Un copil de 10 ani a primit o inima noua, la Targu Mures. Mesajul emotionant al mamei, pentru parintii fetitei-donator

Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 10:51
5228 citiri
Un copil de 10 ani a primit o inima noua, la Targu Mures. Mesajul emotionant al mamei, pentru parintii fetitei-donator
Foto: Arhiva Ziare.com

Un copil de 10 ani, din judetul Tulcea, a primit o inima noua in urma unui transplant realizat la Institutul de Urgenta de Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) Targu Mures de o echipa condusa de seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara, profesor doctor Horatiu Suciu.

"Ne bucuram ca in aceasta zi am reusit sa efectuam un transplant cardiac, este cel de-al saselea din acest an. (...) Partea care ne bucura este ca receptorul este un copil de zece ani. Subliniez acest lucru pentru ca, din pacate, donatorii copii sunt foarte rari in tara noastra si nu numai. Este in proportie mult mai mic, evident, si transplanturile la copii sunt mult mai putine, dar asta nu inseamna ca nu sunt copii care au nevoie de transplant de inima, plamani sau ficat. (...)

Beneficiarul este un copil de 10 ani, din Tulcea, care a venit cu mari sacrificii. Operatia a decurs bine, o echipa din centrul nostru s-a deplasat la Oradea, unde s-a prelevat cordul, a ajuns pe calea aeriana cu un elicopter SMURD, operatia a durat cinci ore si jumatate, a decurs bine si suntem increzatori", a declarat doctorul Horatiu Suciu.

Baiatul care a primit cordul unei fetite de opt ani avea insuficienta cardiaca in stare avansata, era pe lista de asteptare a IUBCvT Targu Mures de trei ani, iar aceasta interventie a fost considerata de medici "cam ultima sansa, in contextul cazurilor foarte rare de transplanturi de inima la copii".

Potrivit sefului Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din IUBCvT Targu Mures, in acest centru s-au facut in 2018 doua transplanturi la copii, iar in decursul timpului au fost 12-14 cazuri, cel mai mic pacient avand doi ani.

Doctorul Marius Harpa, care a participat la prelevarea de organe, a declarat presei ca echipa pe care a condus-o a fost contra cronometru din cauza vremii, dar ca, in cele din urma, s-a incadrat in timp, iar transplantul de cord a avut loc in conditii ideale.

"Suntem echipa care a fost in deplasare la Oradea pentru a preleva cordul donatorului. Dupa o zi de munca, dupa un drum lung, dupa o vreme nu prea prietenoasa, eram la limita si cu transportul cordului din cauza vremii, dar ne-am incadrat in timp, cordul a ajuns bine, operatia a decurs excelent. Evolutia pare buna, receptorul reactioneaza bine la cordul implantat, nu are suport special, deci evolutia e buna.

Cordurile sunt bune intotdeauna pentru ca noi ne asiguram ca aceste organe sa fie bune din punct de vedere functional si metabolic si asa mai departe. Problema apare in cazul pacientilor receptori, daca au diverse afectiuni, comorbiditati, care pot sa influenteze evolutia postoperatorie. Dar cordul intotdeauna se aduce pentru pacientul cel mai potrivit, asa cum s-a intamplat si astazi. Un cord pediatric a mers la un pacient pediatric", a relatat dr. Harpa.

Mesajul emotionant al mamei

Mama copilului transplantat, Marieta Turlica, a spus ca Denis era pe lista de asteptare de trei ani si le-a multumit parintilor fetitei de la Oradea, care au trecut peste durerea lor si au fost de acord sa doneze cordul.

"Am asteptat, am avut doua sanse deja pe care le-am ratat, copilul a spus ca a treia este cu noroc si asa a fost. Prima sansa pe care a avut-o - s-au razgandit parintii, nu au mai fost de acord cu prelevarea organului, s-au razgandit si a doua oara, copilul era foarte racit. (...) El s-a bucurat foarte mult, pentru ca stia ca e singura lui sansa la viata, la viata lunga si, cand a aflat ca totul a fost bine, a fost foarte fericit.

Le multumim parintilor care au avut curajul sa faca acest lucru. Nu stiu ce le-as putea spune, ca durerea lor, bineinteles, este imensa, imi imaginez, am fost si noi in starea respectiva. Le doresc putere sa treaca peste si le multumim din suflet, sa stie ca acolo, undeva, fetita lor inca mai traieste in copilasul nostru", a spus Marieta Turlica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#transplant inima copil Targu Mures, #transpant inima Romania donatori, #lista asteptare transplant inima Romania , #spital