Zeci de familii care au copii nascuti prematur au venit la Spitalul Cantacuzino pentru a le multumi salvatorilor

Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 21:14
6113 citiri
Zeci de familii care au copii nascuti prematur au venit la Spitalul Cantacuzino pentru a le multumi salvatorilor
Foto: captura video TVR

Zeci de familii cu copii nascuti prematur au venit, sambata, la Spitalul Cantacuzino din Bucuresti, cu flori, pentru a le multumi celor care au contribuit la salvarea micutilor veniti pe lume mai devreme.

Organizatia "Salvati Copiii" si colectivul Spitalului Clinic "Dr. I. Cantacuzino" au organizat, cu ocazia Zilei Prematurului, o intalnire intre medicii Sectiei de Neonatologie si peste 50 de copii nascuti prematur in perioada 2009 - 2015.

"Multumim lui Dumnezeu pentru ca am avut sansa si norocul sa decurga totul foarte bine. Fiecare minut, fiecare secunda este pentru noi o provocare. Eu nu pot sa imi imaginez cum este viata cu un copil. Mi se pare ca viata cu un singur copil ar fi extrem de usoara. Eu m-am obisnuit cu greul, greul la mine inseamna ceva frumos, de cand au aparut ei inseamna ceva frumos", au declarat parintii unor cvadrupleti, salvati cu ajutorul personalului Spitalului Cantacuzino.

Adrian Sorin Craciun, medic-sef al Sectiei nou-nascuti de la Spitalul Cantacuzino, a vorbit despre sentimentul pe care il are atunci cand salveaza vietile micutilor.

"E fantastic! Va dati seama - toti acesti copii au fost intre viata si moarte, au fost niste gagalici mici la care am tras... niciodata nu mi-am pierdut speranta, erau mici, foarte mici si ma uitam acum la ei, sunt copii ca toti copiii. Acesti patru copii pe care ii vedeti aici au avut intre 1.100 si 1.400 de grame si sunt la fel ca ceilalti acum.

Am avut de 600 de grame, de 700 de grame, nu conteaza greutatea, viata... viata bate filmul. Merita sa tragi pentru ea, aceasta zi este o sarbatoare a noastra pentru ca ne arata ca trebuie sa tragem in continuare. Oricat de mici ar fi sansele, oricat de mic ar fi copilul, trebuie sa tragi, pentru ca uite ce iese - ies copii ca toti copiii", a povestit medicul.

El a facut referire si la unul dintre cazurile care l-au marcat cel mai mult in cariera sa.

"Poate cel mai greu caz a fost acum 15 ani, am avut doi gemeni de 1.000 de grame si amandoi faceau crize de apnee - uitau sa respire si aveam un singur aparat de ventilatie si nu stiam pe care sa-l pun la aparat. Am chemat mama si i-am spus: 'am un ventilator si doi copii, nu stiu pe care sa-l pun'. Mama era sa lesine, eu... era si eu sa lesin, dar nu puteam sa lesin!

Pana la urma au scapat amandoi, dar a fost greu... e foarte greu. A fost cel mai greu moment al vietii, pentru ca a trebuit sa aleg intre doi, pana la urma au scapat amandoi, dar sunt decizii pe care n-ar trebui sa le iei, n-ar trebui sa existe restrictii, n-ar trebui sa lipseasca ventilatoare, incubatoare, trebuie sa ai tot ce-ti trebuie, sa nu-ti pui problema 'aluia ii dau, altuia nu-i dau'", a explicat Adrian Craciun.

El a adus in discutie si problemele cu care se confrunta in spital si deficientele din sistemul medical romanesc.

"Acum spitalul are tot ce-i trebuie, din pacate n-are suficiente locuri, noi incercam acum sa ne extindem sectia de terapie intensiva, care are noua locuri, si de fapt intra 12 copii, incercam sa obtinem pana la 15 locuri, pentru ca cerinta este mare.

Ne mai trebuie locuri, ne mai trebuie oameni, ne mai trebuie multe, dar mergem inainte, pentru ca avem de ce trage. Problema cu personalul este o mare problema, din pacate in Romania, din cauza conditiilor, lumea fuge de sistemul medical si pleaca in strainatate, pleaca in privat, nu pot sa-i condamn, fiecare decide pentru el, dar, daca nu se iau masuri, in curand va fi greu, foarte-foarte greu", a aratat medicul.

Adrian Craciun s-a aratat totusi optimist in ceea ce priveste sectia pe care o conduce.

"Eu am avut noroc la mine in maternitate ca am avut un colectiv fantastic si n-am pierdut prea multi, in cinci ani a plecat o singura doctorita si vreo trei asistente, dar in alte parti n-a fost la fel si e foarte greu sa formezi un om de terapie intensiva, ca e doctor, ca e asistenta", a mai spus Craciun.

Cel mai mic bebelus prematur ingrijit la Maternitatea Cantacuzino - o fetita din Bucuresti - a avut 600 de grame si s-a nascut la doar 24 de saptamani de sarcina. Cea mica este acum un copil normal si sanatos, a implinit de curand 2 ani si a fost prezenta sambata la eveniment.

Un alt caz special este cel al cvadrupletilor nascuti prematur in decembrie 2015. Acum au 9 luni si au venit din Pitesti, impreuna cu parintii lor, la petrecerea organizata la maternitate.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#copii nascuti prematur intalnire medici, #Ziua prematurilor intalnire copii medici , #spital