Ziare.com

Vaccinarea impotriva cancerului de col uterin, reluata numai la solicitarea parintilor

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 22:27

   

Vaccinarea impotriva cancerului de col uterin, reluata numai la solicitarea parintilor
Vaccinarea elevelor cu varste curprinse intre 11 si 15 ani, impotriva cancerului de col uterin (HPV), ar putea fi reluata de Ministerul Sanatatii, insa numai la cererea expresa a parintilor fetelor.

Anuntul a fost facut, vineri, de doctorul Alexandru Rafila, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

"Am putea relua vaccinarea impotriva cancerului de col la eleve in doua conditii. Una - demarand o campanie de informare corespunzatoare, pana la inceputul anului scolar viitor. A doua - numai la solicitarea parintilor. Parintii, daca doresc, vor putea solicita vaccinarea", a declarat Rafila, potrivit Mediafax, dupa intalnirea pe care a avut-o cu producatorii de medicamente.

Secretarul de stat a subliniat ca reluarea vaccinarii este pusa in discutie, mai ales ca mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin in Romania este cea mai mare din Europa.

"Facem vaccin pentru ca ne pasa ce se intampla cu femeile din Romania", a explicat medicul.

Acesta a precizat ca, in campania de imunizare, din 2008, vaccinarea a fost facuta numai partial, elevelor in varsta de 11 ani. Atunci, circa 80 la suta dintre parintii elevelor de clasa a IV-a au refuzat vaccinarea fetelor lor.

"Ceea ce s-a intamplat in 2008 a fost o vaccinare partiala, intrucat a cuprins doar elevele de 11 ani. In aceasta noua campanie, noi propunem sa fie vaccinate toate elevele intre 11 si 15 ani. Ponderea elevelor vaccinate in 2008 a fost de 2,8 la suta din numarul elevelor de 11 ani. In 2009, numarul acestora s-a triplat, dar nu a ajuns, in total, decat la 8 la suta din populatia acestei categorii de varsta. Vorbim, de fapt, de mii de eleve vaccinate.

Am vaccinat cateva mii si nu a fost niciun incident legat de imunizare. Nici la nivel mondial, unde au fost vaccinate milioane de fete, nu a fost semnalat niciun eveniment. Chiar daca acea campanie nu a fost un succes, macar a distrus mitul ca aceasta vaccinare ar face rau", a mai precizat Alexandru Rafila.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1166 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor