Spitalul din Romania in care s-a facut un transplant cardiac complicat de catre 7 medici. Operatia a durat peste 9 ore

Duminica, 14 Octombrie 2018, ora 23:09
4597 citiri
Spitalul din Romania in care s-a facut un transplant cardiac complicat de catre 7 medici. Operatia a durat peste 9 ore
Foto: Arhiva Ziare.com

Sapte medici ai Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures au facut cu succes, duminica, un transplant cardiac complicat, intrucat primitorul, un barbat din Arad, mai suferise o interventie chirurgicala, fiind intr-o situatie clinica grava. Operatia a durat peste noua ore.

Un barbat de 38 de ani din Arad a primit inima unei paciente de 43 de ani din Cluj, aflata in moarte cerebrala.

Dr. Horatiu Suciu, seful Institutului, a declarat, presei, la finalul operatiei, ca pacientul care a primit inima avea un istoric medical incarcat.

"Pacientul a fost operat acum trei ani intr-un alt centru din Romania, cand s-a efectuat o interventie chirurgicala cardiaca, in continuare pacientul dezvoltand o insuficienta cardiaca si o cardiomiopatie dilatativa, care l-a dus intr-o situatie clinica foarte grava. Pacientul era la limita resurselor terapeutice si fizice ale organismului. A fost o ocazie importanta, pentru ca a aparut acest cord, care a fost prelevat la Cluj, de la o pacienta in varsta de 43 de ani, aflata in moarte cerebrala, in urma unui anevrism cerebral rupt", a spus Horatiu Suciu.

Cordul a fost prelevat in cursul diminetii de duminica si a ajuns in Mures cu un elicopter SMURD.

"Interventia a decurs fara incidente deosebite. Ceea ce vreau sa mentionez e ca intotdeauna pacientii care au fost supusi unor interventii chirurgicale cardiace, fiind vorba despre o reinterventie, toate manevrele sunt mult mai dificile si toate riscurile chirurgicale, si nu numai, sunt mult mai mari decat la un pacient care se afla la prima interventie", a mai spus Horatiu Suciu.

Seful Institutului a subliniat ca la un moment dat erau sapte medici in sala, inclusiv rezidenti si specialisti. Incizia a inceput la ora 8.30, iar interventia s-a incheiat dupa ora 17.30. Astfel de operatii dureaza, de regula, sase ore.

"A fost al patrulea transplant din acest an, ceea ce pentru o institutie, pentru clinica, e un numar relativ bun, dar pentru tara este total insuficient. Daca vorbim, pe lista de asteptare a clinicii noastre sunt aproximativ 30 de pacienti care in acest moment trebuie transplantati, azi sau maine. Daca vorbim de tara sunt foarte multi si, din pacate, multi dintre ei nedepistati", a afirmat dr. Suciu.

Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures este singurul din Romania in care se realizeaza transplant de cord.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#transplant spital targu mures , #spital