Transfuzie gresita la Spitalul CF 2 din Bucuresti: Ministerul Sanatatii sesizeaza Parchetul

Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 14:48
2186 citiri
Transfuzie gresita la Spitalul CF 2 din Bucuresti: Ministerul Sanatatii sesizeaza Parchetul
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Sanatatii va inainta Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 raportul de control rezultat in urma verificarilor de la spitalul CF2, unde in vara o femeie bolnava de cancer a primit o transfuzie gresita.

Controlul la CF2 a avut loc in perioada 22 august - 25 august, fiind verificat, in principal, managementul medical si procedural pentru cazul pacientei mentionate, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii remis vineri Ziare.com.

Atunci, spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei, iar asistenta medicala din cauza careia s-a facut transfuzia de sange gresita a fost amendata cu 700 de lei.

Nereguli grave la CF 2

In raport se arata, printre altele, ca nu a fost inscrisa in foaia de observatie a pacientei efectuarea grupei sanguine AB si ca femeia a fost "identificata gresit" inainte de recoltarea probelor pretransfuzionale, consecinta fiind etichetarea eronata a probei de sange.

Mai mult, "consimtamantul informat privind transfuzia nu a fost semnat de catre pacienta si nu exista dovezi ca pacienta a fost informata cu privire la posibilitatea administrarii transfuziei", se mai arata in comunicat.

Raportul transmite ca "procedura de solicitare si administrare a sangelui si componentelor sanguine in blocul operator nu a fost respectata", in sensul ca "nu s-a completat bonul cerere de sange de catre medicul prescriptor, nu s-a solicitat o noua proba de sange pretransfuzional, nu s-a consemnat in FOCG (foaia de observatie -n.red.) indicatia de transfuzie si monitorizarea pacientei".

In plus, controlul ultim pretransfuzional la patul bolnavului/bloc operator nu a fost efectuat.

Apoi, eroarea nu a fost raportata catre intreg personalul medical care o tratase.

In foaia de observatie a pacientei lipsesc etape din tratamentul ei si nici nu sunt trecute toate numele persoanelor care raspund de procedurile medicale la care a fost aceasta supusa.

Pacienta care a primit transfuzia cu alta grupa de sange a fost operata pe 26 iulie, la Spitalul CF2. Ea sufera de cancer in faza incipienta. Informatia privind transfuzia gresita a fost comunicata medicilor chirurgi de-abia dupa mai bine de trei zile, cand pacienta a avut o hemoragie puternica.

Nici sotul pacientei nu a stiut ca acaesta primise o transfuzie gresita de sange.

Din fericire, dupa o perioada critica, evolutia pacientei a fost una pozitiva, femeia fiind externata la mijlocul lunii august, chiar daca a ramas sub supraveghere medicala.

Este al doilea caz de transfuzie gresita din aceasta vara, dupa cel de la Spitalul de Arsi, unde o femeie in varsta de peste 60 de ani a murit dupa ce i-a fost facuta o transfuzie cu grupa de sange B3, desi avea grupa A2.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#raport control CF2 Parchet, #vinovati transfuzie gresita CF2, #amenzi CF2 transfuzie gresita, #raport MS CF2 transfuzie gresita , #spital