Lista celor 1.000 de medicamente esențiale gratuite pentru români. De când e valabilă compensarea de 100%

Marti, 20 Iulie 2021, ora 13:23
5747 citiri
Lista celor 1.000 de medicamente esențiale gratuite pentru români. De când e valabilă compensarea de 100%
Medicamentele vor fi accesibile pentru pacienții români/ FOTO Pixabay

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul prin care aprobă lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România, astfel că 1.000 de medicamente vor fi gratuite 100% pentru bolnavii români.

Pe listă se regăsesc medicamente esențiale din programul național de oncologie, pentru boala Wilson, pentru diabet, precum și pentru bolile endocrine, printre altele.

Medicamentele cuprinse în ordinul aprobat de ministrul Sănătații se află pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii și sunt decontate 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel încât povara financiară asupra pacientului să fie zero.

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

În 24 iunie, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a aprobat ordinul prin care au fost modificate normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman.

Astfel, a fost introdusă o nouă categorie de produse farmaceutice, medicamentele esențiale, pentru care prețul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei prețuri din statele din Europa aflate în grupul de țări de comparație, în loc de cel mai mic preț, astfel încât să se asigure disponibilitatea pe piața din România a unor medicamente esențiale pentru pacienți.

Ordinul cu lista de 150 de denumiri comune internaționale (substanțe active) a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 710 din 19 iulie a.c.

#medicamente, #pacienti, #medicamente esentiale, #lista medicamente esentiale , #stiri sociale