Specialisti, despre valul trei. Mahler: Formele pe care le avem in spital sunt severe si media de varsta la pacienti este mult mai mica. Musta: Spitalele nu vor face fata numarului de cazuri

Luni, 15 Martie 2021, ora 23:36
2342 citiri
Specialisti, despre valul trei. Mahler: Formele pe care le avem in spital sunt severe si media de varsta la pacienti este mult mai mica. Musta: Spitalele nu vor face fata numarului de cazuri
Medicii se confrunta cu un numar mare de imbolnaviri/Foto: Spitalul Carol Davila Bucuresti

Specialistii din sanatate avertizeaza ca noile tulpini de coronavirus, pe langa faptul ca sunt mai contagioase, duc si la forme mai severe de boala, lucru care se vede in dinamica internarilor in spital. Managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, afirma ca in fiecare noapte trebuie suplimenate locurile, iar media de varsta a pacientilor internati este mult mai mica decat anul trecut.

La randul sau, medicul Virgil Musta de la Timisoara a afirmat ca batalia nu se castiga in spital, ci in colectivitate, unde trebuie respectate regulile sanitare in continuare. "Spitalele nu vor face fata daca numarul de cazuri este foarte mare", afirma Virgil Musta.

"La Marius Nasta, paturile de terapie intensiva sunt ocupate de cateva zile si, din pacate, de la mijlocul saptamanii trecute, trebuie in fiecare noapte sa suplimentam paturile din Sectia Covid pentru a putea face fata numarului de pacienti care ajung la spital cu forme de insuficienta respiratorie severa. Este o situatie extrem de dificila si practic trebuie sa ne mobilizam toate resursele pe care le avem", a declarat, luni seara, la B1 TV, Beatrice Mahler.

Acesta a adaugat ca "sunt mai multe tulpini si formele pe care le avem in spital sunt severe si, din pacate, varsta, media de varsta la pacienti este mult mai mica decat ce s-a inregistrat anul trecut".

Porivit acesteia, "e bine avem o evidenta cat mai exacta a persoanelor pozitive, sa gasim solutii pentru anchete epidemiologice facute cat mai rapid, pentru ca aceasta noua tulpina si provocarea pe care o avem in acest val este contagiunea crescuta, numarul mare de contacti care se pozitiveaza si care ajung cu forme severe de boala".

"Este parca un tablou diferit, cu o gravitate crescuta, care trebuie sa ne faca prezenti si atenti la ce avem de facut", a mai declarat Beatrice Mahler.

La randul sau, medicul Virgil Musta, seful Sectiei de boli infectioase de la Spitalul "Victor Babes" din Timisoara, a afirmat ca noile tulpini sunt mai patogene.

"Se pare ca tulpinile care circula la ora actuala, in afara faptului ca sunt mai contagioase, s-ar putea sa fie si mai patogene, ceea ce face ca evolutia unei boli sa fie mai rapida spre forme severe, iar cu acest lucru ne confruntam noi. (...) Batalia cu acest virus nu se castiga in spital, se castiga in colectivitate, in comunitate. Spitalele nu vor face fata - nici in tari cu sisteme mai puternice - daca numarul de cazuri este foarte mare. Noi trebuie sa prevenim, sa avem grija ca numarul de cazuri sa nu fie atat de mare ca sistemul de sanatate sa nu fie pus sub presiune si sa nu fie colapsat", a afirmat Virgil Musta.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#beatrice Mahler, #musta, #pandemie coronavirus Romania, #ATI , #spital