Sindicatele din Sanatate ii scriu ministrului: Cand te afli la guvernare a nu sti nu este o scuza, ci o culpa!

Vineri, 17 Iunie 2016, ora 13:58
5672 citiri
Sindicatele din Sanatate ii scriu ministrului: Cand te afli la guvernare a nu sti nu este o scuza, ci o culpa!
Foto: Digi24 (Arhiva)

Sindicalistii din Federatia "Solidaritatea sanitara" ii adreseaza o scrisoare deschisa ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, in care ii reproseaza acestuia ca nu cunoaste domeniul pe care il conduce si nici nu doreste sa poarte un dialog pentru a afla care este realitatea din sistem.

Reactia vine dupa ce ministrul Sanatatii a declarat recent ca nu se cunoaste cati medici sunt in Romania, iar sistemul de sanatate este unul de tip feudal.

Intr-o scrisoare deschisa ce are drept motto "Cand te afli la guvernare a nu sti nu este o scuza, ci o culpa!", sindicalistii se declara "uimiti" de afirmatiile facute public de noul ministru.

"Unele dintre informatii nu le cunoasteti deoarece fie nu ati dorit sa le cunoasteti, fie consilierii dvs. v-au impiedicat sa faceti acest lucru, din moment ce Federatia 'Solidaritatea Sanitara' din Romania vi le-a transmis deja de ceva vreme, asa cum va vom indica in continuare, anexand si documentele doveditoare pentru afirmatiile noastre!

Absenta dorintei de dialog de care dati dovada, dublata de incalcarea prevederilor legale in domeniu si de diferite parti-pris-uri sindicale sau ONG-iste dovedite de unii dintre consilierii dvs., au condus la o stare de izolare care genereaza necunoastere", se arata in scrisoarea citata.

Sindicalistii ii transmit ministrului ca "numarul de medici din sectorul public de sanatate poate fi calculat foarte simplu", utilizand bazele de date folosite de Ministerul Muncii pentru calculul corectiilor salariale care au stat la baza elaborarii OUG nr. 20/2016.

"Daca acest lucru nu poate fi facut de consilierii domniei voastre atunci o facem noi (...) Din aceeasi baza de date pot fi aflate si salariile medicilor, fiind posibile totodata analize comparative intre diferite spitale. Suplimentar, informatia privind numarul total de medici din Romania o puteti obtine de la o institutie de drept public careia Ministerul Sanatatii i-a cedat din prerogativele sale: Colegiul Medicilor din Romania", ii transmit sindicalistii ministrului Sanatatii.

Pe de alta parte, acestia spun ca si numarul de garzi facute de medici poate fi aflat cu usurinta.

"Faptul ca nu cunoasteti numarul de garzi ale medicilor nu poate fi in nici un caz o scuza, din moment ce aveti toate parghiile administrative la indemana! De la fiecare DSP puteti obtine liniile de garda aprobate pentru fiecare unitate sanitara din judet (informatie care se gaseste deja la Ministerul Sanatatii) iar la nivel fiecarei unitati sanitare publice, aflata fie in subordinea fie in coordonarea sau sub controlul Ministerului Sanatatii, se afla graficele lunare de garzi, in baza caruia pot fi lesne calculate numarul de garzi efectuate de fiecare medic", se explica in scrisoarea adresata ministrului Vlad Voiculescu.

In document, sindicalistii vorbesc despre "neo-feudalism", referindu-se la "munca fortata" la care sunt supusi medicii.

De asemenea, sindicalistii ii reproseaza ministrului ca nu accepta dialogul si se intreaba cum a promovat Contractul cadru in sedinta de guvern de joi, daca nu cunoaste calculul costurilor serviciilor medicale.

"Permiteti-ne sa incheiem cu o recomandare pe care-o consideram esentiala in acest context: schimbati-va consilierii, domnule ministru, si discutati cu cei care stim ce se petrece in sistemul sanitar, lucrand de ani de zile la rezolvarea unor probleme pe care dvs. abia acum le descoperiti! Dialogul social este o institutie a statului roman pe care aveti obligatia s-o respectati, unii dintre parteneri avand capacitatea si competenta de a va furniza informatiile de care aveti nevoie!", se arata in incheierea scrisorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#scrisoare Ministrul Sanatatii numar medici, #sindicate numar medici, #Vlad Voiculescu sanatate feudal , #spital