Unii pacienti cu tuberculoza nu vor mai fi spitalizati. 20% din bolnavii din UE sunt in Romania

Joi, 09 Ianuarie 2020, ora 12:04
4534 citiri
Unii pacienti cu tuberculoza nu vor mai fi spitalizati. 20% din bolnavii din UE sunt in Romania
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Ministerul Sanatatii a aprobat un ordin prin care devine operational un program pilot ce le va permite unora dintre bolnavii de tuberculoza sa fie tratati la domiciliu si in dispensare, fara a fi nevoie sa petreaca o perioada indelungate in spital.

Programul pilot se va desfasura pe parcursul anului 2020 si in el sunt inclusi 200 de pacienti din sectoarele 4, 5 si 6 din Capitala, adica, potrivit ministerului, aproximativ 65% din totalul pacientilor cu TB sensibila, cu microscopie negativa si cu rezidenta in Bucuresti. Acestia vot fi tratati in dispensarele TB apartinand Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", cu obiectivul de a evita spitalizarile in situatia in care acestea nu sunt absolut necesare.

Implementarea acestui proiect pilot are ca obiective nu doar tratarea pacientilor cu sputa BK negativa in ambulator, pacienti care nu sunt contagiosi, dar si diagnosticarea rapida a suspectilor, toate acestea fiind facute astfel incat persoanele sanatoase sa nu fie supuse riscului de a contracta boala.

In plus, costurile ingrijirii intraspitalicesti sunt mai mari decat cele ale ingrijirii in ambulatoriu, iar economiile realizate pot finanta ale servicii sociale de sprijin pentru pacientul cu TB.

"Tuberculoza continua sa ramana o problema majora de sanatate publica in Romania. Desi rata de notificare a cazurilor a scazut constant din anul 2002, Romania ramane tara cu cea mai ridicata rata anuala de notificare din UE (aproximativ 20% din cazurile din UE sunt in Romania - n.red.).

In sistemul medical romanesc, managementul cazurilor de tuberculoza este inca centrat pe internarea continua in spitale/sectii de pneumoftiziologie, unde se realizeaza diagnosticul de certitudine, initierea tratamentului, precum si, dupa caz, monitorizarea reactiilor adverse si evaluarea statusului pacientului la diverse etape terapeutice.

Alaturi de OMS, care este partenerul nostru, urmarim sa inversam acest concept si sa incepem tratarea pacientilor si in dispensare, asa cum recomanda politicile OMS", a declarat ministrul Sanatatii, Victor Costache.

Rata de succes asteptata la tratament este de 85% (pacienti cu succes terapeutic -vindecati si tratament complet, conform definitiei) si a unei rate de abandon si pierduti mai mica decat media pe tara de 4%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#program tratament ambulatoriu pacienti TBC 2020 , #spital