Sunt antibioticele din Romania ineficiente? Posibile efecte perverse ale dezinfectantilor diluati Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 17 Mai 2016, ora 07:23
10661 citiri
Sunt antibioticele din Romania ineficiente? Posibile efecte perverse ale dezinfectantilor diluati Interviu

Exista studii care arata ca unele bacterii expuse la dezinfectati pot dezvolta rezistenta mai mare fata antibiotic nu numai fata de respectivii dezinfectanti, afirma conf. univ. dr. Gabriel Popescu, medic primar boli infectioase la Spitalul Matei Bals.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, conf. Popescu a aratat ca avem o problema cu utilizarea excesiva a antibioticelor in spitale, insa e foarte putin plauzibil sa avem medicamente calitativ necorespunzatoare, avand in vedere filtrele pe care le are de trecut un produs inregistrat si utilizat intr-un stat UE.

Conf. Gabriel Popescu apreciaza ca pentru a lupta cu infectiile nosocomiale sunt necesare schimbari majore la nivelul decientilor, dar si al publicului.

Dupa frisonul dezinfectantilor falsificati, a aparut cel al antibioticelor. Avem o problema cu eficienta antibioticelor in Romania?

In anumite situatii, antibioticele sunt ineficiente, situatii care pot avea mai multe explicatii. Prima tine de ceea ce arata studiile OMS: o treime pana la jumatate din prescriptiile de antibiotice sunt inutile sau eronate. In aceste situatii, in mod cert, nu ai niciun efect pentru nu ai ce efect sa obtii. Un antibiotic nu are cum sa fie eficient impotriva a ceva ce nu se trateaza cu el.

Un alt doilea aspect care poate explica ineficienta antibioticelor in unele situatii este utilizarea ghidurilor de tratament elaborate in alte parti ale lumii. In lumea aceasta a microbilor si a luptei impotriva lor vorbim despre "aici si acum".

Nu poti extrapola rezultate si eficienta din alta zona geografica in zona ta sau chiar dintr-un spital in alt spital. Sau nu poti continua sa tratezi ca acum 10-15 ani.

De ce?

Microbii sunt organisme vii, care fac tot posibilul pentru a supravietui. In aceste conditii, vor fi selectati si vor supravietui cei care au mecanisme de rezistenta fata de antibioticele aflate in uz la un anumit moment dat.

Asa incat, inevitabil, in timp, bacteriile isi cresc rezistenta fata de antibioticele care au fost utilizate. De aceea, nu te raportezi la ce stii de acum 10-20 de ani sau la un ghid de tratament dintr-o zona cu alt profil de rezistenta bacteriana la antibiotice, cu o alta istorie a folosirii antibioticelor.

Exista si o ineficienta provocata, ca in cazul dezinfectantilor, de falsificarea antibioticelor sau de greseli de productie?

Neconformitati au fost descoperite acum 15-20 de ani la produse venite din afara Europei. In ultimii zece ani, insa nu stiu sa se fi descris asa ceva.

In practica dvs ati avut vreodata suspiciunea ca un anumit antibiotic ar fi neconform?

Nu. Repet insa ca avem o problema cu utilizarea excesiva a antibioticelor in spitale: un studiu european de evaluare a utilizarii antibioticului in spital din 2012 arata ca jumatate dintre pacientii internati in ziua studiului primeau antibiotic, indiferent de diagnostic, ceea ce este foarte mult fata de media europeana de 35-36% dintre pacientii internati.

Insa e foarte putin plauzibil sa avem produse calitativ necorespunzatoare avand in vedere filtrele pe care le are de trecut un produs inregistrat si utilizat intr-un stat UE. Chiar produse importate din afara UE trec prin acest filtru.

In plus, chiar aparitia de efecte colaterale nedorite cand se administreaza antibiotice, consecinta distrugerii unor bacterii (cum este cazul infectiilor cu Clostridium difficile), este o dovada de eficienta.

Exista insa studii care arata unele diferente intre doua produse care contin aceeasi substanta in aceeasi concentratie.

Adica produsele originale sunt mai eficiente decat genericele?

Nu am avut situatii de infectie care sa nu raspunda la tratamentul cu un antibiotic generic si sa fie vindecata apoi de administrarea produsului original cu aceeasi doza de substanta activa.

Dar mai exista un lucru care poate ingreuna interpretarea eficientei sau ineficientei unui tratament antibiotic. O infectie se vindeca prin conjugarea a doi factori: imunitatea pacientului si interventia medicala.

Exista infectii care se vindeca prin simpla interventie a sistemului imunitar. Deci poti avea un rezultat favorabil, indiferent daca antibioticul a fost potrivit sau nu.

Sistemul imunitar este cu atat mai eficient cu cat consumul de antibiotice din antecedentele pacientului a fost mai mic?

Impactul nu e la acest nivel al sistemului imunitar. Prin tratamente antibiotice repetate selectam dintre germenii care ne colonizeaza, pe suprafata organismului sau in interior, pe aceia mai rezistenti. Daca gasesc o bresa in sistemul de aparare si determina o infectie, vor pune o problema suplimentara, pentru ca infectia va fi cu germeni mai rezistenti si deci mai greu de tratat, ca urmare a tratamentelor anterioare.

Apoi antibioticele au o "vocatie" sociala. Tratezi cu antibiotic un pacient, ii selectezi germeni mai rezistenti si acestia trec la alte persoane. Asa se intampla de multe ori si in mediul spitalicesc, unde avem intr-un spatiu restrans multi pacienti, unii colonizati cu germeni rezistenti pe care ii trimit direct sau prin intermediul obiectelor sau chiar al personalului medical altor pacienti.

Spuneti ca eficienta antibioticului difera de la spital la spital. Adica acelasi pacient cu aceiasi germeni trebuie sa primeasca tratament diferit la Matei Bals si la, sa zicem, Floreasca?

In mod normal ar trebui sa fie cunoscuta circulatia microbiana in fiecare spital. Pacientul se interneaza colonizat cu anumiti germeni si dupa ce se interneaza poate fi expus la germeni existenti deja in spital, unii cu rezistenta deja selectata la mai multe antibiotice.

Si de multe ori acel pacient este mai susceptibil la infectii din cauza bolii pentru care s-a internat sau a interventiei chirurgicale la care este supus. Rezultatul este un risc mai mare de infectie.

Daca stii ce germeni ai in spital, stii si profilul lor de rezistenta la antibiotice.

Deci exista un specific al fiecarui spital sub aspectul germenilor si al infectiilor nosocomiale?

Poate exista.

Si cine il stabileste?

In mod normal laboratoarele de microbiologie urmaresc circulatia si izolarea anumitor gemeni in respectivul spital si periodic ar trebui sa faca analiza datelor de rezistenta a bacteriilor izolate.

Si datele pot fi folosite pentru a ajusta tratamentul initial al unor infectii nosocomiale. Nu poti astepta pana ai o identificare a agentului etiologic si tratamentul pe care il incepi are sanse mai mari sa fie eficient daca iti cunosti germenii din spital.

E vorba de o obligatie legala sau doar o buna practica?

Cu siguranta este o buna practica. Depinde insa de calitatea activitatii din laboratorul de microbiologie, de dotarile sale, de reactivii utilizati si de calificarea personalului existent sa ai rezultate corecte pe care te poti baza. Nu toate spitalele au aceleasi posibilitati.

Trebuie sa luam in calcul si ca nu toate spitalele au propriile laboratoare de microbiologie. O buna parte au serviciile externalizate si nu stiu ce grad de comunicare exista intre clinicieni si laborator. Dar printr-o corecta relatie contractuala se pot obtine rezultate si in aceste spitale.

Ce efect au dezinfectantii falsificati asupra bacteriilor si infectiilor nosocomiale?

Daca nu faci cum trebuie dezinfectia mediului spitalicesc, a obiectelor din jurul pacientului, de acolo, microbii ajung prin mana pacientului, a personalului, a vizitatorilor sa colonizeze pacientul si chiar sa determine o infectie. Exista obiecte care sunt supuse sterilizarii, dar si unele pentru care singura forma de eliminare a bacteriilor este dezinfectarea. Nu poti sa duci patul si noptiera in autoclav.

Acesta este un prim mod prin care dezinfectantele ineficiente contribuie la cresterea numarului de infectii nosocomiale.

Apoi, este demonstrat ca folosirea solutiilor dezinfectante in dilutii prea mari stimuleaza rezistenta bacteriana fata de acei dezinfectanti. Exista si studii, deocamdata putine, care arata ca unele bacterii expuse la dezinfectati pot dezvolta chiar si o rezistenta mai mare fata de antibiotice.

Puteau medicii, asistentele sa-si dea seama ca un dezinfectant este ineficient?

Cand intr-un spital, intr-o sectie ai mai multe infectii provocate de un microb, ai obligatia se te intrebi ce anume favorizeaza acest lucru. Ce anume a facut ca dupa cazul initial sa apara si urmatoarele. Iar intre cauzele de investigat este si eficienta igienei mainilor, a procesului de dezinfectare a echipamentelor si a mediului spitalicesc.

Pana acum am vazut cum poate fi scapat de sub control fenomenul infectiilor nosocomiale. Cum facem calea inapoi, cum luptam cu fenomenul?

Trebuie modificate mentalitatile si la publicul larg, si la personalul medical.

In primul rand, problema trebuie mai intai cunoscuta si recunoscuta pentru a permite o mai buna interventie, iar pentru asta e necesara o schimbare de mentalitate si de legislatie la nivel de decident in cadrul sistemului sanitar si o pregatire adecvata a personalului medical.

E contraproductiva sanctionarea managerului sau anatemizarea medicului care raporteaza infectii. Trecem printr-o perioada in care ar trebui sa scoatem la suprafata aceaste situatii.

E necesara apoi o interventie pentru utilizarea mai judicioasa a antibioticelor. Un rol extrem de important l-ar avea un program de buna practica in fiecare spital si cel mai pregatit sa coordoneze un asemenea program este medicul specialist in boli infectioase.

Asa ceva se intampla in multe sisteme medicale mai dezvoltate. De exemplu, Olanda are asemenea programe de buna practica, coordonate de medici infectionisti, in toate spitalele din tara. Din pacate, la noi, medicii infectionisti lipsesc din foarte multe spitale.

Si e nevoie de personal medical suficient, pentru ca un personal suprasolicitat poate sa rateze mai usor anumiti timpi ai masurilor de profilaxie a infectiilor.

Ar trebui sa vorbim si despre rolul laboratorului microbiologic care sa identifice germenii cu rezistenta mare la antibiotice in mediul spitalicesc si sa declanseze procesul de prevenire a cazurilor secundare. In cadrul acestuia, pacientii infectati sau colonizati cu germeni cu potential epidemiologic major trebuie separati si ingrijiti de personal medical dedicat, care sa nu se ocupe si de alti pacienti.

Si la nivelul publicului ce schimbare se impune?

Publicul trebuie sa inteleaga ca respectarea unor reguli simple reduce semnificativ riscul. Reguli simple de igiena, de la spalatul pe maini, la purtarea echipamentelor de protectie, atunci cand viziteaza un pacient, pentru a nu aduce germeni din afara si pentru a nu-i lua pe ai pacientului pe care sa-i duca mai departe.

Exista un sentiment ca pacientul trebuie ajutat psihologic si alimentar in timpul spitalizarii. E laudabil, dar respectand norme simple ca sa nu ajungem sa expunem pacientul la riscuri si mai mari.

Citește și:
Închisoare pentru şoferii băuţi şi drogaţi care au produs un accident mortal. Proiect de lege depus în Parlament
Închisoare pentru şoferii băuţi şi drogaţi care au produs un accident mortal. Proiect de lege depus în Parlament
Senatorul PSD Robert Cazanciuc a depus la Parlament, marţi, proiectul de modificare a legislaţiei penale care prevede ca niciun şofer băut, drogat sau fără permis care ucide oameni...
Îl va mai susține USR pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei? Răspunsul oferit de deputatul Claudiu Năsui
Îl va mai susține USR pe Nicușor Dan la Primăria Capitalei? Răspunsul oferit de deputatul Claudiu Năsui
Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat marţi în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre susţinerea lui Nicuşor Dan pentru un nou mandat la Primăria Capitalei, că, în 2023, partidul...