Voluntarii de la Salvare, alertati online cand sunt urgente in locuri publice

Miercuri, 01 Mai 2013, ora 21:30
1615 citiri
Voluntarii de la Salvare, alertati online cand sunt urgente in locuri publice

Societatea de Salvare, impreuna cu Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABI), lanseaza in luna mai un chat de asistenta medicala online, care va fi disponibil non-stop, si un proiect prin care voluntarii vor fi alertati pentru sustinerea interventiilor la urgente din locuri publice.

Chat-ul medical, lansat la 107 ani de cand Serviciul Public de Ambulanta este in sprijinul bucurestenilor, va fi asigurat permanent de cate un medic, a precizat presedintele Societatii de Salvare, dr. Cristian Grasu, care este si director medical al SABI.

"Un medic va asigura asistenta medicala online non stop, 24 de ore din 24 si 365 de zile pe an. Accesand site-ul Societatii de Salvare, sectiunea de Chat Medical, veti intra in contact cu unul dintre medicii de garda, implicat in acest proiect. In afara de beneficiile directe ale acestui serviciu, in timp se estimeaza o scadere semnificativa a cazurilor de urgenta, o mai buna comunicare a simptomelor la efectuarea apelului 112, precum si folosirea eficienta a resurselor limitate de care dispune, momentan, Serviciul de Ambulanta", a spus dr. Grasu.

Cu prilejul aceleiasi aniversari, va fi lansata initiativa "Exista un erou in fiecare din voi", prin care se doreste alarmarea voluntarilor Ambulantei astfel incat acestia sa poata sprijini interventiile la urgentele din locuri publice.

"Activitatea Serviciilor Medicale de Urgenta in prespital este o permanenta lupta impotriva cronometrului. Ajungerea echipajului la persoana aflata in pericol intr-un timp cat mai scurt este conditia necesara si obligatorie pentru a putea spera la succesul interventiei.

Din pacate, intotdeauna exista un dezechilibru intre numarul solicitarilor si cel al resurselor disponibile, in defavoarea resurselor. Cum restrangerile financiare ne impiedica sa rezolvam aceasta problema prin angajari de personal suplimentar, am gasit alte mijloace de echilibrare a balantei", arata Cristian Grasu.

Societatea de Salvare Bucuresti (SSB) este o organizatie neguvernamentala non-profit, a carei istorie incepe in 1906, anul infiintarii primei statii de Salvare din Romania. Creata pe principiul voluntariatului, SSB isi reia activitatea in domeniu incepand cu 2010, dupa o perioada de 52 de ani de stagnare impusa de regimul comunist.

"Credinciosi devizei 'Totdeauna si tuturor gata pentru ajutor' - stabilita de intemeietorul Salvarii, profesorul Nicolae Minovici -, am incercat sa venim in ajutorul Serviciului de Ambulanta Bucuresti Ilfov cu un sistem care sa suplimenteze personalul existent, fara cheltuieli de salarii. De aici s-a nascut ideea unui sistem de alarmare a voluntarilor SSB, pentru sustinerea urgentelor aflate in locuri publice.

Voluntarii SSB sunt instruiti in tehnicile de prim ajutor si sunt primii care ajung intr-un interval de maximum patru minute la locul accidentului, astfel incat persoana in pericol sa poata primi suport vital inainte de instalarea unor leziuni ireversibile. In acest sens, toti voluntarii participanti au obligatia de a declara domicilii in functie de care sunt selectati pentru interventii pe baza distantei pana la locul accidentului.

Mai precis, sunt alesi cei aflati la o distanta maxima de 1.000 de metri de accident. Selectia voluntarilor este realizata automat, cu ajutorul unei aplicatii specifice. Ei vor fi alertati prin e-mail sau SMS", a explicat medicul Cristian Grasu.

10.000 de voluntari in trei ani?

Interventia voluntarilor nu intrerupe desfasurarea obisnuita a activitatii SABI, acesta trimitand un echipaj de urgenta conform protocoalelor in vigoare. In prezent, numarul voluntarilor activi depaseste 800, iar in trei ani va ajunge la 10.000, in acest proiect.

SSB si SABI au in vedere si alte proiecte pentru imbunatatirea asistentei medicale de urgenta in pre-spital, cu sprijinul propriilor angajati si al voluntarilor.

"Ne dorim mult sa imbunatatim timpul de sosire la caz sa perfectionam continuu personalul medical din sistemul de urgenta si sa dotam masinile de interventie cu echipamente performante. Resursele, insa, sunt insuficiente intr-o perioada financiara dificila. Dar nu putem sta cu manile in san, in asteptarea unor minuni. De aceea, Societatea de Salvare Bucuresti si SABI vor lansa in mai proiectele "Exista un erou in fiecare din voi" si "Chat-ul medical".

De asemenea, Societatea de Salvare Bucuresti este partener, impreuna cu nepotul celui care a pus bazele SSB in 1906, Stefan Minovici, la a 14-a editie a Zilei Romaniei pe Broadway, iar in iulie va organiza Zilele Portilor Deschise. De asemenea, pana in 25 mai, lansam campania de redirectionare catre SSB a 2% din impozitul pe venit corespunzator anului fiscal 2012", a precizat dr. Cristian Grasu.

Campania de redirectionare a 2% din impozitul pe venit, o premiera pentru Salvare, este sprijinita de opt vedete, care s-au unit pentru a o promova. Este vorba despre Andrei Stefanescu si Kamara Ghedi (Alb Negru), Razvan Stef (participant Vocea Romaniei 2012), Florin Grigore (Etno), Alex Porro ( Benetone Band), Ionut Andras (Ro-mania), Florin Iordache (ex-Krypton, Avenue) si Alin Vaduva (finalist X Factor 2011), care, intrebati ce i-a facut sa se alature acestei cauze, au avut, fiecare in parte, o poveste personala, legata de probleme de sanatate de orice fel.

"Intotdeauna am socotit ca este util sa intinzi o mana de ajutor in mod dezinteresat", au spus ei.

Proiectele derulate de SSB si SABI au fost prezentate marti, in cadrul unui eveniment desfasurat la Complexul pentru Activitati Recreative si Educatie "Sf. Pantelimon".

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#proiect chat salvarea Bucuresti, #Salvarea Bucuresti proiect voluntari , #spital