Imagini scandaloase din unitatea mobila COVID construita la Iasi cu peste 13 milioane de euro: "Chestia poate fi numita oricum, numai spital nu"

Miercuri, 17 Martie 2021, ora 14:41
8870 citiri
Imagini scandaloase din unitatea mobila COVID construita la Iasi cu peste 13 milioane de euro: "Chestia poate fi numita oricum, numai spital nu"
Echipamentul medical foarte scump sta aliniat pe holurile spitalului modular din Letcani FOTO Facebook/ Ionel Iloae

Un jurnalist a facut miercuri, 17 martie, o vizita la spitalul modular din localitatea ieseana Letcani, o unitate medicala destinata teoretic bolnavilor de COVID-19, platita cu o avere din bani publici si nefunctionala nici pana acum.

Fotografiile postate pe Facebook ca majoritatea usilor sunt "peticite" cu carpe sau cu hartii. Explicatia se gaseste in cuprinsul postarii: "temperatura in saloane e intre 14 si 17 grade Celsius".

In plus, in diverse locuri din cladire se pot observa mopuri si galeti: "Ploua si in spital, nu doar afara", mai arata autorul postarii.

Fotografiile mai arata aparatura medicala noua, cel mai probabil nefolosita, depozitata pe holuri. "Despre problemele legate de reteaua electrica si de evacuarea apelor uzate nu pot spune nimic. Cert este ca foarte multa aparatura medicala sta nefolosita", mai spune Ionel Iloae, jurnalistul care a vizitat unitatea medicala de la Letcani.

"Chestia aia de la Letcani poate fi numita oricum, dar nu spital. Sunt containere cu aparatura medicala in ele, nu spital. Cert este ca dr. Rosu, directorul de la Infectioase si cel care are "spitalul" in administrare, i-a explicat lui Costel Alexe ca nu exista niciun pat operational si ca temperatura in saloane e intre 14 si 17 grade Celsius. Ar fi, teoretic, 20 de paturi ATI intr-un modul iar alte 20 intr-un modul fara sas (acea usa glisanta care separa zona de acces de salon), dar nici ele nu pot fi folosite dupa standarde", a mai scris jurnalistul iesean.

Spitalul modular de la Letcani a fost bugetat in vremea guvernarii PSD, de catre Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi.

Popa declara pe 21 aprilie 2020 ca a semnat contractul de achizitie a spitalului modular, castigatoarea licitatiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia, cu o valoare a contractului de 13,2 milioane de euro.

Spitalul mobil a fost programat initial sa ajunga la Iasi pe 18 mai si sa fie instalat doua saptamani mai tarziu, insa termenele au fost amanate, reprezentantii CJ Iasi invocand carantina din Turcia.

In cele din urma, unitatea mobila a fost pusa in functiune tarziu, in toamna, dar a functionat doar cateva saptamani, din cauza gravelor deficiente constatate.

Controlul ministerial dispus la Letcani a semnalat necesitatea luarii a 31 de masuri pentru remedierea problemelor, potrivit unor declaratii din februarie 2021. Actualul presedinte al CJ Iasi, liberalul Costel Alexe, s-a angajat sa rezolve problemele urgent si sa repuna unitatea in functiune.

Cu toate acestea, imaginile publicate miercuri, 17 martie, nu arata nici o imbunatatire. Actualul guvern a declarat recent ca intentioneaza sa redeschida cat mai repede spitalul.

"Domnule Florin Citu, nu deschideti spitalul Letcani din disperare. Sunt sigura ca exista alte solutii. Acolo nu faceti decat sa supuneti personalul si pacientii unor conditii inumane. Stiu ca nu ajuta la nimic, dar a trecut un an de cand am cerut autoritatilor sa construiasca spitale modulare, apoi ne-am oferit sa le construim noi cu fonduri europene, dar cine suntem noi sa stim cum e mai bine?", au declarat, intr-o postare pe Facebook, Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, presedintele Fundatiei "Daruieste Viata" si initiatoarele proiectului "Noi facem un spital".

Mai puteti citi:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#spital letcani, #spital modular iasi, #maricel popa, #costel alexe, #locuri ATI, #noi facem un spital , #spital