Venituri mai mari pentru medicii de familie si asistentii care fac garzi

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 21:45
2117 citiri
Venituri mai mari pentru medicii de familie si asistentii care fac garzi

Ministrul Sanatatii a dispus majorarea tarifelor pentru medicii de familie care efectueaza garzi in centrele de permanenta.

Astfel, un medic de familie va primi un tarif orar de 12,8 lei/h indiferent de gradul profesional, fata de 10 lei pe ora, cum era prevazut in prezent, bani din care medicul era obligat sa plateasca si utilitatile centrului, conform unui comunicat de presa al Ministerului Sanatatii remis vineri Ziare.com.

In cazul asistentilor medicali, tariful acestora se va calcula in functie de salariul negociat, indiferent daca se afla in contract cu casele de asigurari sau sunt angajati numai in serviciul de garda, dar nu mai mic de 8 lei pe ora.

Ca o noutate, in cazul centrelor de permanenta care sunt organizate in cabinetele medicilor de familie, acestia primesc, in plus, inca 6,4 lei/h.

De asemenea, in premiera, a fost publicata lista cu serviciile cuprinzand urgentele medico-chirurgicale (cod verde) pentru care se pot acorda consultatii de urgenta, de catre medicii de familie, in cadrul centrelor de permanenta sau la domiciliul pacientilor.

Conform actului normativ, pentru a nu incarca programul medicilor de familie care accepta sa faca garzi in centrele de permanenta, s-a prevazut infiintarea centrelor de catre un grup de 7 medici, fata de 5 medici cat era stipulat in prezent.

In situatia in care nu se poate respecta conditia de a se constitui un grup de 7 medici pentru asigurarea serviciului in regim de garda in centrele de permanenta, se pot infiinta si centre de permanenta cu 5 sau 6 medici de familie daca acestia pot asigura functionalitatea centrului de permanenta si sunt de acord sa functioneze in aceasta formula.

In situatia in care se doreste infiintarea unui centru de permanenta, dar numarul medicilor din zona este mai mic decat numarul minim de 5, atunci pot fi cooptati medici de familie care nu sunt titulari de cabinet sau medici rezidenti in medicina de familie in anul III de pregatire pentru a constitui echipele de garda necesare functionarii centrului de permanenta.

Decizia de infiintare a centrului de permanenta se autorizeaza de catre directorul executiv al directiei de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.

Anul acesta, Ministerul Sanatatii a alocat 21 milioane de lei pentru functionarea centrelor de permanenta. In prezent, in Romania functioneaza 88 centre de permanenta. In urma noilor prevederi, Ministerul Sanatatii urmareste infiintarea a inca 60 de astfel de unitati.

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cretere venituri medici garda, #crestere salarii asistenti emdicali, #platire garzi centre permanenta , #spital