Ziare.com

Spitalele vor ajunge intr-o situatie disperata. Traim cu sindromul drobului de sare si al mamaligii Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 07 Octombrie 2016, ora 06:20

   

Spitalele vor ajunge intr-o situatie disperata. Traim cu sindromul drobului de sare si al mamaligii Interviu
In sistemul complex si haotic al salarizarii bugetarilor, oprirea exodului medicilor si cresterea calitatii actului medical nu sunt posibile fara scoaterea medicilor din sistemul bugetar, care ar costa doar cateva zeci de milioane anual, afirma prof. univ. Dorel Sandesc, presedintele Societatii Romane de Anestezie Terapie Intensiva.

Suma este infima in raport cu bugetul Ministerului Sanatatii si al CNAS, subliniaza el.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof. Sandesc a explicat ca pacientii ar avea numai de castigat din aceasta schimbare, avand in vedere ca in acest moment medicii anestezisti lucreaza in conditii care contravin legii.

"In fiecare an, isi dau examenul de specialitate in ATI peste 100 de medici si important este ca ei sa nu mai plece masiv. Daca nu se face nimic (...) peste un timp spitalele vor ajunge intr-o situatie disperata si vor apela singure la noul sistem, dar atunci va fi cu mult mai greu sa convinga oameni deja plecati sa revina. In sudul Romaniei exista spitale care colaboreaza astfel cu medici din Bulgaria, care trec Dunarea si asigura linia de garda", spune prof. Dorel Sandesc.

Propuneti schimbarea statutului medicilor ATI din angajati ai spitalelor in parteneri ai spitalelor prin contracte de prestari servicii. Ce avantaje ar aduce aceasta schimbare pentru pacienti?

Schimbarea statutului medicilor anestezisti ar avea ca efect major diminuarea fenomenului dramatic al migratiei medicilor in strainatate. Modelul polonez a confirmat acest lucru. Cand colegii polonezi au adoptat acest sistem, Polonia era pe primul loc la numarul de medici care migrasera si pe ultimul lor in Europa in privinta numarului de medici raportat la numarul de locuitori.

In urma schimbarii, nu numai ca medicii nu au mai plecat, dar unii au revenit din strainatate in Polonia.

De ce?

In primul rand, in sistemul actual, medicul are un statut de struto-camila. Are, conform legilor, profesie liberala, dar este si functionar public si "beneficiaza" de dezavantajele ambelor. Medicul angajat acum intr-un spital public este platit inadecvat si este obligat sa lucreze in conditii care contravin reglementarilor legale.

Chiar daca noi avem o lege foarte clara in domeniul ATI, care precizeaza numarul de medici raportat la numarul de sali de operatii si la numarul de paturi de terapie intensiva, suntem obligati sa lucram supranormativ. De multe ori, un medic nu da anestezie doar intr-o singura sala de operatie, dupa cum prevede legea, ci trebuie sa intre in mai multe sali in acelasi timp.

Iar cand apare o complicatie din cauza acestei situatii, medicul nu e aparat, pentru ca el nu beneficiaza de niciun fel de asistenta juridica din partea angajatorului, ba dimpotriva, serviciul juridic al spitalului incearca sa arunce responsabilitatea pe medic.

Si este importanta lipsa unei asigurari de malpraxis serioasa. Cele care se fac acum nu sunt decat formale si o sursa de imbogatire a altora.

In noul statut, dupa modelul polonez, medicul ar putea negocia un tarif decent al muncii sale, grupul de profesionisti ar beneficia de serviciile unei case de avocatura, de un contract de asigurare cu o companie importanta. Statutul lui s-ar schimba si acesta ar fi un motiv de a nu pleca si chiar de reveni. Cunosc medici tineri care au plecat si care doresc sa revina, dar numai in conditii decente.

Alt avantaj mai exista pentru pacient?

Cresterea calitatii actului medical. Medicii nu vor mai lucra in orice conditii, ci vor impune prin contract conditiile legale privind normarea, vor impune ca spitalul, partener, nu angajator, sa-i asigure conditiile tehnice standard prevazute si ele in lege. Si toate acestea se vor reflecta intr-o siguranta mai mare a actului medical si a pacientului.

Deci am rezolva si migratia masiva, si calitatea actului medical.

Cresterea numarului de medici, a veniturilor lor si a dotarilor implica fonduri mai mari. De unde?

Banii nu sunt o problema in acest scenariu. Cateva zeci de milioane de euro anual reprezinta o suma infima raportata la bugetul CNAS si al Ministerului Sanatatii, care este de cateva miliarde de euro.

In fata unei asemenea provocari, sistemul va fi nevoit sa recunoasca faptul ca trebuie sa finanteze mai mult sectorul medical. Romania e pe ultimul loc in Europa ca procent din PIB alocat Sanatatii, deci cei mai putini bani dati de Guvern Sanatatii, dar si pe unul dintre ultimele locuri in ceea ce priveste contributia angajatorilor si angajatilor.

Vedeti, acesta este un proiect major de tara. Tuturor celor care se plang ca pleaca medicii le dam solutia sa opreasca hemoragia.

Daca suma nu e atat de mare, de ce nu se poate face si in actualul sistem?

Cu totii ne-am fi dorit acel lucru. Dar nu intrevedem un orizont de timp rezonabil pentru rezolvarea problemei intr-un sistem atat de complex si de haotic, cum e cel al salarizarii bugetarilor. O solicitare de salarizare exceptionala doar a noastra, a anestezistilor sau a medicilor in general, nu mi se pare fezabila, pentru ca va genera frustrari ale altor categorii sociale.

Exista multe categorii avantajate. Daca Sanatatea e pe ultimul loc ca finantare, vedem ca alte domenii si institutii, de exemplu cele de forta, se gasesc in top 5 european comparativ cu domenii similare din alte tari.

Apoi, simpla mentinere a noastra in statut de functionar public intr-o profesie eminamente liberala nu se justifica. Noi nu avem nimic de-a face cu organizarea si finantarea sistemului sanitar. Marea majoritate a personalului medical din Romania nici nu mai are acest statut.

Medicii de familie, stomatologii, specialistii din ambulatoriu au cabinete individuale, ramane enclava care asigura tratamentul celor mai grave cazuri. Trebuie sa renuntam la aceasta anomalie vetusta.

Spuneti ca pentru schimbarea statutului anestezistilor sunt bani. Dar in spitale sunt medici de multe alte specialitati in afara de ATI. Daca obtineti dvs desprinderea, este de asteptat sa ceara si ei acelasi lucru. Ar fi bani pentru toti?

Da. Dar revin la modelul colegilor polonezi. Schimbarea nu va fi una la comanda, generala. Exista medici care vor ezita sa faca schimbarea, fie cei in varsta, care nu mai doresc sa se complice la final de cariera, sau cei cu functii si privilegii de conducere. Sistemul acesta nu este obligatoriu, ci o alternativa.

Eu il vad ca pe o provocare, iar retinerea mea vine din doua sindroame atasate mentalitatii romanesti: sindromul drobului de sare si al mamaligii. Societatea e paralizata de frica sa nu faca ceva ca sa nu se intample ceva. Si cand ti se ofera sansa de a face ceva, eziti, desi te plangi toata ziua. Eu cred totusi ca suntem intr-un moment in care exista o asteptare importanta.

Dar chiar daca cei mai multi dintre medicii din spitale ar opta pentru noul sistem, tot nu ar fi nicio tragedie, ci o binefacere pentru Romania. Nu ar exista alocare financiara mai utila decat aceea pentru schimbarea de statut al medicilor, o schimbare istorica.

Daca nu se face nimic, medicii vor continua sa plece in masa, iar peste un timp spitalele vor ajunge intr-o situatie disperata si vor apela singure la noul sistem, dar atunci va fi cu mult mai greu sa convinga oameni deja plecati sa revina. Inca suntem in timp util.

Ce schimbari legislative ar fi necesare pentru a pune in aplicare noul sistem?

Expertii ne-au spus ca nu e nevoie de nicio schimbare legislativa, pentru ca acest tip de activitate se incadreaza in contextul legal existent. De fapt, exista deja spitale in orase mai neatractive care nu gasesc medici interesati de angajare si atunci le ofera acest tip de servicii. In sudul Romaniei, exista spitale care colaboreaza astfel cu medici din Bulgaria, care trec Dunarea si asigura linia de garda.

Singurul lucru necesar ar fi ca ministerul si CNAS sa gaseasca solutia unei finantari suplimentare.

De unde?

Se poate gasi finantarea in zone unde ea e mai mare decat necesarul. Cred, de exemplu, ca fondurile alocate pentru explorarile paraclinice ambulatorii sunt usor excesive, lucru aratat de introducerea cardului. Iata o posibila sursa de realocare a resurselor.

Introducerea noului sistem presupune un numar de medici care sa indeplineasca criteriile legale, dar in conditiile deficitului de medici, de care vorbeati si dvs, nu ar duce la blocarea spitalelor?

Acest risc nu exista, pentru ca noi nu concepem acest proces ca pe o forma de protest sau de presiune. Dorim stabilirea unui interval de timp rezonabil, in care sa fie facute pregatirile. Pana atunci, asiguram actul medical in aceleasi conditii, desigur.

Dar daca s-ar ajunge la un acord, efectele vor fi imediate. In fiecare an isi dau examenul de specialitate in ATI peste 100 de medici si important este ca ei sa nu mai plece masiv, asa cum se intampla acum.

Ati fost secretar de stat. De ce nu ati folosit metoda aceasta pentru a opri exodul medicilor?

Am avut ocazia sa constat cat de greu se poate realiza sistemic o schimbare de acest gen. Am promovat in Parlament o initiativa legislativa astfel incat medicii sa poate practica medicina si dupa program in cadrul spitalului public.

Aceasta e pozitia care mi se potriveste cel mai bine, de profesionist in fruntea unei societati stiintifice si profesionale, care poate promova din afara o initiativa care sper ca va fi acceptata. E mai usor din afara spre interior, decat din interior, centralizat, spre periferie.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 27764 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Spitalele vor ajunge intr-o situatie disperata. Traim cu sindromul

drobului de sare si al mamaligii Interviu"

- asta-i ala care vrea sa privatizeze ati !? :o(((

 

10 ani Basescu a lucrat impotriva Romaniei!

Azi culegem roadele!
Seful ministerului Sanatatii are relatii directe cu multinationalele farmaceutice, e pus acolo sa le sifoneze bani!
Nu are cum sa reziste Sistemul de Sanatate la asaltul atator interlopi!
Sa nu uitam de Base4scu care cerea medicilor sa plece din Romania! Sa nu uitam ca-si dorea privatizarea spitalelor, sa cumpere 800 de ambulante, tot timpul era cu gandul la banii romanilor stransi din CAS!

 

Nu cumva #Colectiv este marele succes al guvernului Ponta

implicit si a acestui ministru secretar de stat?

Un pas in spate ar fi fost onorant!

INDIFERENT , ca-i vorba de viata sau de moarrte ,

bolsevicii o dau tot timpul pe meschinarie , desi , isi doresc si-si plimba fundurile lenese tot timpul prin primarii si ministere !

Oare ?

Toti vorbesc de regimul BAsescu !
De ce nu vorbeste nimeni si de regimul Tariceanu ?

OAMENII NU VA MAI RABDA ..dlor in halate albe ,

voi stiti mai bine , ca oricit vi se va da, tot nu va ajunge ,
pentru ca voi veniti din alta GALAXIE , desi , scoliti de noi!

SOLUTIA ? e trista , insa , n-avem ce alege ...populimea vrea spitale si doctori ca in Pakistan !

Masurile de pana acum

Au sustinut emigratia. Chiar fosti ministri de externe au sustinut ca Romania doreste ca populatia sa lucreze in strainatate. Cresterea preturilor la imobiliare de 5 ori fata de raportul mondial salariu/preturi, tutunul are taxe nemaiantalnite la nivel mondial, alimentele au preturi occidentale desi la noi salariile sunt de 10 ori mai mici.

 

imixtiunea politicului in medicina? PSD isi face campanie pe ziare.

com? Sau membrul PSD s-a inscris deja in PNL??

Noul titular al postului de secretar de stat este seful Clinicii de Anestezie si Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judetean Timis si a fost numit cu sprijinul filialei judetene PSD, in care omul-cheie este liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sarbu.

http://www.revista22.ro/gandulinfo---mica-ciolaniada-cum-s-au-impartit-discret-posturile-intre-psd-pc-unpr-si-udmr-in-esalonul-doi-al-guvernului-39549.html

 

O intrebare

Care spitale ?
In Romania nu exista spitale ! Exista macelarii !

 

@maxi

Din cate stiu Tariceanu a fost pm, a devalizat financiar Romania pana-n 2008 cu ajutorul mafiei psd si a pus Romania intr-o situatie foarte dificila in pragul crizei economice mondiale de care stia foarte bine !
Insa oricat ar fi furat Basescu sau Tariceanu la un loc, principala ciuma care s-a abatut asupra Romaniei ramane mafia psd care a pus Romania pe butuci inca din 1990!

 

Logica

Basescu a redus pensiile si salariile !
Insa aceasta masura este efectul !
Cauza trebuie sa o cautam in guvernarea Tariceanu care a golit visteria Romaniei la final de mandat desi stia ca urmeaza o criza economica mondiala foarte grava !
Cine este vinovatul principal ?

 

tactu a redus pensiile si salariile ?!

trompetutza,nu mai manipula lumea,nu a taiat nimika ! a luat de la pulime si a dat la sefime,nimika nu s-a pierdut ! haiducie pe invers !

profesore (si doctor?) sandesc,nu vrei tu mai bine sa stati acasa

si sa va trimitem banii prin posta ?! stati dreaku acasa ce sa mai dati banii pe benzina ?! altu care vrea salariu de occident si munca ca pe vremea primului rapsod al tarii !

 

Sanatate, reforme, greve

Banii nu sint o problema pentru bugetul CNAS ...asta este o afirmatie gresita, pentru ca bugetul respectiv trebuie sa acopere N necesitati si nu doar necesitatile acestei categorii de medici. Evident, ar fi suficienti poate daca s-ar rezolva numai problema acestei categorii de medici in detrimentul celorlalti. Abordarea insa nu este corecta/acceptabila.

Garantarea salarizarii prin contracte si asa mai departe, se sparge tot in capul bugetului sau al pacientilor. Sa nu uitam ca nivelul de trai din Polonia e mai ridicat decit cel din Romania. Teoretic solutia propusa suna frumos. Practic insa, fortarea achitarii unor bani pentru o categorie de medici, insemna mai putini bani pentru celelalte sau pentru pacienti, indiferent cum pui problema.

In cazul polonezilor economia a mers bine. Polonia a fost singura tara fara criza economica dupa 2007. Functionarea sistemului sanitar, nu poate fi scoasa din acest context.

Bugetul va trebui sa finanteze mai mult sistemul medical: bugetul trebuie sa finanteze mai mult toate domeniile. Asta e problema in Romania. A finanta mai mult pentru sanatate insemna mai putin pentru educatie si altele. Oricum o iei tot nu se rezolva asa.

Calea corecta de rezolvare a problemei este urmatoarea:

1. Stabilitate si productivitate economica, deci cresterea nivelului de trai si fondurilor disponibile

2. Reforma prin rafinarea sistemului/regulilor pentru sporirea eficientei in TOATE DOMENIILE !

3. Constructia de locuinte pentru medici ieftine sau gratuite pentru medici, ca prima (deci nu unica) masura de sustinere

In aceste conditii, finalmente vor exista fonduri si avantaje suficiente pentru a putea face toata Romania sa functioneze normal si nu doar sistemul medical.

"Tehnologia" cu proteste si cu greve in care diversele categorii sociale cer imbunatatirea conditiilor de munca in pas alergator inainte de alegeri, NU ARE CUM SA FIE FUNCTIONALA. Asemenea abordare nu duce decit la furatul caciulii, ca solutie de moment. Azi luam de la X si dam la Y. Miine luam de la Y si dam la X.

In ultima vreme se vede clar ca problemele incep sa se rezolve. Unele chiar in pas alergator. Marea belea este ca sint foarte multe probleme si ca momentan resursele sint limitate.

Avem nevoie de stabilitate si va fi un test important sa putem sa asiguram aceasta stabilitate in perioada urmatoare dominata de crize politice, economice si militare.

Conditii exista (reforme se fac, politrucii se prabusesc) dar este nevoie de un pic de rabdare. Mult a fost, putin mai este. Ce nu s-a facut in ultimii 26 de ani nu se poate rezolva intr-un an batind din palme, oricit de competent ai fi.

Protestele atrag atentia asupra unor probleme si asta nu e un lucru rau. Toate problemele insa, dintr-o data, nu se pot solutiona.

Bunavointa exista si de lucrat se lucreaza constructiv.

Acesta e lucrul pe care trebuie sa-l inteleaga toata lumea. Mergem inainte nu inapoi.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor