Cat timp este valabila adeverinta care atesta trecerea prin boala COVID-19. Lista tarilor care recunosc documentul medical

Joi, 20 Mai 2021, ora 03:20

   

Cat timp este valabila adeverinta care atesta trecerea prin boala COVID-19. Lista tarilor care recunosc documentul medical
Pentru a putea calatori liber in strainatate fara a avea obligatia de a face un test PCR sau vaccinul anti COVID-19, romanii care au trecut prin boala pot obtine relativ usor si ieftin un document care sa ateste ca au fost infectati cu SARS-CoV-2, dar s-au vindecat.

Potrivit informatiilor oferite de Institutul National de Sanatate Publica (INSP) exista doua variante de documente care sa ateste ca am trecut prin boala.

Primul se poate obtine de la laboratorul unde am facut testul PCR, care este obligat sa elibereze la cerere un buletin de analize, cu stampila si parafa medicului.

Cea de-a doua varianta este testul prin care se detecteaza prezenta anticorpilor COVID-19 in urma infectarii cu SARS-CoV-2.

Reprezentantii INSP au precizat ca la acest moment, in Romania, nu exista un document special emis de o entitate medicala, fie ca vorbim de spital, directie de sanatate publica sau de catre un medic de familie, care sa ateste ca o persoana a trecut prin boala.Singurele acte medicale care poat dovedi acest lucru sunt, asa cum am precizat, buletinul de analize de la testul PCR (altul decat mesajul de tip SMS primit de la DSP cu rezultatul testului) sau rezultatul testului de anticorpi.

"Nu exista o adeverinta prin care sa poti atesta ca ai trecut prin boala, exista buletinul de analiza. Un cetatean, pentru a afla daca este bolnav sau nu de COVID-19, isi face un test PCR. In urma acestui test i se elibereaza un buletin de analiza. In momentul de fata, primeste un raport medical de la directia de sanatate publica. Pe acel raport medical este specificat laboratorul unde s-a efectuat testul de tip PCR si scrie in josul mesajului ca persoana in cauza poate solicita buletinul de analiza laboratorului respectiv. Laboratorul este obligat sa i-l ofere. Buletinul se poate elibera si in limba engleza, daca are nevoie de asa ceva. Alta adeverinta de atestare ca a trecut sau nu prin boala nu exista", a declarat, pentru Ziare.com, Veronica Zoicas de la centrul de comunicare al INSP.

SMS cu rezultatul la testul PCR nu este valabil

Aceasta a explicat ca esential pentru ca documentul respectiv sa fie valabil este stampila si parafa medicului de laborator. SMS-ul primit de la DSP cu rezultatul testul PCR nu este suficient pentru a dovedi ca ai facut boala, tocmai pentru ca mesajul nu este "semnat" de un medic, "pe cand buletinul de analiza este cu parafa medicului de laborator. Acesta ar fi documentul cel mai bun pentru ca este recunoscut de oricine, fiind un document parafat de un medic de laborator", a explicat Zoicas.

Adeverinta trecerii prin boala este valabila oricand, fara a exista o limitare temporara de 6, 12, 18 sau mai multe luni.

Atentie insa, documentul care dovedeste trecerea prin boala nu este admis in toate tarile, nici macar in toate tarile membre UE. Fiecare stat are propriile reguli in baza carora primeste vizitatori straini.

Conditiile difera de la un stat la altul, de aceea inaintea calatoriei in strainatate este bine sa verificati zilnic site-ul Ministerului de Externe care actualizeaza in timp real regulile de calatorie atat la iesirea din Romania cat si la inapoierea in tara.

Germania, de exemplu accepta la acest moment dovada infectarii anterioare cu virusul SARS-CoV-2 si, implicit, a vindecarii. Aceasta dovada se bazeaza pe o testare de laborator care a fost efectuata cu cel putin 28 de zile inainte, dar nu mai mult de 6 luni.

Accesul pe teritoriul Bulgariei se poate face liber pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 si s-au vindecat, daca prezinta un document care atesta un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, efectuat cu maximum 180 de zile si minimum 15 zile inainte, conform datei efectuarii testarii inscrise in document.

In Marea Britanie documentul prin care se atesta ca o persoana a trecut prin boala nu este valabil. Autoritatile engleze solicita obligatoriu test PCR negativ.
Conditiile de calatorie se schimba insa frecvent, motiv pentru care este indicat sa accesati site-ul mae.ro cu doua zile inainte de plecare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8071 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Grebla
rank 4
Gind la gind cu bucurie !
Test PCR !!! Va tzuca iliescu si kim Sung Un drept pe frunte si pe virful nasului .
Acest virus politic va ramine macar inca un an.
Elon Musk a facut test de 4 ori . Doua au iesit ca e bolnav si doua nu . A zis ca ia de bune pe cele Nu .
Asa sint de grozave testele , ca daca testezi uleiul abia scos din motor, va iesi ca e bolnav de Corona . La fel si Papaya , Ananas, mango.
Pute de la o posta a coruptie , abuz, socialism . Ultimul place romanilor . Spera sa ii primita iar partidul la mare, sa poata justifica bronzul de la purandei pina la Bulibasa.Este doar un nimic de gripa , mult mai slab ca cele normale . Facut din tintar armasar si testul cel mare e acum . Cum sa injecteze pe cei sanatosi . La contabilitate apare un minus. Statul a platit, dar cistigurile sint ale medicilor corupti sia politicienilor .
Rusine si voua , natia Romana , natie de slugi .
ostapbender
rank 2
Întrebare
Subsemnatul a făcut boala și a fost internat aproape o lună de zile in Spitalul Colentina, fiindu-mi eliberat un document medical din care reiese că am intrat bolnav și am iesit vindecat ... O adeverință de conformitate eliberată de Spitalul Colentina nu este suficientă? Documentele de care se face vorbire in material atestă faptul că subiectul este sănătos la momentul recoltării testului ... O asemenea adeverință ar putea fi eliberată atit de unitățile spitalicești, cit și de medicii de familie la care pacienții au fost luați in evidență cu boala COVID ... Chestia că medicul de laborator este cel care certifică faptul că solicitantul a făcut boala și s-a vindecat mi se pare destul de relativă in comparație cu varianta ce am prezentat-o ... Oricum, pentru a călători e musai să respecți regulile stabilite de statul destinație, așa că iar ne aflăm in treabă ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor