Ziare.com

Totul despre cardul de sanatate: efecte, riscuri, avantaje Interviu cu seful Casei de Sanatate Bucuresti

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 22 Septembrie 2014, ora 10:06

   

Totul despre cardul de sanatate: efecte, riscuri, avantaje Interviu cu seful Casei de Sanatate Bucuresti
Pacientul nu va mai fi plimbat dupa adeverinte si acte medicale, fraude de tipul celei de la Spitalul de Chiruigie Plastica nu vor mai fi posibile si vor fi salvate milioane din banii contribuabilului, afirma presedintele Casei de Sanatate Bucuresti, prof. dr. Gheorghe Iana.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, dr. Gheorghe Iana a explicat ce va face pacientul cu cardul din momentul in care acesta ii va fi adus de postas, ce date sunt inscrise pe el, unde va fi folosit, cine si in ce conditii are acces la ele.

Totodata, presedintele CASMB a aratat cum anume va opri cardul de sanatate fraudarea banilor: "Fiecare accesare de serviciu de sanatate se va face in baza acestui card, care va avea un cod PIN, la fel ca un card bancar. Daca acest cod nu va fi introdus si cardul nu va fi accesat, serviciul respectiv nu va putea fi raportat si platit."

Dr. Gheorghe Iana estimeaza ca in felul acesta frauda din sistemul asigurarilor de sanatate va scadea la sub 10%.

Cand vor avea toti asiguratii cardul de sanatate in buzunar si ce trebuie sa faca dupa ce il primesc?

Posta a inceput distribuirea cardurilor, numai in Bucuresti vorbim despre un milion si jumatate. Vor exista persoane care nu vor fi gasite acasa, fie ca nu locuiesc in tara, si-au schimbat domiciliul sau au decedat, dar mai figureaza in documente. Cardurile nedistribuite se vor intoarce la noi. Pana la sfarsitul anului, ar trebui sa trecem toate etapele.

Iar, dupa ce primeste cardul, fiecare asigurat trebuie sa se duca cu el la medicul de familie pentru a-l activa.

Cine plateste serviciile postale pentru distribuirea cardurilor?

Casa de Sanatate.

De ce e important acest card despre care vorbim de ani buni?

E un punct cheie al gestionarii fondurilor pentru Sanatate. Toate sistemele de asigurari din lume sunt supuse fraudarii. Dar limitarea acestor fraude nu poate fi facuta decat prin mijloace de monitorizare a circuitului banilor si a platii serviciilor.

Cardul este elementul care face legatura dintre ceea ce declara furnizorii si ceea ce primeste pacientul.

Concret, ce informatii vor exista pe card?

Cardul va avea o componenta de accesare a serviciilor, legata de calitatea de asigurat, si alta legata de informatiile despre starea pacientului, adica dosarul lui medical electronic. Aceasta a doua componenta, dosarul medical, va intra in cursul anului viitor.

Fiecare accesare de serviciu de sanatate se va face in baza acestui card, care va avea un cod PIN, la fel ca un card bancar. Daca acest cod nu va fi introdus si cardul nu va fi accesat, serviciul respectiv nu va putea fi raportat si platit. Si vom constata ca multe servicii se vor reduce.

Nu vom mai putea avea servicii simultane: pacient internat in spital care in acelasi timp beneficiaza de reteta gratuita, de consult in ambulatoriu sau de investigatii paraclinice, care ii sunt asigurate de spital in timpul internarii.

Unde va fi folosit cardul?

La medicul de familie, la spital, oriunde pacientul primeste un serviciu medical.

Si la farmacii?

Acolo deja se lucreaza pe reteta electronica, nu e nevoie de card. Dar principala problema este la prescriptor. Daca reteta nu exista, nu e nimic de eliberat la farmacie. Eliberarea retetei si consultul in urma careia este ea este eliberata se inregistreaza prin intermediul cardului.

Care sunt avantajele cardului pentru pacient?

Cardul va face legatura noastra directa cu pacientul, fara sa mai fie nevoie sa il intrebam nimic. Cardul ne spune daca a beneficiat de serviciul respectiv si trebuie sa il decontam. Ceea ce ati vazut in oncologie sau la Spitalul de chirurgie plastica, de exemplu, nu se va mai putea intampla.

Va dau un exemplu. In vara aceasta am fost supus unui tir mediatic pentru ca am trimis niste scrisori unor asigurati, dupa ce in urma unui control al Curtii de Conturi au fost constatate suprapuneri de servicii pe aceiasi pacienti. Eu am vrut sa stiu daca pacientul chiar a beneficiat de acele servicii.

Daca a beneficiat inseamna ca acea clinica si-a incalcat regulile contractuale cu Casa. Dar daca pacientul nu a beneficiat de aceste servicii? Atunci e frauda.

Eu am notificat pacientul ca a beneficiat de niste servicii de care nu trebuia sa beneficieze si deci trebuie sa achite contravaloarea lor. Daca l-am pus in fata acestei situatii, el spune daca a beneficiat sau nu, altfel nu mi-ar fi raspuns. Si asa am recuperat multi bani, milioane de lei.

De acum, cardul va spune totul si eu estimez ca fraudele din sistem, din banii platiti de asigurati, vor scadea la sub 10%.

Pe de alta parte, pacientul nu va mai fi plimbat pentru o adeverinta de asigurat. Cardul ii va confirma calitatea de asigurat si nu il va mai trimite nimeni dupa adeverinta.

Circulatia documentelor intre medici va fi mai simpla, nu va mai fi transferata pacientului ca pana acum: adu-mi biletul de iesire de acolo, du-te dupa actele acelea ca nu le ai. Pacientul trebuie sa-si poarte doar cardul si fiecare document va fi procesat in dosarul lui electronic.

Cand distribuim cardurile, vom vedea si cati asigurati mai avem in mod real in Romania acum, deci daca in unele situatii nu sunt raportati mai multi asigurati decat exista.

Este si responsabilizare a pacientului. Daca a folosit cardul si a introdus codul PIN, raspunde si el.

Si ce sanctiune risca?

Sanctiunea care se aplica pentru participarea la un fals. Nu isi pierde calitatea de asigurat, ea depinde doar de plata contributiei.

Pentru ca toate sa devina realitate este esential ca medicii de familie, in primul rand, sa aiba cititoare de card. Unii insa nu vor sa il cumpere.

Nimeni nu e obligat sa fie partenerul Casei de Asigurari de Sanatate. Ca sa fii in relatie contractuala cu Casa, trebuie sa indeplinesti anumite conditii legale. Folosirea cardului devenind obligatorie, fiecare furnizor care va vrea sa fie in relatie cu Casa va trebui sa faca dovada ca poate functiona in sistem.

Deci medicul care nu va avea cititor nu va avea contract cu Casa de Sanatate?

Exact. El va putea functiona in continuare, nu isi pierde dreptul de libera practica, dar serviciile lui vor fi platite exclusiv de pacient.

Cand credeti ca vor avea toti medicii cititoare de card?

Noul contract cadru va prevedea explicit aceasta obligatie. Pana atunci, cardul nu va fi obligatoriu. Cardul va deveni obligatoriu pentru asigurat cand va fi obligatoriu si pentru medic. Vor mai fi probabil cateva luni de armonizare. Dar eu cred ca pana se termina distribuirea cardurilor, cei mai multi dintre medici isi vor cumpara si cititoare.

Pe card va fi inscris tot istoricul medical al pacientului, toate afectiunile de care a suferit, diagnostice? Unii se tem de aceasta expunere.

Cand cardului ii va fi atasat si dosarul medical al pacientului, va putea fi accesat istoricul acestuia. Cardul e detinut de pacient, iar dosarul medical e la medic, exista reguli de confidentialitate stricte in aceasta relatie. Gestiunea sistemului electronic e securizata.

Si daca o alta persoana decat medicul isi achizitioneaza un cititor de card ce poate citi de pe el?

Exista mai multe paliere de securitate. In primul rand, nu poate citi decat daca are codul PIN. Daca il are, va putea accesa doar informatia ca titularul cardului e asigurat si poate beneficia de un serviciu.

Doar medicul care gestioneaza dosarul electronic al pacientului poate intra in istoricul lui, iar medicul are si el un mod de identificare la accesarea sistemului. Fiecare accesare se vede exact de cine si cand e facuta. Si din momentul in care accesezi dosarul medical raspunzi pentru confidentialitatea datelor.

Daca, din eroare sau cu rea intentie, altcineva decat pacientul intra in posesia plicului cu cardul si codul PIN?

Cardul trebuie si activat, ceea ce se poate face numai la medic. La prima vizita, dupa primirea cardului. Noi vedem imediat la ce terminal a fost activat cardul, exista un cod de parafa, un cod in sistemul informatic.

Dispare cardul european, cel valabil pentru sase luni, odata cu aparitia cardului de sanatate? Acesta va putea fi folosit in strainatate?

In mod normal, acesta este pasul urmator, dar inca nu va pot da un orizont de timp. Deocamdata vor exista amandoua.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 38899 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domiciliez in DIASPORA. Platesc impozait pe pensie si CAS pentru....

.....banii ce depasesc 740 de lei.
De ce platesc CAS, daca nu mai domiciliez in tara ?
Care e ratiunea CAS-ului in acest caz ?

Ce sa fac cu cardul emis conform legtii, la ce sa-l folosesc ?
Sau nu-l ,primesc numai platesc ?

E o hotie sau o scapare a legii ?

 

Nimic despre mai nimic

Atat timp cat sistemul medicilor de familie nu se reformeaza si CNAS nu agministreaza banii TRANPARENT, cand asiguratii nu-si cunosc drepturile, iar datoriile sistemului fata de ei plutesc in necunoscut, intre prostie si escrocherie, ce sa faca bietul si micutul card?

 

Gargara ...scumpa

si pe banii contribuabilului.Raman la parerea ca sistemul e defect: cati bani s-au cheltuit si se vor cheltui inca pentru a stopa frauda in sistem? Nu era (este) mai simplu ca cel dovedit sa acopere "gaura" si sa i se aplice si pedeapsa prevazuta de lege? Din cate fraude s-au descoperit, cati bani s-au recuperat?

 

In mod normal, dacă se scade numărul iresponsabililor și cel al mino

rilor din cel al cardurilor, ar trebui să avem cifra la zi a numărului electorilor. Dar, dacă nu se activează comanda scoaterii automate din sistem a cardurilor decedaților, a rămas și posibilitatea jongleriilor.

 

Complicat si incomplet

De ce doar medicul de familie ar avea acces la dosarul medical ? Daca eu ma duc la o clinica privata de ce un medic de acolo nu poate vedea istoricul meu medical? Istoricul medical ar trebui sa fie citit cu acordul pacientului de catre orice medic, in orice clinica sau spital , privat sau de stat. Pare ca sistemul e facut doar ca sa reduca pierderile bugetului de stat si nu sa imbunatateasca viata pacientilor

 

Proiectul e-Romania de integrare in e-Europa

Inca un "proiect cu dedicatie" din care nu va iesii nimic bun. O inutilitate de plastic care nu poate fi citita, nu poate fi exploatata si nu este legata la nici o baza de date cu care sa poata interactiona. ceva facut de nistre "biciclisti executivi" care "bike-aza" pe autostrada si se supara ca ii intrec masinile ... primul lucru in lansarea unui sistem de administrare de date este -BAZA DE DATE. Al doile este - protocolul de securitate si acces la aceasta si al treile- este "platforma de exploatare si actualizare in timp real" a acestei Baze. Inca un "mare proiect' de descoperire al apei calde de catre un guvern total nepregatit la toate capitolele ( mai putin cel de stricat inutil banii si asigurarea favorizarii infractorilor financiari". Pentru "dimensiunea" si "nevoile" Romaniei de dezvoltare a unui sistem de e-guvernare care sa se poata integra in e-Europe sunt nevoie de 4 conturi pentru persoanele fizice si juridice ( CEI, CE de taxe si amenzi, CE de plati catre si de la stat, CE de asigurari si de sanatate). O platforma care sa administreze 100 de milioane de conturi in timp real si care sa aiba o interoperabilitate sub directul control al guvernului si al ministerelor implicate "am pus-o la dispozitia lor de 10 ani"! dar daca nu e UTI, sau VISA, sau SIVECO, sau Asesoft, sau BCR-ul implicate atunci ... mai bine nu! Asa cum imi spunea odata un frustrat, care se dadea "leu" si el era de un ban, o sa jung sa-i dau in judecata pentru furt de proprietate intelectuala. http://florinsuciu.ro/stas/platforma-stas/

 

Nimeni nu e obligat sa fie partenerul Casei de Asigurari de Sanatate

!?? O minciuna crasa sau dezinformare! Eu nu locuiesc in tara, am insa un apartament inchiriat si pe langa impozit, plata CAS este obligatorie! Asta desi nu mi s-a eliberat adeverinta de asigurat, nu beneficiez in niciun fel de servicii de sanatate (nefiind in tara) dar sunt obligat sa le platesc!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor