca pana la 9 garzi pe luna, pentru a acoperi deficitul de personal si a asigura un act medical continuu.

Medic in Romania: Ne-am coborat in cocina. De aceea, o sa pierdem! Interviu

Grav este si faptul ca garda "nu este considerata timp de munca, ceea ce se intampla DOAR in Romania", subliniaza semnatarii scrisorii.

"Garda nu este considerata nici vechime in munca, nici in specialitate, si nici nu este privita ca experienta profesionala, situatie intalnita DOAR in Romania. Consideram ca plata aferenta timpului de garda suplimentar nu respecta Codul Muncii si, desi este fiscalizata, nu este luata in calcul in momentul pensionarii persoanei in cauze, un fapt intalnit DOAR in Romania", mentioneaza acestia.

Reprezentatii sindicatelor atrag atentia ca ordinul de ministru respectiv incalca "flagrant atat Legea 53/2003, Codul Muncii, Art. 11, cat si Directiva Europeana 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru, Art.1, pct.1, cu privire la reglementarea timpului de munca al medicilor, chimistilor si biologilor care efectueaza garzi in spitalele publice".

Aberatia zilei: Copil bolnav refuzat de un medic de garda din motive incredibile

Ei ii cer lui Dacian Ciolos, in calitate de ministru interimar al Sanatatii si premier al Romaniei, abrogarea urgenta a OMS 870/2004 si aplicarea prevederilor Codului Muncii si a directivelor europene.

"Din momentul luarii la cunostinta a situatiei expuse in aceasta scrisoare deschisa, consideram ca deveniti responsabil de consecintele nedorite si nefaste ale mentinerii OMS 870/2004", conchid semnatarii scrisorii, printre care se numara reprezentanti ai Federatiei Sindicale Hipocrat, Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania, Sindicatului Promedica si Alianta Medicilor.

D.T.

Citeste si:
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Maia Sandu, despre motivele pentru care judecătorii și procurorii pleacă din sistem: „Își fac grijă să nu fie întrebați de unde și-au adunat averile”
Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat într-o intervenție la televiziunea de stat de la Chișinău că că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest...