12 cazuri de gripa AH1N1 in Romania, in ultimele doua luni (Video)

Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 14:14
2398 citiri
12 cazuri de gripa AH1N1 in Romania, in ultimele doua luni (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Pana in prezent, 12 cazuri de gripa, majoritatea cu virus AH1N1, au fost diagnosticate la nivel national, a declarat marti, la Institutul "Matei Bals", presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila.

El a precizat ca circulatia virusului este redusa in Romania, numarul de infectii respiratorii fiind mai mic decat in aceeasi perioada a lui 2015.

"Din fericire, in Romania circulatia virusului gripal este redusa. Chiar numarul de infectii respiratorii este mai mic decat cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut. Pana in momentul de fata, la nivel national, au fost diagnosticate 12 cazuri de gripa, marea majoritatea AH1N1. Este virusul care circula pe continentul european in masura cea mai mare si care in Ucraina a produs un numar mai mare de imbolnaviri. Noi nu avem nimic in plus de facut fata de situatia de saptamana trecuta. In continuare recomandam masurile de preventie specifice, respectiv vaccinarea sa continue, ea poate continua si in cursul acestei luni din cauza contextului epidemiologic din Romania", a explicat Rafila.

Medicul a recomandat vaccinare mai ales in cazul persoanelor care calatoresc in Ucraina, vaccinul continand exact antigenele necesare pentru prevenirea infectiei cu virusul AH1N1.

"Pentru cei care urmeaza sa calatoreasca in Ucraina bineinteles ca vaccinarea este in continuare indicata, vaccinul continand exact antigenele necesare pentru prevenirea infectiei cu virusul AH1N1. Evolutia procesului epidemic este imprevizibila si nu putem sa stim de la un an la altul cum urmeaza sa evolueze. Virusul AH1N1 a fost inclus practic, incepand din anul 2009, in formula vaccinului sezonier in fiecare an", a afirmat Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, imunitatea pe care o determina virusul AH1N1 nu este de lunga durata, fapt care a permis continuarea circulatiei acestuia.

"Acest lucru ne demonstreaza ca imunitatea pe care o determina acest virus, fie ca este dupa vaccin sau dupa boala, nu este de lunga durata si acest fapt a permis continuarea circulatiei acestui virus. Un virus circula unul sau doua sezoane, dupa care dispare si apare dupa o perioada de timp. In cazul virusului AH1N1 el a continuat sa circule si sa produca imbolnaviri. Personal, nu cred ca o sa fie o epidemie dramatica", a spus microbiologul.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#AH1N1 virus Romania, #gripa AH1N1 Romania virus , #spital