Situatie alarmanta: Romania, penultimul loc in Europa in privinta donarii de sange

Miercuri, 09 Mai 2012, ora 01:01
2744 citiri

Romania se afla pe penultimul loc in Europa, dupa Albania, in privinta donarii de sange, a declarat marti dr. Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bucuresti, in conferinta de presa prilejuita de Ziua Internationala a Talasemiei.

"Romania nu are stoc de sange, nu are banca de sange, functioneaza de o zi pe alta. Facem un apel la salvarea de vieti prin donarea de sange!", a declarat dr. Doina Gosa.

Romania are doar o medie de 1,7% donatori la intreaga populatie, in vreme ce un minim necesar ar fi de 2,5%, iar recomandarea Comisiei Europene este de 6%.

O alta problema importanta cu care se confrunta centrele de transfuzii este lipsa de personal din cauza blocarii posturilor. Astfel, doar o echipa mobila pentru donarea de sange poate merge pe teren. Potrivit dr. Gosa, daca posturile vor fi deblocate se vor putea face doua - trei echipe care sa mearga pe teren.

Zilnic, peste 100 de persoane vin sa doneze sange si trebuie sa stea la coada, a subliniat medicul, care a adaugat ca acum se asigura urgentele si bolnavii cu talasemie.

8 mai a fost declarata Ziua Internationala a Talasemiei in 1993 in memoria lui George Englezos si a tuturor persoanelor cu talasemie care au parasit aceasta lume.

Anual, Federatia Internationala a Talasemiei propune o tema specifica pentru activitatile desfasurate in intreaga lume. Tema din acest an este "Revizuirea drepturilor pacientilor".

In Romania sunt inscrisi in Programul National 240 pacienti cu talasemie. Acesti pacienti se confrunta cu o serie de probleme diverse, lipsa sangelui in anumite centre fiind una dintre cele mai importante.

Talasemia este o afectiune care debuteaza inca din primele luni de viata, manifestandu-se ca o anemie extrem de severa.

Tratamentul consta in transfuzii periodice de sange la intervale de 2-6 saptamani pentru a mentine nivelul hemoglobinei cat mai aproape de valorile normale permitand organismului sa creasca si sa se dezvolte corespunzator.

In urma acestor transfuzii insa, se acumuleaza in corp cantitati mari de fier care formeaza importante depozite in ficat, splina, inima, pancreas, glande endocrine, tegumente. Aceste organe sunt astfel puternic afectate, adesea talasemia majora fiind complicata si cu boli cardiace, hepatice, diabet zaharat, osteoporoza, infertilitate.

Pentru eliminarea acestor depozite mari de fier din organism, pacientul cu talasemie majora trebuie sa urmeze un tratament zilnic, fie cu Deferoxamina - in perfuzii lente, subcutanate, cu ajutorul unor pompete injectomat, fie cu Deferasirox - tablete orale, dispersabile.

In ciuda acestui regim special, bolnavii cu talasemie majora pot avea o viata relativ normala, se pot integra social, pot avea o cariera si isi pot intemeia o familie.

Transfuziile de sange si tratamentul chelator de fier se fac pe toata durata vietii. Doar transplantul de maduva osoasa de la un donator compatibil poate asigura o vindecare completa si definitiva pentru talasemia majora.

Talasemia minora nu este o boala, ci un defect genetic; odata identificat un purtator trebuie investigat si partenerul pentru preintampinarea nasterii de copii cu talasemie majora.

Noul ministru al sanatatii, conf. dr. Vasile Cepoi, a spus marti, la preluarea mandatului, ca a fost pregatit actul normativ pentru deblocarea posturilor din sanatate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Romania donare sange, #Romania UE donare sange, #romani donare sange , #spital