Un medic roman din Marea Britanie explica diferenta enorma din spitale: Fara bijuterii si halate albe, un robot anunta infectiile la telefon

Marti, 14 Iunie 2016, ora 13:47

   

Un medic roman din Marea Britanie explica diferenta enorma din spitale: Fara bijuterii si halate albe, un robot anunta infectiile la telefon
Criza care a zdruncinat din temelii Sanatatea din Romania este inacceptabila, iar coruptia a atins un nivel scandalos, inuman, care ucide la propriu. Cu toate acestea, Felicia Buruiana, medic roman stabilit in Marea Britanie, este de parere ca o echipa de oameni onesti, cu viziune, poate resuscita sistemul nostru sanitar.

La fel ca multi alti medici, Felicia Buruiana a plecat din Romania in urma cu 10 ani si si-a facut un rost peste hotare. Jurnalistii de la The Guardian au prezentat-o recent drept medicul roman care vorbeste 5 limbi straine.

A fost vicepresedinte al Societatii Medicale Romane din Marea Britanie (SMR-UK) din decembrie 2008 pana in iulie 2012 si a fost distinsa cu diploma ambasadorului, acordata de Ion Jinga, la acea vreme ambasadorul nostru la Londra.

Citeste mai multe despre povestea Feliciei Buruiana in Marea Britanie

Felicia Buruiana (Specialist Trainee Obstetrica si Ginecologie) lucreaza acum la Bedford Hospital din Marea Britanie si spune, fara a pretinde ca in UK este totul perfect, ca nu exista termen de comparatie intre spitalele romanesti si cele de acolo.Per total, experienta sa cu sistemul public de sanatate din Marea Britanie a fost una pozitiva, chiar daca "inceputul a fost foarte dificil, as putea spune socant, deoarece diferentele fata de sistemul medical romanesc sunt imense". S-a adaptat insa si spune ca a primit "o formare complexa ca si medic, nu doar limitata la actul medical in sine".

In Marea Britanie, a povestit medicul pentru Ziare.com, infectiile intraspitalicesti sunt detectate si raportate imediat.

Despre scandalul dezinfectantilor diluati din Romania a aflat din presa romaneasca.

"Situatia mi se pare, inca, ireala! Este atat de inacceptabila, incat, desi s-a discutat deja enorm de mult, mi se pare incredibila, socanta! Nu pot sa inteleg cum coruptia a atins astfel de niveluri scandaloase si, deja, inumane, unde se fac bani distrugand atatea vieti!", puncteaza Felicia Buruiana.

Medicii nu poarta halate albe si bijuterii

Medicul face o radiografie a sistemului sanitar din Marea Britanie.

"Fara a pretinde ca aici totul este perfect, in Marea Britanie se pune mare accent pe combaterea infectiilor intraspitalicesti, igiena, curatenie, dezinfectie. Exista dezinfectanti pe toate coridoarele, la picioarele patului pacientului si langa patul pacientului, personalul sanitar este obligat sa se dezinfecteze pe maini inainte de a intra in contact cu pacientul si dupa (si nu ma refer, aici, doar la examinarea ca atare, ci in perimetrul patului pacientului), inainte de a intra si iesi dintr-un salon. Aceleasi reguli sunt si pentru vizitatori. Dezinfectia in salile de operatie este indiscutabila.

(...) Medicii nu poarta halate albe; s-a demonstrat ca acestea se spala mai rar decat propriile haine si faciliteaza circulatia microbilor de la un pacient la altul. Asistentele medicale si personalul auxiliar poarta uniforme. Exista un cod vestimentar conform caruia lungimea manecilor trebuie sa fie pana la coate, nu sunt permise bijuteriile, in afara de verigheta", povesteste medicul.

Un robot iti spune la telefon ce infectii sunt in spital

Infectiile intraspitalicesti, odata depistate, se fac cunoscute tuturor. Felicia Buruiana precizeaza ca rezultatele se analizeaza, impreuna cu masurile care trebuie luate.

"Spitalul informeaza tot personalul despre ce infectii este vorba, ce salon/saloane este/sunt implicate. Acestea sunt inchise, accesul este restrictionat. Cand cineva suna la spital, inainte de a raspunde centrala, intra un robot care anunta infectia intraspitaliceasca si ce masuri se iau.

Robotul spune 'daca ati avut voma si diaree in ultimele 48 de ore va rugam sa nu vizitati spitalul' (cum sunt, de exemplu, rudele pacientilor care ar dori sa vina sa ii vada). Bineinteles ca bolnavii cu infectia de origine sunt izolati, un pacient intr-o rezerva.

Daca este o infectie care trebuie raportata in registrul national, se face acest lucru. (...) De cand sunt in Marea Britanie, nu am auzit vreodata sa fie probleme cu dezinfectatii, insa ma indoiesc ca cineva ar face un astfel de compromis murdar si imoral", continua medicul roman.

Pacientul nu merge de bunavoie si bate la usa medicului

Intreg sistemul sanitar din Regat este diferit de cel romanesc. "In Marea Britanie, nu exista sistem de asigurare medicala pentru sistemul de sanatate publica, toti pacientii au acces gratuit in adevaratul sens al cuvantului.

Se practica o medicina bazata pe evidenta clinica, respectiv pe ghiduri clinice si protocoale, ceea ce permite asigurarea unui standard la nivel national. Evident, experienta medicului conteaza si exista variatii in tratamente, acestea fiind premise, dar managementul pacientului trebuie justificat pe evidenta clinica, si nu in alt mod".

Structura sistemului sanitar si circuitul pacient-medic sunt diferite in UK. "Exista modalitati clare prin care pacientul ajunge la specialist, fie prin medicul de familie, fie prin serviciul de urgente; pacientul nu merge de bunavoie si bate la usa medicului".

"Cu certitudine, pacientul nu se autodiagnosticheaza si merge unde crede el, sau isi face investigatiile care i se par ca trebuie, pe baza sfaturilor auzite de la diferite persoane neavizate in domeniul medical. Pacientul nu cere parerea unui numar de medici dupa ce a fost vazut de un specialist. Medicina primara are un rol puternic si bine stabilit", subliniaza medicul roman.

O alta diferenta se refera la ierarhia medicala, inclusiv in ceea ce le priveste pe asistentele medicale si moase.

"Si, nu in ultimul rand, respectul fata de pacient. Felul in care se comporta personalul medical cu pacientii aici este dramatic diferit fata de cum se comporta in Romania. Se discuta cu pacientul, acesta este ascultat, se decide impreuna cu pacientul, intotdeauna i se explica pacientului ce urmeaza a i se face si absolut totul se face cu acordul acestuia. Este o atmosfera de calm, rabdare si respect, desi presiunea in sistem este enorma, timpul fiind foarte limitat", continua medicul.

Sistemul romanesc, trist de daramat

In ceea ce priveste sistemul de sanatate din Romania, Felicia Buruiana spune ca "este trist de daramat, cel putin aceasta este impresia mea de departe". Ea insa este convinsa ca sistemul nostru sanitar poate fi resuscitat.

"Acesta este, insa, un proces care trebuie inceput fara intarziere, are nevoie de timp si de o echipa si subechipe de oameni dedicati, corecti si cu viziune de ansamblu si in perspectiva".

Citeste si ce spun alti medicii despre criza din Sanatate

Apelul unui medic: Hai sa facem greva, va garantez ca obtinem cat vrem! Daca Dan Condrea urma sa spuna ca suntem o tara de prosti?

Medic roman: Sa discutam, fara frica - vrem un sistem sanitar ca in Austria sau nu?

Medic roman din Africa: Pe cei "de neinlocuit" din Sanatate ii acuz de crima cu premeditare!


Felicia Buruiana spune ca n-ar putea descrie un plan de management in cateva randuri, dar crede ca schimbarile trebuie orientate pe 3 directii:

"
  • 1. Spitalele si organizarea sistemului in sine


 • Spitalele au nevoie de renovare, dotare, restructurare, regandit traseul pacientului in spital, saloanele sa aiba paturi medicale corespunzatoare si dotari adecvate. Subiectul este extrem de amplu.

  • 2. Medicii si personalul medical


 • Formarea medicului incepe din momentul in care acesta a intrat pe usa universitatii pentru prima data, ca si student la Medicina. Medicii trebuie formati cu mult accent pe partea practica, unde teoria are un rol covarsitor, dar nu dominant. Studentul trebuie sa inteleaga ca tot ceea ce el invata are aplicabilitate practica, or modalitatea de predare a medicinei in Romania este, de multe ori, desueta. De asemenea, sistemul trebuie sa il faca pe student mai entuziast, interesat si sa il determine sa aiba initiativa de a se forma ca si medic.

  Nu sistemul trebuie sa ii dea totul, ci trebuie sa ii faciliteze accesul la tot ceea ce studentul are nevoie.

  • 3. Pacientii, respectiv populatia


 • Educarea populatiei este deosebit de importanta. Avand in vedere ca Romania are o populatie cu nivele educational si social atat de diferite, cu zone unde deficitele sunt majore, este nevoie de o educatie a populatiei la nivel de comunitate. As atribui acest rol medicinei primare, medicilor de familie si echipei lor, si scolilor".
  Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 76208 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  Comentarii
  programer2
  rank 1
  De ce a plecat doctorita ?
  Are dubii ca domnul Condrea ...a facut 13 drumuri dus-intors ...sa gaseasca un moment propice ..:)
  spalati creiere...
  gheorghero
  rank 5
  Ni se permite sa visam? Da.
  Dar, vise taica, vise.
  programer2
  rank 1
  Fura domnul Condrea si generali sri-firme-beton ...dna -kko
  spalati creiere
  ...
  Crestin
  rank 4
  Daca are cineva dorinta de a afla minunatiile din Anglia
  Se poate uita la:
  https://www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4gghp_enUS629US630&q=uk+medical+system+horror
  O observatie care ascunde multe povesti de groaza:
  " Pacientul nu cere parerea unui numar de medici dupa ce a fost vazut de un specialist".
  Tradus inseamna ca "sistemul gratuit" dar platit dintr-un procent mare scazut din salarii, te forteaza sa faci ce-ti zice medicul la care esti arondat.
  Avand in vedere ca o treime din acesti medici provin in majoritatea lor din paradisuri medicale ca India, Pakistan si Bangladesh, sansele de supravietuire sunt destul de scazute. Dar pacientul nu poate cere a doua opinie, dupa cum ne explicad-na. doctor, prezentand aceasta ca pe un mare avantaj.
  "Current estimates suggest that almost one-third of doctors practising in the NHS are from overseas and that the vast majority of these overseas doctors are from the Indian subcontinent".
  Cronos
  rank 3
  nu vorbiti de funie in casa ....
  Avem si noi o multime de privati din tarile arabo-indiene care presteaza pentru sanatatea romanilor. Daca mai pleaca multi medici romani veti fi chiar fericit sa mergeti la un medic dintr-un "paradis medical".
  Watching
  rank 5
  In primul rand
  era vorba dupa tratamentul dupa ureche pe care si-l administreaza cu mare voiosie romanii, iar in al doilea rand era vorba de sistemul sanitar de stat. Evident ca daca un medic are dubii in ceea ce priveste un pacient, nu-l opreste nimeni sa-si consulte colegii pentru o "second opinion", dar mi se pare firesc ca medicul curant sa aiba cuvantul decisiv. Altfel, se ajunge la situatia copilului cu multe moase. Si nu in ultimul rand, daca pacientul vrea cu tot dinadinsul sa consulte alt medic, exista sistemul privat in care o poate face. Mi se pare ca pentru un sistem sanitar de stat care nu se alimenteaza din contributii, ca al nostru, dijmuite si alea de sediile caselor de sanatate, masinile de serviciu ale sefilor acestora si armata de birocrati care misuna pe acolo, serviciile oferite sunt mai mult decat decente.
  bum
  rank 5
  nu cred ca in Romania exista spitale !
  sunt doar niste cladiri pe care scrie - "spital" - si voi credeti !
  programer2
  rank 1
  Exista insa milionari euro ...sri
  ...nimic de sute milioane euro ...conturi
  spalati creiere ...stat mafiot ...criminal
  ...
  Rafalle
  rank 5
  Alte Pile
  Doamna e alta pecerista!
  Nu va mai faceti iluzii cu spitalele din UK samd.
  Nu trece zi sa nu vad asistenta mergand pe bulevard cu hainele de la munca.
  Adica imprastie tot ce are spitalul prin stanga si dreapta samd
  Mizeria in spitalele lor este inimaginabila
  Cronos
  rank 3
  Asa-i am auzit si io ca britanicii aduna bani de spagi
  ca sa se trateze in Ro :)).

  PSD ar trebui sa propuna niste cursuri de perfectionare a medicilor englezi. Sa aibe si englezii standardele noastre din sanatate.

  Desteapta-te Romane!
  Rafalle
  rank 5
  Curatenia
  Iti spun eu ca spalatul pe maini e un capitol serios in medicina.
  Eu nu m-am referit la spagi.
  Nu sunt putini medici romani care lucreaza prin depozite, la carca in UK.
  NHS stie si tace, dar are grija sa se vaite ca nu are personal.
  Au un dispret fenomenal fata de scoala romaneasca de medicina.
  Crestin
  rank 4
  Mi-aduci aminte de cand eram shoim al patriei
  Tovarasa invatatoare ne spunea ca in Uniunea Sovietica (dansa zicea aceasta cu o lacrima de duiosie in coltzul ochiului "in Uniune") sunt cei mai mari pitici din lume.
  Acum acestia ca Dv. va emotionati identic cu SUA (numita cu duiosie "in State")sau cu povestile acestei doamne doctor din UK.
  Posibil ca in viitor sa va entuziasmati lacrimand despre minunatii chinezi.
  Si tot asa.
  schmit
  rank 5
  Raffalllaaa@ eu cred ca tu nu ai intrat de mult prin
  spitale in RRomaniaaaa!!
  Crestin
  rank 4
  Incerci cu bunavointa sa explici
  "Iti spun eu ca spalatul pe maini e un capitol serios in medicina".
  Avand in vedere ca aproape o treime din medicii din UK sunt din subcontinentul Indian, eu te cred ca spalatul mainilor ar fi o problema.
  Sa vedem ce zice Google:
  https://www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4GGHP_enUS629US630&q=toilet+crisis+india#q=toilet+crisis+pakistan

  https://www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4GGHP_enUS629US630&q=toilet+crisis+india#
  info
  rank 5
  Analiza incompleta
  Care este bugetul unui spital din marea Britanie, fata de un spital de aceeasi marime din Romania?
  Care este diferenta intre asigurarile medicale din Marea Britanie (probabil foarte multe private) fata de asigurarile pe care le platim in Romania?
  Care este diferenta intre salariul unui medic din Marea Britanie fata de medicul din Romania? Care este diferenta intre salariul unui asistent medical din Marea Britanie, fata de asistentul din Romania?

  Problemele sunt arhi-cunoscute, sunt foarte vechi si, din pacate, nu au solutie in sistemul actual. Fara un concept de coplata la spital si la policlinica, prin care sa creasca bugetele acestora si veniturile medicilor si asistentilor in functie de cati pacienti trateaza intr-o luna, situatia va ramane la fel, in veacul vecilor, amin.
  programer2
  rank 1
  Nimic de hotia in Romania ...analiza x5 ...:)
  spalati creiere ...furati vartos
  ...
  info
  rank 5
  Exact acesta este rolul coplatei
  O plata suplimentara platita de pacient in momentul in care beneficiaza de servicii medicale, bani care raman in spital, nu se pierd prin bugete.
  Desigur ca poate fura directorul spitalului sau contabilul spitalului, dar filera este mult mai mica si se pot controla mult mai usor traseul banilor.
  Cronos
  rank 3
  salariul medic din Ro versus un medic din GB
  Daca nu au cu ce trata/ salva/ ajuta un om in suferinta, ce reprezinta salariu unui medic din Ro?? Cum va explicati ca cele mai mari afaceri ale medicilor din Ro sunt facute pe seama bolnavilor incurabili la limita disperarii??

  Cand in Ro sanatatea va fi vazuta ca oportunitatea de a salva vieti si nu de a creste salarii/imbogatire rapida, atunci se va schimba ceva in Ro!
  info
  rank 5
  Afacerile medicilor sunt generate...
  ...de veniturile lor mici.
  Suntem naivi daca credem ca oamenii muncesc si pun osul numai din constiinta si patriotism. Hai sa revenim cu picioarele pe pamant si sa cautam metode ca medicii sa castige mai mult. Bugetul de stat evident ca nu are, atunci aceste sume nu pot proveni decat de la noi, pacientii. Plus ca altfel se responsabilizeaza relatia medic - pacient, odata ce se stie ca pacientul a platit o parte din venitul suplimentar al medicului care se adauga la salariul lui bugetar.
  Viata reala arata ca numai asigurarea de stat nu este suficienta.
  O alta consecinta pozitiva: medicii buni si cautati vor castiga cu atat mai mult cu cat vor avea mai multi pacienti si mai multe interventii. Coplata poate fi diferita in functie de spital si chiar de medicul care opereaza.
  John the true
  rank 5
  @Info !
  Dotarile spitalicesti sunt in raport cu procentul de impozitare.
  In tari puternic dezvoltate, ,impozitul este progresiv, incepand cu o baza de 30%.
  La noi cu 16%,dotarile sunt in mod normal, cu 50% mai slabe.
  info
  rank 5
  Pana la impozit este cale lunga...
  ...pe care banii dispar in tot felul de buzunare si "prioritati".
  Nu asta este solutia.
  Solutia este sa se gaseasca o metoda de a creste local si punctual bugetele spitalelor, fara ca banii sa treaca pe la bugetul de stat, guvern, ministere.
  Este o descentralizare fortata, prin faptul ca o parte din bani sunt contabilizati direct la spital, nu mai trec prin bugetele de stat si birocratia statului. Problema este ca acesti bani trebuie sa ii dam noi. Putem - vom avea un serviciu medical mai bun. Nu putem - ramane asa cum este acum.
  Te-o
  rank 5
  Dna dr.Buruiana prezinta cu acuratete diferentele dintre tratarea
  infectiilor spitalicesti in Anglia(unde exista si sunt frecvente,dar sunt tratate cu maximum de seriozitate)
  si cele din spitalele din Romania unde coruptia si-a pus amprenta!
  Cu toate ca afirma in trecere ca.."nu pretinde ca totul este perfect in Anglia"trece repede peste aceasta fraza!
  In USA unde totul este privat,oferindu-se o gama larga de asigurari(cea de "batranete numita "medicare"se rezuma doar la cca o luna de spitalizare,in rest trebuie platite sume suplimentare(cca 100 dol pe luna)pentru dreptul de a merge la doctori de familie sau specialisti!Asa numitul plan "B".
  Cum reteaua de doctori care accepta "medicare"(pentru saraci exista "medicaid")este limitata,majoritatea americanilor fac asigurari suplimentare la firme private contra unor costuri modeste(cca 100 dol pe luna)care preiau serviciile "medicare"si le completeaza!
  In acest mod ai acces la orice nivel de tratament medical!
  Medicamentele sunt scumpe,chiar si la nivelul "co-payment"-ului!
  Dar totul functioneaza prompt!
  In Anglia si Canada functioneaza sistemul "universal coverage"unde toata lumea este tratata gratuit!
  Ca orice lucru gratuit,este un haos!
  Am un prieten in Canada,avocat,care a fost tinut pe "waiting list"sase luni cu un cancer de prostata!
  Dna dr.Buruiana putea sa ne informeze si despre derapajele sitemului "universal coverage"din Anglia!
  Dupa ce ii citeam comentariile(corecte referitor la Romania)nu am fi ramas cu impresia ca sistemul englez este de invidiat!
  Depinde la cine-l raportezi!Teo
  Crestin
  rank 4
  Trebuie intelesi
  Cam toti cei care si-au parasit tzara trebuie sa-si gaseasca scuze si sa ne povesteasca despre mizerabila Romanie unde s-au nascut. Si desigur despre minunatiile de pe meleagurile unde s-au aciuat.
  Mai daunazi era o alta doctorita de mare succes, vietuitoare in Africa de Sud. Ne explica bucuriile si fericirea de a fi acolo. Cand de fapt albii sud-africani fac tot ce este posibil ca sa fuga oriunde in lume, inainte de a fi masacrati de bastinasi.
  Necklacing is the practice of summary execution and torture carried out by forcing a rubber tyre, filled with petrol, around a victim's chest and arms, and setting it on fire. The victim may take up to 20 minutes to die, suffering severe burns in the process.
  The practice appears to have begun in the Eastern Cape area of South Africa in the mid-1980s.
  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor