Spitalul Universitar, in prag de faliment

Marti, 11 Mai 2010, ora 23:33
2859 citiri
Spitalul Universitar, in prag de faliment

Unul dintre cele mai mari spitale din tara, Spitalul Universitar Bucuresti, mai are doar 12 lei in cont. Medicii spun ca in cazul in care spitalul nu va avea bani va redirectiona pacientii catre alte spitale.

Spitalul Universitar din Capitala are probleme cu fondurile, din banii pe care ii primeste lunar avand de platit salarii, utilitati, medicamente si materiale sanitare, dar si datorii din 2008 si 2009, a declarat, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al unitatii, medicul Bogdan Popescu.

Potrivit medicului, Spitalul Universitar are datorii de 65 de milioane de lei - 20 de milioane din 2008 si alte 45 de milioane din 2009.

Din banii pe care spitalul ii are la dispozitie, aproximativ 80% sunt folositi pentru plata salariilor medicilor si personalului angajat. Din restul banilor sunt platite materiale sanitare, medicamente, utilitati, dar si facturile scadente catre furnizori care daca nu isi primesc banii nu vor mai colabora cu unitatea.

"Zilele acestea spitalul a ramas la un moment dat cu 12 lei in cont. Nu e vorba de neglijenta, cum ar spune unii, ci de faptul ca managerul are obligatia sa cheltuiasca pana la ultimul leu in folosul pacientilor. Marti la pranz am mai primit 200.000 de lei, care vor merge la Unitatea de Primiri Urgente, la sectia de Terapie Intensiva si la blocul operator", a declarat Bogdan Popescu.

Medicul a precizat ca in cazul in care spitalul nu va avea bani va redirectiona pacientii catre alte spitale, pentru ca primeaza sanatatea acestora si calitatea actului medical. "Acest lucru s-a intamplat si azi-noapte, cand medicul de garda de la chirurgie nu a avut fire pentru a opera", a mai spus Bogdan Popescu.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Universitar a mai spus ca in situatia de fata este aproape imposibil ca unitatea sa faca fata, fiind vorba despre o situatie fara precedent, care nu poate deveni o stare de normalitate.

"Din decembrie 2009 am facut fata cu brio, desi spitalul a fost suprasolicitat si a avut multe cazuri complicate de tratat. Au fost facute adrese catre Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Casa de Asigurari a Capitalei pentru a cere sprijin", a precizat medicul.

"Medicina nu e o problema a medicilor, ci a societatii romanesti in intregul ei. Daca avem capacitatea sa nu fim in conflict si sa gasim solutii va fi totul bine", a mai spus Bogdan Popescu.

Pe 23 aprilie managerul Spitalului Universitar, Catalin Carstoiu, declara ca unitatea sanitara nu mai are de doua saptamani fonduri pentru a angaja cheltuieli pentru medicamente si ca a fost nevoit ca pentru tratarea celor doua paciente transferate in stare grava de la CF2 sa procure tratamentul folosind relatii de prietenie si colaborare.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...
Comentarii
sloimul_maltez
rank 1
Spitale de papagali: autogestiunea financiara a spitalelor publice este o contradictie aberanta care deschide larg poarta fraudelor si a jefuirii iresponsabile a resurselor acestora - Aici duce proasta organizare si gestionare: la faliment